Zeytinliklerin madenciliğe açılmasını düzenleyen kanun teklifi yeniden TBMM’ye gelirken, “Zeytin için adalet, zeytinime dokunma’ diyen Egeli köylüler kanunun geri çekilmesi için Meclis’te CHP milletvekilleri ile çağrıda bulundu. Köylülere destek veren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,  “AKP maden bahanesiyle zeytinliklerin, ormanların, tarım alanlarının talen edilmesine istiyor, buna izin vermeyeceğiz. Hem komisyon görüşmelerinde, hem de genel kurulda mücadelemizi sürdüreceğiz. Zeytinimize, doğamıza, tarım alanlarımıza, ormanlarımıza dokundurmayacağız” dedi.

POLİS ENGELİNİ CHP’Lİ VEKİLLER AŞTI

Muhalefetin itirazları ve kamuoyunun tepkisi ile geri çekilen zeytinlik alanların madenciliğe açılmasını düzenleyen kanun, AKP miletvekillerinin teklifi ile yeniden Meclis gündemine getirildi. Muhalefet zeytinlik alanları madenciliğe açacak düzenlemeye karşı çıkarken, Muğla’nın Milas ilçesi Akbelen Ormanı’nda yapılmak istenen kömür ocağına karşı direnen İkizköylüler de TBMM’ye gelerek düzenlemenin geri çekilmesi için çağrıda bulundu. Muğla’dan Ankara’ya gelen köylüler ve çevrecilerin otobüsü polisler tarafından şehir girişinde durduruldu. İzin çıkmaması üzerine CHP'li milletvekilleri otobüsleri durdurulan köylülerin yanına gitti ve otomobilleri ile grubu TBMM'ye getirdi. Köylüler, milletvekilleri ile Meclis önünde basın toplantısı düzenledi. 

“ZEYTİN İÇİN ADALET” İSTEDİLER…

Zeytinliklerin madenciliğe açılmasını düzenleyen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geri çekilmesini isteyen köylüler ve çevreciler, “Zeytin için adalet istiyoruz, zeytinime dokunma’ çağırısını yaptı. Meclis’te yapılan açıklamaya CHP milletvekilleri de destek verdi. Açıklamada zeytinliklerin hiçbir madene tahsis edilemeyeceğini, taşınamayacağını ve yerinden kaldırılamayacağını dile getiren köylüler, “İkizköy Akbelen de tam bir buçuk yıldır nöbetteyiz. Biz buraya zeytinimizle, yüreğimizle geldik. Zeytin barışın simgesi, ata mirası, çocuklara bırakacağımız en güzel miras, en büyük geçim kaynağımız. Kömür için zeytinliklerimizi asla feda ettirmeyeceğiz. Yasa geri çekilmeli” dedi.

ZEYTİNLİKLERİN TALAN EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Zeytinine sahip çıkan köylülere destek veren CHP’li milletvekillerinden Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, “ Muhalefetin itirazları ve kamuoyunun tepkisi ile geri çekilen zeytinlik alanların madenciliğe açılmasını düzenleyen teklif, yeniden Meclis gündemine geldi.  İktidar, seçimlere giderken yangından mal kaçırırcasına getirdiği bu teklif ile zeytinliklerin talan edilmesinin önünü açacak.  Biz yıllardır madenlerin kamu eliyle çevreye ve doğaya saygılı çıkarılmasını savunuyoruz. Ama AKP iktidarı madenciliği doğayı, zeytini, tarım alanlarını yok edecek şekilde ranta kurban ediyor. Enerji bahanesiyle zeytinliklerin talen edilmesine izin vermeyeceğiz. Hem komisyon görüşmelerinde, hem de genel kurulda mücadelemizi sürdüreceğiz. Zeytinimize, doğamıza dokundurmayacağız” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM