CHP Eskişehir Milletvekili Av. Cemal Okan Yüksel, kredi kartları ve banka kartlarından kart aidatı ve hesap işletim ücreti adı altında yapılan kesintilerin son bulması için; TBMM’ye bankacılık kanunu ile banka kartları ve kredi kartları kanunlarında değişiklik yapılması hakkında 2 yeni kanun teklifi verdi.

 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği kanun tekliflerinde, bankacılık kanunu ile banka kartları ve kredi kartları kanunlarında değişiklik yapılmasını isteyen CHP’li Yüksel, ‘yıllık ücret’ ibaresinin madde metninden çıkartılması gerektiğini ifade etti. Yüksel verdiği teklifte; “Kart sahibi ile müzakere edilmeden, önceden hazırlanmış standart sözleşmelere dayanarak kart sahibinden kart kullanım ücreti, kart aidatı veya yıllık ücret gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilmez ve kart sahibinin hesabından kesinti yapılamaz” ibaresinin Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 24 üncü maddesine eklenmesini istedi.

 SÖZLEŞMEDE OLSA BİLE KESİLEMEZ

 Tüketiciyi zor durumda bırakan haksız kesintilerin bir an önce son bulaması gerektiğini ifade eden Milletvekili Yüksel; “Standart sözleşmelere dayanarak mevduat hesabı sahibinden sözleşmede yer alsa dahi hesap işletim ücreti veya yıllık ücret gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemez ve mevduat hesaplarından kesinti yapılamaz” ibaresinin kanun maddesine eklenmesi gerektiğini belirtti.

 UYGULAMALAR ANAYASA’YA AYKIRI

 Anayasa’nın 172’nci maddesine göre, Devlet’in tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alması gerektiğini söyleyen Yüksel; “Fakat bankalar müşteriyle yaptıkları sözleşmelere dayanarak bu tip kesintileri yapmaya devam ederek açıkça Anayasa’ya aykırı uygulamalarına devam etmektedirler” dedi. Yüksel son olarak, TBMM’ye verdiği teklif ile haksız ücretler nedeniyle yoksulluğu her geçen gün artan halkın korunmasının amaçlandığını dile getirdi.

Editör: TE Bilişim