Eskişehir’de Zeytinoğlu firmasına bağlı Entil, Hapalki ve Tarkon adlı işyerlerinde çalışan yaklaşık 500 işçinin 4 aylık maaş ve diğer alacaklarının ödenmemesi nedeniyle bir hafta önce Eskişehir’den Ankara’ya yürüyüş başlatan Birleşik Metal İş üyesi işçilerine ÖDP Eskişehir Örgütünden destek verdi.

Ancak bakanlığın sözüne rağmen çözüm konusunda herhangi bir adım atılmaması nedeniyle Birleşik Metal İş üyesi işçiler yeniden direnişe geçtiklerini belirten ÖDP Eskişehir İl Örgütü Yönetim Meclisi Adına İl Başkanı Hüseyin Öztürk, “TMSF önünde ve fabrikada eylem başlatan işçilerin bir grubu da yeniden Eskişehir’den Ankara’ya yürüyüş başlattılar. Ancak işçilerin eylemlerinin ikinci gününde fabrika önündeki işçiler gözaltına alındı. Yürüyüş başlatan işçiler ise yürüyüşlerinin ikinci gününde jandarma barikatıyla karşılaştılar.

Talepleri sadece hak ettikleri maaşlarının ödenmesi olan işçilere biber gazı, gözaltı ve jandarma barikatını reva gören iktidar, direniş karşısında sorunun çözümü için söz vermesine rağmen herhangi bir adım atmayarak işçileri kandırmıştır ve oyalamaktadır. Onlara tek seçenek, açlık ve sefalet dayatılmaktadır” dedi.

Yaşanan bu durumun AKP’nin yeni rejiminin fotoğraflarından birisi olduğunu ifade eden Öztürk şunları söyledi:

“ Ülkemiz; işçilere ödenmeyen maaşları ve diğer kamu kaynakları ile ihya edilen yandaş firmalar için cennet iken; işçiler, emekçiler ve yoksul halkımız için karanlık bir cehenneme dönmüştür.

AKP iktidarı, artık yönetememektedir. Yönetemediği, sorunları çözemediği noktada da ya yalana başvurmakta ya da polis zoruna başvurarak hak arayanları susturmaktadır. İşçileri kandırdığı gibi, açıkladığı enflasyon rakamlarıyla da tüm Türkiye’yi kandırmaya çalışmaktadır: Bir taraftan enflasyon oranını yüzde 8 küsur açıklarken diğer yandan da vergi, ceza ve harçların belirlenmesinde esas olan yeniden değerleme oranını yüzde 22,58 olarak açıklamaktadır. Bunun dışında yurttaşlarımız da tükettiği temel tüketim maddelerinin bir yılda neredeyse yüzde 50 oranında arttığını; yaşayarak, acı çekerek gerçek enflasyonu görmektedir.

İşsizlik, yoksulluk, çaresizlik artık dayanılmaz noktadadır. İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin ekonomik zorluk nedeniyle toplu intiharı, durumun vahametini ortaya koymaktadır. Sosyal devletin ortadan kaldırıldığı; dayanışmanın, insani duyguların yok edildiği; herkesin “başının çaresine baksın” denildiği bu AKP rejiminde artık insanlar ölümü tercih eder hale gelmiştir ne yazık ki.

Bu nedenle direnişteki Birleşik Metal İşçilerinin bu onurlu mücadelelerinde yanlarında, omuz omuza olduğumuzu bilindiririz. Metal işçisi yalnız değildir ve mutlaka kazanacaktır! Bugüne kadar kazananlar hep direnenler olmuştur. Bir gün bu abluka dağıtılacak ve el ele, omuz omuza; özgür, demokratik, çağdaş, emekçiden, yoksuldan yana yeni bir Türkiye kuracağız.”

Editör: TE Bilişim