Eskişehir Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanları ve Romatoloji uzmanlarının katılımı ile “Her ağrı romatizmal bir hastalık mıdır’ başlıklı panelde’romatizma masaya yatırıldı.

Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da düzenlenen ve Fizik tedavi Uzmanı Dr. Şebnem Yılmazer moderatörlüğünde yapılan panelde;  FTR uzmanı Dr. Selen Kuzgun ‘boyun ağrıları’, FTR Uzman Dr. Dilek Serin Kaya ‘bel ağrıları’, FTR Uzmanı Ayşe Ekim Aydemir, ‘diz ağrıları’, Romatoloji Uzmanı Dr. Emel Gönüllü ‘romatizmal eklem ağrıları’ konusunu anlattı.

Halkın ilgi gördüğü panelde, erişkin ve ileri yaşta sıklıkla karşılaşılan kas iskelet sistemi hastalıkları ve romatizmal hastalıkların en görülen nedenleri ve klinikleri dile getirilerek daha çok tedavi yöntemleri ve öneriler üzerinde duruldu.

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Ayşe Ekim Aydemir, diz eklemi denince hemen akla yük taşıyan tibia-femur kemikleri arasındaki ana eklem geldiğini belirterek  “Diz ağrısı birden fazla sebebe dayalı olarak gerçekleşebilir. Bunlar; artrit dediğimiz eklem iltihaplanmaları, menisküs kireçlenmeleri, diz eklemine sıvı birikmesi, diz eklemine aşırı baskı uygulamak, baldır kaslarının gerginliği veya aşırı güçsüzlüğü, ayaklardaki düztaban gibi bozluklar sıralanabilir” dedi.

Diz ağrıları ile birlikte dikkat edilmesi konusunda öneriler sunan Uzman Dr. Aydemir şunları söyledi:

“Özellikle uykudan uyandığınızda veya ters hareketlerde dizinizde kilitlenme var mı? Hareketler sonrası dizinizde şişlik ve ısı artışı var mı? Çömelme ve ayağa kalkmada zorluk çekiyor musunuz? Yürüyüşünüz dizinizde ağrılara neden oluyor mu? Dizinizi bükerek oturduğunuzda dizinizde tutulmalar veya ağrılı durumlar yaşıyor musunuz? Dizinizde yer yer şişlikler görüyor musunuz? Bu belirtileri gözlemlediğinizde hemen bir fizik tedavi veya ortopedi doktoruna başvurmanız gerektiğini bilmelisiniz.”

Uzman doktorlar, paneli izleyen vatandaşların sorularını da yanıtladılar. Paneli, Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Fidan, Sağlık İl Müdürlüğü yöneticileri de izledi.

 

Editör: TE Bilişim