AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü Eskişehir’de yapılacak ulaşım zammı ile ilgili açıklama yaptı.

Eskişehir gündemini meşgul eden ulaşım zam kararını günlerdir karardan dönülmesi umuduyla takip ettiklerinin altını çizen Ünlü, “Karar şehrimizde yaşayanların haklı tepkisi ile karşılaştı, pek çok vatandaşımızı üzdü. Emsalleriyle karşılaştırıldığında fahiş sınırlarda olan zammın tarafımızca da kabul edilir bir yanının bulunmadığını tüm Eskişehirli hemşerilerimiz bilmelidir.

UKOME tarafından alınan kararla tramvay ve otobüs ücretlerine yapılan zam sonrası  Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaları şaşkınlık içinde takip ettik. Zammın zorunlu olduğu iddia edilmekteydi”dedi.

DÜZELTMEK YERİNE MAZERETLER ÜRETİLİYOR

Bu şehirde toplu ulaşımın Eskişehirlilerin hak ettiği standartlarda olmadığını kaydeden Ünlü, “Bunu düzeltmek yerine bedelini arttırmak, mazeretler üretmek halkın nezdindeki  krediyi de tüketmiştir. Ulaşıma yapılan fahiş zammın ardından 65 yaş üzeri vatandaşlarımızı hedef göstermek, sanki sadece Eskişehir’de böyle bir uygulama varmış gibi davranmak, faturayı; saygı duymayı çocuklarımıza öğrettiğimiz yaşlılarımıza kesmek Eskişehir’i yöneten bu zihniyetin bilinçaltının dışa vurumudur.  Alfabeden sonra, “otobüste, tramvayda yaşlılara yer verin” diye öğrenen bir nesil yetiştirilirken “zammın sorumlusu yaşlılar, onlar olmasa zamsız bineceksiniz” demek halkın vicdanında zamdan daha ağır bir yara bırakmıştır.

Seçim öncesi hükümetimizin yaşlılar lehine tüm Türkiye’de aldığı bu kararı billboardlara taşıyan, oy almaya gelince kendi aldığı bir kararmış gibi reklamını yapan büyükşehir belediyesi, oy avcılığının sezonu kapanıp vatandaşa hizmet sezonu açılınca aynı yaşlıları “hizmete engel” edebiyatına yeni bir argüman olarak eklemiştir. Yaşlımızı bu kadar hırpalamak, konu etmek vicdanları yaralamaktadır.  Değerli basın mensupları ; Büyükşehir belediyesinin bu tür açıklamaları sürerse lütfen sansürleyerek çocuklarımıza ulaştırınız.”

Konuyu halk otobüsçülerinin üzerine atmanın yanlış olduğunu kaydeden Ünlü şöyle konuştu; “Yine bu konuda halk otobüsçülerini ortaya atıp, onların istediği ve sebep olduğu algısını oluşturmaya çalışırlarken halkımız fark etmiş ve inandırıcı bulmamıştır. Ulaşım hizmetini yürütme hakkına sahip olan belediye bunu özel halk otobüslerine kullandırdığı gerekçesi ile “İmtiyaz Bedeli” adı altında bir ücret alıyor. Her bir otobüs için haftalık 200 Tam bilet tutarı kesinti yapılıyor. Hak ediş için hesaplama yapılırken yolcu tarafından tekli bilet okutulsa dahi bu tutar, eskart tek biniş tutarı olarak hesap ediliyor. Yeni tarifeye göre tam biniş ücreti 1.80 kuruş. Tam bilet ücreti ise 2.40 kuruş. Tam bilet ücretindeki bu fark otobüslerin hak edişi hesaplanırken dâhil edilmiyor. Yolcu tek binişlik bilet kullansa dahi, hak ediş hesabına bu tutar 60 kuruş eksik yansıtılıyor. Yine gelirleri üzerinde yıllık %3 kesinti yapılıyor.    

 Tramvay hatları için alınan dış borcun hangi şartlarla alındığı ve ödeme olarak belli bir yüzde mi yoksa meblağ mı öngörüldüğü belli değildir. Eğer belli bir yüzde ile anlaşıldı ise bunun vatandaşın zararına olurken, yurtdışındaki bir alacaklıyı zengin edeceğimiz açıktır.

 Sonuç olarak ;          Eskişehir’de toplu ulaşım pahalı. Zaten trafik keşmekeşi ile yaşamı zorlaşan vatandaşımız toplu taşımada da huzurun iyice bozulduğunu görmektedir. 12 yıldır dünyanın izlediği “sessiz devrim” kabul ettiği tarihin en başarılı hükûmetlerini vücuda getirmiş Ak Parti’nin Eskişehir’de nefesi olacağımızı, halkımızın her alanda hakkını sabır ve cesaretle savunacağımızı, bundan böyle algı yönetimi ile halkımızın yönlendirilmesine engel olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyorum.”

Editör: TE Bilişim