Sahte e posta nasıl anlaşılır ;
E posta en yaygın kullanılan iletişim araçlarından biri. Bu yüzden çoğu siber suçlunun e posta hesabınızın yanı sıra kimliğinizi ve daha fazlasını ele geçirmek için sahte e posta yöntemine başvurmaları şaşırtıcı değil. Çoğumuz sosyal medya hesaplarımıza girmek, online bankacılık hizmetlerinden faydalanmak, web sitemize ve hayatımızın diğer dijital alanlarına giriş yapmak için e posta adresi kullanıyoruz.
Bu yüzden, e posta hesabınız sahip olduğunuz en değerli dijital varlıklardan biri.
Ancak, aynı zamanda en korunmasız dijital varlıklardan biri. Bu yüzden, potansiyel tehditlerin nasıl tespit edileceğini ve bilgilerinizin el e geçirilmesi durumunda ne yapılacağını bilmek büyük önem taşıyor.
Bu yazımızda sahte e posta tespit etmenin 4 yönteminden ve e postanızın hack’lenmesi durumunda neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.
4 potansiyel sahte e posta göstergesi
Sahte bir e postayı tanımanıza yardımcı olabilecek 4 büyük işaret var:
1. Yanlış e posta adresi
2. Yazım ve dil bilgisi hataları
3. Kişisel bilgilerin istenmesi
4. Tehdit edici konu başlıkları
1.Yanlış e posta adresi
İlk olarak gönderenin e posta adresini kontrol etmeniz gerekiyor.
Genellikle hacker’lar güvenilir bir kaynaktan gelmiş gibi görünen ama yanlış yazılmış veya birkaç harfi farklı olan bir e posta adresi kullanırlar.
Doğru adresten geldiğinden emin olmak için gönderenin e posta adresini dikkatle kontrol edin.
2.Yazım ve dil bilgisi hataları
E posta içindeki yazım ve dil bilgisi hataları da başka bir sahte e posta göstergesidir.
Herkes yazım hatası yapabilir ama tanınmış bir markadan ya da işletmeden içi hatalarla dolu bir e posta gelme ihtimali oldukça düşüktür.
Ayrıca size e posta içinde nasıl hitap edildiğine de bakmalısınız. Örneğin e posta “Değerli Müşterimiz” diye başlıyorsa ama gönderici normalde ilk adınızı kullanıyorsa, e posta büyük olasılıkla sahtedir ve onu silmeniz gerekir.
3.E postanın kişisel bilgilerinizi isteyen bağlantıları ya da ekleri olması
Sahte e postaların asıl amacı hassas kişisel bilgileri çalmaktır. Bu nedenle, sahte e posta yoluyla şifreniz, kullanıcı adınız, banka numaranız ya da TC kimlik numaranız gibi bilgilerin istenmesi sıklıkla rastlanan bir olaydır.
Bu tür e postalara karşı dikkatli olun ve sizden böyle bilgilerin istenip istenmediğini kontrol etmek için e postanın geldiği şirket ya da işletmeyi telefonla arayın.
Genellikle bu bilgileri e posta yoluyla göndermeye gerek olmadığını çünkü söz konusu şirket veya işletmenin ilgili dosyalarında bilgilerin zaten mevcut olduğunu göreceksiniz.
4.Tehdit edici konu başlıkları
Sahte e postaların başka bir yaygın göstergesi de “Dikkat: Hesabınız Kapanacak!” gibi tehdit edici konu başlıklarının olmasıdır. Bu tip başlıklar korkuya neden olabildiğinden sizin e postada yazılı olanları yerine getirme eğiliminizi artırırlar.
Bu konu başlıkları genellikle bankanızdan veya resmi devlet kurumlarından geliyormuş gibi görünen sahte e posta hesaplarında kullanılır. Hemen harekete geçmek yerine önce e postayı doğrulamak için bankanızla ya da söz konusu devlet kurumuyla temasa geçin.
Yorumlar (1)