CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Bayram arifesinde ziyaret ettiği kurban pazarında, hayvan yetiştiricilerinin sıkıntı ve taleplerini dinledi, bayramlarını kutladı.

Türkiye'de hayvancılığın bitme noktasına geldiğine dikkat çeken Çakırözer, canlı hayvan ve kırmızı et ithal eden Türkiye'de yüksek girdi maliyetleri nedeniyle hayvan üreticisinin zor durumda olduğunu belirtti. Çakırözer “Üretici değil alın terinin karşılığını almak, pazara getirdiği hayvanını satamıyor. Fiyatlar geçen yılla hemen hemen aynı olmasına rağmen kurbanlıklar pazarda kalıyor. Vatandaşın alım gücü yok. Vatandaş da hayvan üreticisi de bayrama buruk giriyor” dedi.

İktidara çağrıda bulunan Çakırözer, “Tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılığı azaltarak, doğru tarım politikalarıyla üreticimizi desteklemeli Türkiye’yi çiftçinin alın terinin karşılığını aldığı, üreten ve kendi kendine yetebilen bir ülke konumuna getirmeliyiz” dedi.

KURBAN PAZARINDA ÜRETİCİYİ DİNLEDİ

CHP’li Çakırözer Kurban Bayramı arifesinde Eskişehir Muttalip Mahallesi'nde kurulan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarı'nda kurbanlık hayvan yetiştiricileriyle bir araya gelerek, hem sorunları dinledi hem de hayvan yetiştiricileri ile kurbanlık için pazara gelenlerin bayramlarını kutladı.

Üreticilerin sorunlarını dinleyen Çakırözer, Türkiye'de hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, yüksek girdi maliyetleri ve ithal hayvan nedeniyle hayvan üreticisinin zor durumda bırakıldığını söyledi.

Yüksek girdi fiyatlarından dert yanan hayvan üreticileri, “Birkaç ay öncesinde 50 kilogramlık yemi 50 liraya alınıyorduk. Bugünkü fiyatı 70 lira civarında. Yüzde 40’a yakın bir artış var. Yonca yüzde 17, saman yüzde 29 oranında arttı. Buna rağmen kurban fiyatları geçen yılla hemen hemen aynı” dedi.

ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE BAYRAMA BURUK GİRİYOR

16 yıldır iktidarda olan AKP’nin tarım ve hayvancılıkta yapısal ve kalıcı çözümler üretmediğini belirten Çakırözer, "Ekonomideki acı tablo maalesef kurban pazarına da yansımış durumda. Vatandaşın alım gücü artık kurbanlıklara yetmiyor. Geçen yılki fiyatlarla hemen hemen aynı olmasına rağmen vatandaş kurbanlık alamıyor. Hem vatandan hem üretici Bayrama buruk giriyor. Üretici yüksek maliyetlerden şikayetçi. Bugün mazotun fiyatı 6 lirayı geçmiş durumda. Girdi maliyetleri almış başını gidiyor. Tohumda yüzde 31, gübrelerde yüzde 35-40, tarım ilaçlarında yüzde 40 zam var” dedi.

DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMALIYIZ

Dışa bağımlılığın azaltılarak, üreticilerin karlı üretim yapabilir hale getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çakırözer, “İktidar, hayvancılıkta girdi fiyatlarını düşürmek ve bu yönde kalıcı destekler sunmak yerine, ithal ürünlere yenilerini ekliyor. Bu yılın ilk yarısında 20 farklı ülkeden et ithalatı yapılmış. Tarım ve hayvancılığın en güçlü olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’de hayvan ithalatı her geçen gün artmakta. Türkiye’yi artık dışa bağımlı hale gelen ülke konumundan kurtararak, üreticilerin emeğinin karşılığını aldığı, karlı üretim yapabildiği bir ülke konumuna getirmek zorundayız. Bunun için öncelikle doğru tarım politikalarını, yaylaların korunmasını, yem ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanmasını sağlamalıyız. Hem üretici, hem de tüketici, hem de Türkiye’nin yeniden kendi kendine yetebilen bir ülke konumuna gelebilmesi için en öncelikli hedef bu olmalı” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim