Sağlık Hak-Sen Genel Başkanı Selahattin Karaca yazılı bir açıklama yaptı. Karaca, "Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm insanlığın hayatını tehdit eden küresel bir pandemi ile karşı karşıyayız. Kovid-19 olarak tanımlanan ve belirli bir tedavisi de henüz bilinmeyen bu pandemik ülkemizde de görülmüş ve ne yazık ki alınan tedbirlere rağmen can almaya da başlamıştır.

Ancak alınan tedbirlerden en fazla etkilenen kamu personeli ise sağlık çalışanları olmuştur. Sağlık personelimiz, Kovid-19 pandemisinin ülkemizde görülmesiyle beraber gece gündüz demeden mücadele etmeye başlamıştır. Hayatlarını hiçe sayarak virüsün kendilerine bulaşma ihtimalini göze alan Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlar ile üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personeline motivasyonlarına katkı olması için performansların tavandan ödenmesi, mali ve özlük haklarında iyileştirmeler yapılması talebimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza 20 Mart 2020 günü iletmiştik.

Bunun üzerine 24 Mart 2020 tarih ve 31078 sayılı Resmi Gazetenin mükerrer sayısında  'de yayımlanan değişiklikle 1 Mart'tan geçerli olmak üzere üç ay süreyle koronavirüs salgınına yönelik araştırma, teşhis ve tedavi faaliyetleri kapsamında görev yapan personel ile yöneticilere ek ödemelerin tavandan yapılabilmesine karar verilmiştir.

Alanda çalışanlar ve toplumsal tabanda da kabul gören bu düzenlemede tespitlerimize göre iki husus eksik bırakılmıştır. Kanımızca çalışma barışı açısında eksik bir düzenlemedir.

Birincisi, 3 ay boyunca yapılacak olan ek ödeme artışı ek ödemesini tavandan alan 1. Basamak sağlık kuruluşları (Toplum Sağlık Merkezleri, Aile Sağlık Merkezleri, 112 Acil Servisler, Halk Sağlığı Laboratuarları)  personeli açısından herhangi bir artış sağlayamayacaktır. Bu kuruluşlarda özveriyle görev yapan personel için bir düzenleme yapılması gereklidir.

İkincisi, sağlık kurumlarımızda 4D işçiler, sekreterler, temizlik personeli, hastabakıcılar ve güvenlik personeli bu düzenlemeden yoksun bırakılmışlardır. Küresel pandemi ile gece gündüz demeden ve hayatlarını ortaya koyma pahasına mücadele eden sağlık personeli bir bütündür. Çalışma barışının devamı ve sürdürülebilirliği için sağlık işçiler, sekreterler, temizlik personeli, hastabakıcılar ve güvenlik personeli için de ek ödeme yapılması için bir düzenlemenin ivedilikle yapılmasını belirtmek isteriz.

Editör: TE Bilişim