Acıbadem Eskişehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Dinç
Uzun süren kış mevsiminden sonra nihayet yaz geldi, yaz aylarını kâbusa dönüştürmemek için tansiyon hastaları, kalp hastaları ve kalp hastalığı riski yüksek kişilerin dikkatli olması gerekiyor. Yazın sıcak ve neme bağlı olarak kalp ve dolaşım sistemi üzerinde baskı artıyor ve dolayısıyla kalp krizinin oluşumuna zemin hazırlanıyor.
Sıcak havaya yüksek nem oranında artması ile özellikle yaşlılar bebekler, hamileler, kalp ve damar hastaları, tansiyon hastaları, şeker hastaları, şişmanlar ve bazı cilt hastalığı olanları büyük tehlikeler bekler. Aşırı sıcaklar, insanlarda sıcak çarpması kas krampları, bulantı, kusma, kalp ritm bozuklukları, bilinç kaybı, beyin ödemi, gıda zehirlenmeleri, cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sorunlar içerisinde en sık karşılananı ise sıcak çarpmasıdır. Aşırı ısı artışının neden olduğu bu tabloda kişide aşırı terleme, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, kusma, kas krampları, sinirlilik, belirtileri bilinç kaybına kadar da gidebilmektedir.
Ülkemizde 65 yaş üzerinde kişiler aşırı sıcak nedeniyle her bir milyon kişiden 5 ‘İ ölmektedir. Dolayısıyla bu sıcak ve nemli günlerde yaşlı kişilerin yakın takibe almak yaşam koşullarına göz atmak çok önemlidir.
Sıcak havalarda görülecek sağlık sorunlarının başında sıcak çarpması gelir. Sıcaklığın yükselmesi ile karşımıza yüksek ateş, terleyememe, koma ya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ile belirtiler olabilirken algılama koordinasyon bilincin kaybolması gibi belirtilerde ileri belirtilerdir.
İkinci olarak ise Sıcak Krampları meydana gelmektedir. Genellikle kol ve bacaklarda ver karında aşırı sıcaktan dolayı tuz kaybı ile birlikte sıcak krampları görülür. Hemen 1,2 bardak tuz içeren sıvı verilmelidir. Kramp giren kasa masaj yapılmamalıdır. Güneş ışınlarının uzun vadede deri kanserine neden olduğu bilinmektedir. Özellikle çocuklar yaşlılar hamileler kalp şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olamadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu saatlerde ( 11.16 arası) dışarı çıkılmamalıdır.
Kalp ve tansiyon hastalarının ilaçlarını yaz aylarında ve sıcak havalara göre ayarlama yapılmalıdır. Beyin kanamalarının önüne geçmek için tansiyon hastalarının kendilerine çok dikkat etmeleri ve tansiyonlarını sık sık ölçtürmeleri gerekmektedir. Sıvı tüketimini iyi ayarlayıp bol su ve sıvı gıdalar tüketilmeli. En az – 2–2.5litre su tüketilmelidir. Gazlı içeklerden uzak durulmalı. Kalp hastaları ve tansiyonu olanlar dışında gıdalarda tuz alımı arttırılmalıdır.
Ağır egzersizlerden Kaçının
Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde aşırı egzersizlerden kaçınmalı, sık sık sıvı tüketilmelidir. Kıyafet seçiminde hafif teri emen ince pamuklu bol giysiler giyilmelidir. Serinlemek için 5 dakika süre ile duş almak yeterli olacaktır.
Yaz mevsiminde sağlığınızı korumak için bu önerileri dikkate alın.
Yağlı ve ağır yiyecekler yemeyin.
Alkol ve alkollü içeceklerden uzak durulmalı
Sulu gıdalardan bol tüketilmeli
Bir oturuşta fazla miktarda yemek yenmemeli
Güne kahvaltı yapmadan başlamayın
Güneşte fazla kalmayın
Öğle saatlerinde ağır işlere uğraşmayın
Güneşlenmek için öğle saatlerini seçmeyin
Yaşlılar kronik hastalığı olanlar, hamileler ve çocuklar mümkünse dışarı çıkmamalı.