İYİ Parti İl Başkanı  Av. Mehmet Ektaş TÜLOMSAŞ ile ilgili açıklamalarda ve öneride bulundu.

 “TÜLOMSAŞ Demiryolu-OSB’ye Taşınsın, Arazisi Eskişehir Halkının Hizmetine Kazandırılsın.”diyen Ektaş, " İlimizin sorunlarına uygulanabilir, etkili ve sürdürülebilir çözümler üretmek amacıyla oluşturduğumuz “İYİ Parti Kentsel Sorunlara Çözüm Atölyesinde “Eskişehir İçin İYİ Bir Önerim Var” temasıyla çalıştığımız konulardan biri de “trafik sorunu” dur.

Şehrimiz tek merkezli çarşı yükünü kaldıramayan kalabalık ve gürültü kirliliği ile başedemeyen ve bunun yanında ağır bir trafik ve park sorunu ile yüzleşemeyen noktaya gelmiştir.

Yaşam kalitemizi yükseltmek, modern şehir yaşamına kavuşmak ve geleceğin “yenilenmiş” Eskişehir’ini kurabilmek için acil olarak cesaretle atmamız gereken adımlar vardır.  Bu adımlardan biri de TÜLOMSAŞ’ı Organize Sanayi Bölgesine taşımak ve ortaya çıkacak 500.000,oo m2  alanı halkımızın hizmetine kazandırmaktır.

Hatırlanacağı gibi; daha önce şehir merkezinde bulunan ETİ bisküifabrikasıbaşta olmak üzere tuğla ve kiremit fabrikaları, şekerleme fabrikaları, un fabrikaları kapatılarak şehir dışına kaldırılmıştır. Vergi Daire Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Stadyum gibi bina ve tesisler şehir merkezinden uzaklaştırılarak ağırlık kentin tamamına yayılmaya çalışılmıştır.

Bu kapsamda, TCDD’nin yük tesisleri, manevra ve triyaj yolları da Hasanbey’e kurulan lojistik merkezine taşınmıştır. Bilindiği gibi Ülkemizde ve yakın coğrafyamızda tek olma özelliği olan URAYSİM Projesine ait tesisler ile test yolları Alpu’da inşa edilmektedir.

Eskişehir’in Raylı Sistemler üssü olması, üretilecek lokomotif, vagon, hızlı tren setleri, tramvay ve metro araçlarının üretimine doğrudan katkı sağlayarak büyümek ve karlılıklarını arttırmak isteyen sanayi kuruluşlarımız da Organize Sanayi Bölgesinde yer almaktadır.

Eskişehir sanayisi, mükemmel altyapıya sahip olan, gün geçtikçe büyüyen Organize Sanayi Bölgesindedir.

TÜLOMSAŞ ise şehrin içinde sıkışıp kalmıştır. TÜLOMSAŞ kendine yüksek hızlı tren setlerini imal etme konusunda hedef koymuştur. TÜLOMSAŞ bu hedefi gerçekleştirebilecek birikime sahiptir. Hızlı tren setlerinin Eskişehir’de üretilmesi konusu tüm halkımızın olduğu gibi partimizin de birinci önceliğidir.  

Doğaldır ki, TÜLOMSAŞ’ın mevcut altyapı ve tesislerinin fiziksel özellikleriyle, bulunduğu alanda daha fazla büyümesinin imkansız olmasıyla hızlı tren setleri ile tramvay ve metro setlerini üretmesi imkansızdır. Bu nedenle TÜLOMSAŞ’ın yeni altyapı imkanlarıyla yeni sahalarda kurulacak yeni tesislere ihtiyacının olduğu açıktır.

Organize Sanayi Bölgesi oluşturmak ve o bölgeye  taşınmak hem TÜLOMSAŞ'ın hem de Şehrimizin geleceği açısından önemlidir. Demiryolu- OSB, TÜLOMSAŞ, URAYSİM ve yan sanayi kuruluşları ile birlikte bir demiryolu ihtisas OSB'si olabilir. Böyle bir OSB, Raylı Sistemler Kümelenmesi oluşumunun da içini doldurur, oluşuma hayat verir. Bu hem sektör hem de Eskişehir açısından çok kazançlı olur. Eskişehir’de büyük istihdam imkanı oluşabilir.

Diğer yandan İlimizin en önemli sorunlarının başında trafik sorunu gelmektedir. Bu sorun partiler üstü bir anlayışla ele alınması ve çözüm üretilmesi gereken bir konu halini almıştır.

Trafiğe üretilebilecek çözümlerin önündeki engellerden biri de TÜLOMSAŞ’dır.

Zaten dar bir merkeze sahibiz. Merkezde de Güney Kuzey hattında iki ana arterimiz var. Mustafa Kemal Atatürk Caddesi ve Yunus Emre Caddesi. İkisi de pik saatlerde oldukça yoğun bir trafik yüküyle karşı karşıya kalıyor. Bunun alternatifi olarak doğuda Vatan Caddesi batıda da Ali Fuat Güven Caddesi’nin aktif hale gelmesi merkezdeki iki büyük caddemizin yoğunluğunun azaltılmasını sağlayacaktır. Hasan Polatkan üzerinden gelen  trafik yoğunluğu Tepebaşı bölgesine Ali Fuat Güven Caddesi üzerinden aktarılacaktır. Ancak şehrin iki yakasını birbirine bağlayacak ana yollardan biri olan Ali Fuat Güven Caddesi TÜLOMSAŞ’ın duvarında sona ermektedir.

Yine Şehrin doğu batı bağlantısını sağlayacak alternatif hatlardan biri de hat boyudur. Hat boyunun Ertuğrulgazi Mahallesine bağlanması doğu-batı aksında trafik akışkanlığını artıracaktır. Ancak, Hatboyu, TCDD tarafından üzerine inşa edilen beton parkla işlevsiz hale getirildiği gibi istasyon meydanından öteye de geçit vermemektedir.

TÜLOMSAŞ’ın Organize Sanayi Bölgesine taşınmasıyla;

Ali Fuat Güven Caddesi, Ambarlar Sokağa, Şahin Caddesine, Çevre Yoluna ve Çevre yolu üzerinden tepebaşına,

Zübeyde Hanım Bulvarı, TÜLOMSAŞ Arazisi üzerinden Ali Futa Güven Caddesine ve Ertuğrulgazi Mahallesine Bağlanabilir

TÜLOMSAŞ arazisi üzerine inşa edilecek sosyal donatılar, meydan ve kültür merkezleriyle yeni bir cazibe merkezi, Hamamyolu örneği yaratılabilir, böylece Şehrimizin büyük bir bölümüne hitap edecek yeni yaşam alanıyla şehir merkezinin yükü dağıtılabilir.

Projeyi tartışmaya açarak Eskişehir halkının takdirine sunuyor, bu projenin hayata geçirilebilmesi için merkezi iktidar sahiplerinin TÜLOMSAŞ’ın Demiryolu-OSB’ye taşınması için gerekli planlamaları yapmaya, kaynakları oluşturmaya ve arazinin belediyeye tahsis edilmesini sağlamaya davet ediyoruz."

                                                                                                          

Editör: TE Bilişim