DSP Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle şu ifadelere yer verdi; “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü; mahiyeti itibariyle, çok önemli bir hak ve emek mücadelesinin sonucunda meydana gelen, trajik olayların ve can kayıplarının tarihe geçmesi ve o acıların unutulmaması için bir anma günü olarak düşünülmelidir. Bugün, kapital sistemin her anlamlı günü ve olayı ve hatta insanları bile meta haline getirdiği bir dünyada; kadınlar günü, sadece kadına çiçek takdim edilen ve salt magazinsel bir anlam yüklenerek, aslında bu günün bir hak arama ve var olma mücadelesinin eseri olduğu kasti olarak gölgelenmektedir. Kadınlar! Yaşamın asli unsurları olup; sadece kendilerine lütfedilen haklara rıza göstermeden, her türlü emek ve hak mücadelesinde yerlerini almalıdır.

Kadın hakları diye kategorize edilen ve aslında insan hakları temeline dayandırılması gereken bu konu; erkek egemen dünyanın, kadına biçimlendirdiği rol dolayısıyla, kadınları hep ikincil ve edilgen konuma itmektedir. Bu, kabul edilebilir ve makul bir yaklaşım değildir. Bugün hala, ülkemizde ve dünyada sırf cinsiyetçi yaklaşım sebebiyle, kadınlar; yönetim kadrolarında etkin bir şekilde yer alamıyor ve bununla birlikte bedenleri üzerinden her türlü istismara uğrayabiliyorlar. Kadınlar Günü; kadının, öncelikle bir kimlik, varlık, hak ve emek mücadelesinin sembolü olmuş ve geçmişte, bu uğurda mücadele etmiş kadınlarımızı anma günüdür. Birleşmiş Milletler tarafından da Dünya Kadınlar Günü olarak tanımlanan 8 Mart, İnsan Hakları temelinde; kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının uluslararası olarak kutlandığı bir gün olarak kabul edilmiştir. Demokratik Sol Parti kuruluş felsefesi itibariyle, insan odaklı bir düşünce ve yönetim biçimi geliştirmiş, temelini insan hak ve özgürlükleri üzerine inşa edeceği bir Türkiye hayal etmektedir. Dolayısıyla da insan eşittir kadın mantığını içselleştirerek, insandan bağımsız bir kadın tanımı yapmamış, kadını hayatın ve partinin asli unsuru olarak kabul etmiştir. Ayrıca bir kadın sorunu tanımlamasını reddetmekte ve bugün kadınlarımızın yaşadığı sorunların tamamının, insan hakları ihlali ve sorunu olduğunu öngörmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle Demokratik Sol Parti adına tüm kadınlarımızın 8 Mart Emekçi Kadınlar Gününü içtenlikle kutlarım. Saygılarımla…” 

Editör: TE Bilişim