Komisyon tutanakları ortaya çıkınca HDP’li milletvekillerinin, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak'ın sarf ettiği sözleri kasten çarpıttığı ortaya çıktı.

Komisyon üyesi HDP’li milletvekillerin Perşembe günü gerçekleşen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısını terk edip, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak’ın HDP Gençlik Meclisi üyelerinin İstanbul’da işkence iddialarını savunan avukatlara karşı “it sürüsü” dendiği iddia edildi. Sazak’ın işkenceyi savunduğuna dair açıklama ve basın bildirileri dağıtan HDP’li milletvekillerinin,komisyon tutanakları ortaya çıkınca Sazak’ın sözlerini algı yaratmak için kasten çarpıttığı belirlendi.

Sazak’ın vurguladığı “işkenceye her şekilde karşıyız, devlet olarak bireye yapılan her türlü işkenceye de karşıyız” ve“işkence varsa hep beraber gidip inceleyelim, işkence yapanlara gerekli cezanın verilmesi için hep birlikte olalım” ifadeleri ile sözlerinin işkenceyi savunan gençlik meclisi avukatlarına karşı olmadığı tutanaklara geçti. Komisyon tutanaklarında altını çizerek işkenceye karşı olduğu görülen Sazak, özellikle haklarını bilen tarafın terör suçluları olduğunu ve kelepçesiz muayene talep eden terör suçlularının doktor ve sağlık personeli için tehlike oluşturabileceğini belirtti. Konuşmasına devam eden Sazak’ın,teröristlerin kanunları iyi bildiği, garibanların ise kelepçe yasağından dahi haberi olmadığını ve teröristlerin mahkemelerde “it sürüsü” gibi avukatlarla savunulduğunu ifade edip, özellikle PKK vurgusu yaptığı ortaya çıktı.

Komisyonun ikinci bölümünde avukatlara hakaret olarak algı yaratmaya çalışan HDP’lilere karşı Sazak’ın “ben burada, terörü destekleyen, terörle iş birliği içinde olan meslek grubu ne olursa olsun sözümün arkasındayım ama avukatların tümünü kastetmediğimi buradan ikrar ediyorum” diyerek avukatları kast etmediğini, terör ve terör destekçilerine az bile söylediğini ifade etti.

Editör: TE Bilişim