CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında Eskişehir’e turizm desteği için uçak seferlerinin başlatılmasını istedi. 24 yıldır tamamlanamayan Sazova Kültür Merkezi’ni de hatırlatan Çakırözer, hala yatırımcısı bulunamayan Kızılinler Termal Tesisi’nin belediyelere devredilmesini istedi. 

Meclis’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atatürk Kültür Merkezi tanıtım toplantısı sırasında söylediği “Bu ülkeden dünyaca ünlü “opera sanatçısı, aktör, gitarist çıkmıyor” sözlerini de hatırlatan Çakırözer, Türkiye’nin değişik alanlarda yetiştirdiği ünlü sanatçıları tek tek sayarak, “Bu isimlere haksızlık oluyor. Cumhurbaşkanını bilmemesi mümkün değil. Bilip de böyle koşuyorsa bu çok vahimdir. Kültür Bakanlığımızın da sanatçılarımıza bu haksızlık yapılırken sessiz kalması düşündürücüdür“ dedi. Çakırözer, Devlet Tiyatrolarının Anadolu turnelerine çıkmamasını ve Aziz Nesin ile Nazım Hikmet’ten oyunlar sergilememesini de eleştirdi.

HAVAALINI İŞLER HALE GETİRİLMELİ                           

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında söz alan CHP’li Çakırözer, Eskişehir’deki havaalanının işler hala getirilmesini istedi. Çakırözer, “ Eskişehirimiz son yıllarda turistik bir destinasyon haline geldi. Eskişehirimizi daha fazla yurttaşımızın görmesini istiyoruz. Onun için aynı Kütahya’da olduğu gibi seyahat acentalarına destek verilerek hava alanının işler hale getirilmesini istiyoruz” dedi.

KÜLTÜR MERKEZİ HALA BİTİRİLMEDİ

Çakırözer önceki yıllarda da gündeme getirdiği 24 yıldır bitirilemeyen Sazova Kültür Merkezi’ni hatırlatarak, “ 1993 yılında temeli atılan Sazova Kültür Merkezimiz hala bitirilemedi. Belediyemizin çalışmalarıyla belirli bir noktaya getirildi ama tamamlanamadı. Bunun bitirilip tamamlanmasına katkı sağlanılmasını istiyoruz” dedi.

YATIRIMCI YOKSA BELEDİYEYE DEVREDİLSİN

Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’nın Bakanlığı döneminde tahsisi gerçekleştirilen ve hala yatırımcısı bulunamayan Kızılinler Termal Tesisi’nin de Eskişehir turizmine kazandırılmasını isteyen Çakırözer, tesise yatırımcı bulunması ya da belediyeye devrinin gerçekleştirilmesini istedi. Çakırözer, “Eskişehir’in turizm potansiyelinin tam anlamıyla kullanılabilmesi için Frig Vadisi’nin, Han Yeraltı Şehrinin, Seyitgazi’nin, Sivrihisar’ın tanıtımlarına Bakanlıktan kaynak ayrılmasını isteyerek, "Gelen turistlerin Eskişehir’de daha fazla kalmasını sağlamalıyız" dedi.

TÜRK SİPERLERİ TURİZME KAZANDIRILMALI

Odunpazarı sınırları içerisinde tespit edilen Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan Türk siperlerini de Bakan Kurtulmuş’un gündemine getiren Çakırözer, siperlerin tescilinin sağlanarak, şehir turizmine kazandırılması için destek de istedi.

DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLERİ TEK TEK SAYDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKM’nin tanıtım toplantısında dile getirdiği, ‘AKM daha önce elitlere sesleniyordu, yeni AKM halka seslenecek’ sözlerini eleştiren Çakırözer,  “Atatürk Kültür Merkezi 15 yıllık iktidarınız döneminde işlemez hale gelmeden önce gerçekten bir sanat merkeziydi. Hangi görüşten olursa olsun yurttaşların ucuz biletlerle tiyatro, opera, bale seyretme imkanı bulduğu, bilet almak için kuyruklara girdiği bir  yerdi. Erdoğan’ın bu şekildeki nitelendirmeleri büyük haksızlık. Keşke danışmanları kendisine AKM’nin geçmişte verdiği hizmetler konusunda doğru bilgilendirme yapsaydı” dedi.

BU SANATÇILAR HANGİ ÜLKENİN SANATÇILARI?

Erdoğan’ın aynı konuşmada “Türkiye’de uluslararası çapta opera sanatçısı, aktör ve gitarist çıkaramadığına” ilişkin sözlerine de tepki gösteren Çakırözer:

 “Sanatçılarımıza büyük haksızlık. Mevlevi müziğini dünyaya tanıtan Kudsi Erguner, Doğu ile Batı arasında köprü olarak değerlendirilen Mercan Dede, Okay Temiz, piyanonun ünlüleri Pekinel Kardeşler, Eurovision’u kazanan Sertap Erener, Rusya’da milyonlarca CD’si satılan Tarkan, Fransa sahnelerinde büyük gururla izlediğimiz Genco Erkal, Hollanda’da, oyunlarını sahneleyen Ferhan Şensoy, İtalya’da bir fenomen hâline gelen Serra Yılmaz.. Dünyanın dört bir yanında insanların biletini bulmak için saatlerce kuyrukta beklediği Fazıl Say.. Operada Leyla Gencer.. Gitarda Ahmet Kanneci Eskilere gidecek olursak besteleri yine dünyada çalınan Türk Beşleri diye bilinen bestecilerimiz Saygun’un, Erkin’in, Cemal Reşit Rey’in, Hasan Ferit Alnar’ın, Necil Kazım Akses’in eserleri sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir yanında bugün seslendirilmektedir. Bu sanatçılar hangi ülkenin sanatçıları? Onlara büyük haksızlık. Cumhurbaşkanının bu değerli sanatçıların varlığından bilgisi olmadığını düşünmek istemiyoruz eğer böyleyse çok acıdır. Eğer biliyor ve böyle konuşuyorsa  daha vahim. Kültür Bakanlığımızın da bu değerlere sahip çıkması, bu sanatçılarla iftihar etmesi gerekirken Sayın Cumhurbaşkanının yanında âdeta kendi varlığını reddeder gibi sessiz kalması da düşündürücüdür” diye konuştu.

DESTEK TEŞEKKÜRÜ

Çakırözer, Dışişleri Bakanlığı bütçeleri görüşmeleri sırasında da Tepebaşı Belediyesi İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası’na Bürüksel de katıldıkları Avrupa Gençlik Müzik Festivali yarışması sırasında, Türkiye’nin AB daimi temsilciliği tarafından verilen destek için Dış İşleri Bakanlığı’na teşekkür etti. Çakırözer, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Umerov'un serbest bırakılmasından hem kendisi hem de Eskişehir’de yaşayan Kırım Türkleri adına memnuniyet duyduğunu belirterek, hükümetin bu konudaki çabasına teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim