CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer geçtiğimiz haftalarda Eskişehir’de meydana gelen kar yağışının ardından hasar gören ve ne zaman açılacağı belli olmayan Eskişehir Yeni Atatürk Stadyumu’nu Meclis gündemine taşıdı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, “Daha 3 yıl önce açılan stat yağan ilk karda nasıl bu hale geldi? Madem çürüktü bu stadın kabulünü nasıl yaptınız? Bu stadı bu hali ile kim kabul etti de açtı? Bu ihmalin, aymazlığın sorumlusu kim?” dedi.
Bakan Kasapoğlu’na Eskişehirspor’un saha içi maçlarını nerede oynayacağını da soran Çakırözer, “Anadolu’nun yıldızı Eskişehirspor kendi evinde statsız kaldı. Zaten zor durumda olan takımın şimdi saha içi maçlarını nerede oynayacağını bilmemesi kulüp yönetimini, efsane oyuncuları ve cefakar taraftarı daha fazla sıkıntıya sokmasın. Sezonun ikinci yarısına mucizelerle başlayan efsane takıma bir darbe de stadyumdan gelmesin” dedi.
MECLİS’E TAŞIDI
Eskişehirspor’un maçlarını oynadığı, 140 milyon proje maliyeti ile temeli TOKİ tarafından atılan ve 2016 yılında açılan Yeni Atatürk Stadyumu’nun çatısı, çatı direkleri, gerdirme demirleri ve halatların yoğun kar yağışının ardından çökmesinin ardından 2 hafta geçti. Stadın ne zaman açılacağı belli olmazken, CHP’li Utku Çakırözer, 3 yıl önce açılışı gerçekleşen Eskişehir Yeni Atatürk Stadyumu’nda meydana gelen yıkılmayı ve yaşanan süreci Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, hazırladığı soru önergesi ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’ndan “Çürük stadı nasıl kabul ettiniz?” sorusuna yanıt istedi.
TOKİ YAPTI, İLK KARDA ÇÖKTÜ
Eskişehirspor’un yüzlerce galibiyet kazandığı yarım asırlık Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun yıkılarak, yerine TOKİ tarafından Yeni Atatürk Stadyumu’nun yapıldığını hatırlatan Çakırözer, “Anadolu Yıldızımız Eskişehirspor’umuzun yüzlerce galibiyet kazandığı Atatürk Stadyumu yıkılarak yerine Yeni Atatürk Stadyumu yapıldı. İktidar yöneticileri övünerek bahsettiler bu stadyumdan. Cumhurbaşkanı Erdoğan Eskişehir mitinglerinde ‘UEFA standartlarında çok modern bir stadyumu Eskişehir’e kazandırıyoruz’ dedi. Yöneticiler tarafından ‘TOKİ’ye yaptırdık ve anahtar teslim anlaşma sağlandı. Bize her şeyi hazır şeklinde teslim etmelerinden sonra, bizim kullanım hakkımız ve sorumluluğumuz başlayacak’ açıklamaları yapıldı. Ardından bu stadyumda Eskişehirsporumuzun maçları oynanmaya başlandı. Ama daha 3 yıl geçmeden stadyum ilk yoğun karda yıkıldı. Böyle mi çok modern stadyum oluyor? Ya maç oynandığı sırada bu hasar gerçekleşseydi ne olacaktı?” dedi.
KÜME DÜŞMENİN HESABINI KİM VERECEK
Eskişehirspor’un yüzlerce galibiyet kazandığı 65 yıllık Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun da Millet Bahçesi için yıkıldığını anımsatan Çakırözer, “65 yıllık stadın hiçbir sorunu yoktu. Yeni stat ise en az 1.5 yıl kullanılamayacak. Anadolu’nun yıldızı Eskişehirspor kendi evinde statsız kaldı. 1. Ligde zor durumda olan Eskişehirspor, Eskişehir’de seyircisinin önünde oynayamaz hale geldi. Küme düşerse hesabını kim verecek?” dedi.
SORUMLUSU KİM?
Yaşanan süreci Meclis gündemine taşıyan CHP’li Çakırözer, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Stadyumun ‘anahtar teslim’ alındığına ilişkin açıklamaları hatırlatan Çakırözer, “Stadyumun ihale kimler tarafından yapılmıştır? Stadyumun yapımı ve alımı aşamasında kimlerin imzası bulunmaktadır? Stadyumu teslim aşamasında rapor tutulmuş mudur? Stadyumun teslim alınma aşamasında herhangi bir hata olduğuna ilişkin bilgilendirme yapılmış mıdır?” diye sordu.
HASARI KİMLER GİDERECEK?
Stadyumda meydana gelen hasarın sorumlularının kimler olduğunu soran Çakırözer, Bakan Kasapoğlu’ndan şu sorulara yanıt istedi:
- TOKİ yeni stadı hangi müteahhit firmaya yaptırmıştır? Bu firmanın daha önce spor kompleksi tecrübesi var mıdır? Stadın toplam proje bedeli kaç TL’dir?
- Stadyumun teslim alınmasında herhangi bir kusura rastlanmamış mıdır? Rastlandıysa stat nasıl kabul edilmiş ve açılmıştır?
- Stadyumun kabulüne TOKİ mi, Gençlik ve Spor Bakanlığı mı onay vermiştir? Stadın 3 yılda çökmesinin ardından kabule imza atan kamu görevlileri hakkında herhangi bir inceleme/soruşturma başlatılmış mıdır?
- Stadyumun teslim alınmasının ardından geçen 3 yıl içinde herhangi bir bakım/onarım işlemi yapılmış mıdır? Bakım/onarım işlemleri kim tarafından yapılmaktadır?
- Çökmenin ardından stadyumun yeniden hizmete açılması için bir planlama yapılmış mıdır? Bakım onarım işlemleri kim tarafından yapılmaktadır? Bakım onarım işlemelerinin süresi için yapılan planlama nedir?
- Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TOKİ tarafından başka kentlerde yapılan statlarda da benzer sorunlar var mıdır?