Eskişehir Türk Ocağı’nda bu dönemin son gerçekleştirilen Perşembe Sohbetleri’nin konuğu TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer oldu. Utku Çakırözer, Ukrayna krizi ve Türk dış politikası bağlamında değerlendirmelerde bulundu. NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyesi de olan Çakırözer, hafta sonu Litvanya’da katıldığı NATO Parlamenterler Meclisi toplantılarında öne çıkan gelişmeler ile savaşın Türkiye’ye etkilerini değerlendirdi. Çakırözer, savaştan kaçarak başta Eskişehir olmak üzere dünyanın dört bir yanına kaçmak zorunda bırakılan Kırım Tatarları, Gagavuz ve Ahıska Türkleri’nin durumunu da gündeme getirirken, “Bu savaş, bu acılar bitmeli. Hem bu savaştan etkilenen Kırım Tatarları, Gagavuz ve Ahıska Türklerinin, hem de Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin, soydaşlarımızın haklarının korunması siyaset üstü bir konumda tutulmalı” değerlendirmelerini yaptı.

Dün akşam Eskişehir Türk Ocağında gerçekleşen Perşembe Sohbetleri’nde öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, konuşmasının başında icra ettiği uluslararası temsil görevlerinden gözlemlerini üç ana başlıkta aktaracağını belirtti. İlk başlık, “Ne oldu?” sorusuna cevap aramaktaydı. Rusya’nın Ukrayna’nın egemenlik haklarını, uluslararası hukuku hiçe sayarak savaşa girdiğini belirten Utku Çakırözer, savaşın başlangıcından bugüne değin geçen süreci tarafların yaklaşımlarını ele alarak anlattı. Çakırözer, Putin’in daha önce 2008’de Gürcistan’da ve sonra 2014’te Kırım’da yaptığı gibi tek hamleyle Ukrayna’yı da işgal edeceği planın başarısızlığa uğradığını söyledi. Çakırözer, Putin’in bu yanlış hesabının, Moskova yönetiminin en önemli rakibi NATO’nun öneminin daha da artmasına, AB içindeki görüş farklılıklarının sona ermesine ve ABD’nin Avrupa’ya daha fazla asker göndermesine neden olduğunu vurguladı.

Konuşmanın ikinci sorusu, “Bu savaş bizi nasıl etkiledi?” idi. Türkiye'nin krize, ekonomi, enerji ve savunma alanında Rusya’ya bağımlılık yaşadığı bir dönemde yakalandığını belirten Çakırözer, yaptırımlar konusunda Türkiye’nin en az hasarı alacak şekilde bir politika yürütmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti. Çakırözer, bu farklı dönemde Türkiye’nin ulusal çıkarlarını koruyacak bir dış politika yürütmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin bu zor dönemde yapacağı dış politika tercihleri konusunda iktidarın muhalefet ile istişare yapmamasının büyük eksiklik olduğunu vurgulayan Çakırözer, milli bir dış politika için TBMM’de temsil edilen partilerin görüşlerin mutlaka alınması gerektiğini vurguladı.

Konuşmanın cevap aradığı üçüncü sorusu “Ne olacak?” oldu. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin yaklaşımını da değerlendiren Çakırözer, bir güvenlik işbirliği teşkilatı olan NATO’ya üye olacak ülkelerin ittifak üyelerinin güvenlik kaygılarına önem vermesi gerektiğini belirtti. Türkiye’ye yönelik haksız silah ambargolarının kaldırılması ile PKK ve YPG’ye verilen desteğin kesilmesi taleplerinin haklı olduğunu vurgulayan Çakırözer, bu beklentilerin karşılanması için üst perdeden söylemlerle kestirip atan bir yaklaşım yerine diplomasinin işletilmesi gerektiğini söyledi. Hem NATO, hem de AB ile ilişkilerde geçmişte yaptığı benzer çıkışlarda Türkiye’nin beklentilerini elde edemediğini örnekleriyle anlatan Çakırözer, bu kez İsveç, Finlandiya ve NATO’yu bağlayacak somut kararlar alınması gerektiğini vurguladı. Çakırözer, dış politikanın bir iç politika malzemesine çevrilmesinin Türkiye’ye ve Türkiye’nin ulusal çıkarlarına en büyük zararı veren unsur olduğuna dikkat çekti.

Son olarak, savaşın seyrine ilişkin iki konunun öne çıktığını dile getiren Çakırözer, Ukrayna’daki tahılın Karadeniz yoluyla taşınması tartışmalarına dikkat çekerek, yaptırım uygulanan Rus oligarkların Türkiye ile olan trafiklerine ilişkin uyarılarda bulundu.

Eskişehir Türk Ocağı’nda hazır bulunanlarca dikkatle dinlenen bu konuşmanın ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Sorular ve cevaplardan sonra Ekim ayından beri her Perşembe günü gerçekleştirilen Eskişehir Türk Ocağı Perşembe Sohbetleri’nin sezon sonu konuşmasını yapmak, Utku Çakırözer’e şükran beratı ile hediyeler takdim etmek üzere Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal kürsüye geldi.

Teşekkür konuşmalarının ardından sohbet programı tamamlandı. Eskişehir Türk Ocağı Başkanı ile orada hazır bulunanlarla birlikte Çakırözer, programı müteakiben yakın zamanda Eskişehir Türk Ocağı konağında faaliyete geçen “Dilde Fikirde İşte Birlik Kitap Kahvesi”nde incelemelerde bulundu.    

      

Editör: Mustafa YILDIRIM