TÜRKŞEKER ile şeker pancarı üreticileri arasında şeker pancarı üretimi için imzalanan sözleşmede ekilecek pancar fiyatının yer almaması çiftçileri isyan ettirdi. CHP’li Utku Çakırözer, pancar üreticisine boş sözleşmeye imza attırılmasına tepki göstererek, çiftçilerin isyanını Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, “Mart ayında pancar çiftçilerimiz ile bir sözleşme yapıldı. Ama çiftçilerimize boş sözleşmeye imza attırıldı. Sözleşme yapılıyor ancak çiftçilerimizin 2021 yılında ekeceği pancarın fiyatı sözleşmede yer almıyor. Çiftçi üretiyor, alın teri döküyor şeker pancarını kaç liraya satacağını, ne kadar avans alacağını bilmiyor. Nakliyenin ne olacağı, ne kadar küspe parası alacağı sözleşmede yok! Pancar fabrikada şeker olduktan sonra fiyat açıklamaktan artık vazgeçilmeli. İmzalanan sözleşmede fiyat yazılmalı, çiftçi ne kadar alacağını görmeli” dedi.  Çakırözer, geçen yıl açıklanan pancar fiyatının girdi maliyetinin altında kaldığını söyleyerek, 2021 yılı için pancar alım fiyatının  500 lira olarak açıklanmasını istedi.

SÖZLEŞMEDE ŞEKER FİYATI DA YER ALMALI

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer TÜRKŞEKER ile şeker pancarı üreticileri arasında imzalanan ekim sözleşmesinde 2021 yılında ekilecek pancar fiyatının yer almamasını Meclis gündemine taşıdı. TBMM Kit Komisyonu’nda Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdürlüğü ile Şeker Kurumu'nun hesaplarının görüşmelerinde söz alan Çakırözer, “Çiftçilerimizle Mart ayında ekim sözleşmesi imzalandı. Ancak sözleşmede pancar fiyatları yer almadı. Çiftçi her türlü zorluğa rağmen alın teri döküyor, üretiyor ama kaç paraya ektiğini bilmiyor. Bu olmaz, olmamalı” dedi.

PANCAR ÇİFTÇİSİNİ  PİŞMAN ETTİNİZ

Geçmiş yıllarda da çiftçilerin şeker pancarını fabrikalara teslim ettikten sonra fiyatın açıklandığını ve çiftçilerin mağdur edildiğini belirten Çakırözer, “2020 yılında şeker pancarı fabrikada şeker olduktan sonra fiyat açıklandı. Tüm çağrılarımıza rağmen sadece yüzde 12 zam verildi. Üretici yüzde 12'lik zamla 336 liralık fiyatı görünce şok oldu. O dönemde de Eskişehirimizde pancar üreticilerimizle çağrıda bulunduk ama dinlemediniz” diye konuştu.

500 LİRA AÇIKLANSIN

Geçen yıl açıklanan fiyatın çiftçilerin girdi maliyetini bile karşılamadığını söyleyen Çakırözer, “Çiftçilerimize ‘keşke ekmeseydim, zarar ettim’ dedirttiniz. Çiftçilerimize boş sözleşmeye imza attırıyorsunuz, ondan sonra da ektiğine pişman ettiriyorsunuz. Bu yanlışlıktan bir an önce dönülmelidir. Bugün, imzalanan sözleşmeye mutlaka fiyat yazılmalıdır. Ne kadar olacağını çiftçimiz görmelidir, ona göre imzalanmalıdır. Şimdiden bu yılın pancar fiyatı da açıklanmalıdır. Geçen yıl girdi maliyetlerinin altında kalan bu fiyat, bu yıl mutlaka ama mutlaka 500 lira olmalıdır. Bu fiyatın altında kalırsa zarar eden çiftçi pancar ekmekten vazgeçecek, ithalatçı konumuna tekrar geri döneceğiz” diye konuştu.