CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde 2021 yılı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı.Çakırözer’in her ay düzenli olarak kamuoyu ile paylaştığı basın özgürlüğü ihlalleri üzerinden yayınladığı 2021 Basın Özgürlüğü Raporu’nda da gazetecilere, gazete ve televizyon kanallarına yönelik baskı, engelleme ve cezalar dikkat çekti. Cumurbaşkanlığı imzasıyla yayınlanan ve kamuya gazete alımını engelleyen tasarruf genelgesinin yanı sıra döviz kurundaki  artış da Anadoluda gazete ve televizyon kanallarını vurdu. CHP’li Çakırözer, “Gazeteciler her yıl olduğu gibi bu yılda da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde baskı ve engellemeler ile giriyor. Gazetecilerin mesleklerini yapması engelleniyor. Artık bu son bulmalıdır. Tüm zorluklara rağmen basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı için özveriyle çalışan gazetecilerin mesleklerini yapabilmelerinin önündeki engeller kaldırılmalıdır” dedi.

GAZETİCİNİN KADERİ: ŞİDDET, TEHDİT, ENGELLEME

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, her ay düzenli olarak yayınladığı Basın Özgürlüğü Raporlarının ardından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde 2021 yılı Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı.

Raporda öne çıkan unsurlar şöyle:

·         Türkiye’de gazeteciler 2021 yılını da adliyelerde haber takibi yapmak yerine,  hakim karşısında haberlerini savunarak geçirmek zorunda bırakıldı. Gazeteciler yazıları, yorumları, paylaşımları nedeniyle en az 475 kez hakim karşısına çıktı. 36 gazeteciye 80 yıl hapis cezası verildi. Gazetecilerin ekonomik krizle ilgili yorumları dahi soruşturma konusu yapıldı. 

·         Basın kuruluşları ve gazetecilere yönelik fiziksel saldırı ve baskı da arttı. En az 31 gazeteci haber takibi sırasında gözaltına alınırken, 105 gazeteci ise fiziksel şiddet, engelleme ve tehditle karşı karşıya kaldı.

·         Gazetecilerin Anıtkabir’de haber takibi yapması, sokakta röportaj yapması dahi yasaklandı. Yine sokak röportajı yapan 3 ‘youtuber’ gözaltına alındı, ev hapsiyle cezalandırıldı.

·         Anayasa Mahkemesi’nin, hak ihlali kararına rağmen Basın İlan Kurumu’nun gazetelere yönelik ağır yaptırımları devam ederken, RTÜK ise ekonomi yönetimindeki, pandemi ile mücadele ve orman yangınlarındaki ihmalleri eleştiren görüş ve yorumlar için kanallara ceza yağdırdı.

·         Yolsuzluk, taciz, rüşvet ve benzeri konularda yüzlerce haber ve sosyal medya paylaşımına erişim engelleri yıl boyu devam etti. Gazetecilerin haber yapmasının engellenmesi kadar haberlere getirilen erişim engelleri de basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkını yok etti. 

KRİZ ANADOLU BASININI VURDU!

·         RTÜK ve BİK yaptırımlarının yanı sıra, Cumhurbaşkanlığının tasarruf genelgesi ve kur artışları da zor durumdaki ulusal ve yerel basın kuruluşlarını vurdu.

·         Döviz kurundaki artış ve ekonomideki sıkıntılar da televizyon kanalları ile gazeteleri yakından etkiledi. TÜRKSAT’ın uydu bedellerini yeni kur üzerinden fiyatlandırma kararı yerel kanaları zora soktu. Kurdaki artış nedeniyle Aralık ayında en az 5 televizyon kanalı süresiz ya da geçici olarak yayınlarını durdurmak zorunda kaldı.

·         Gazete kağıdı Türkiye’de üretilmediği için dövizdeki tırmanış ulusalda ve Anadolu’da gazeteleri kapanma noktasına getirdi. Kağıt ve baskı maliyetlerini karşılayamayan gazeteler sayfa sayılarını azaltırken, Anadolunun bir çok yerinde gazeteler haftasonu çıkmama ve yayın günlerini azaltma kararı aldı. 1800 olan gazete sayısı son beş yılda 900’e düştü. Bu durum 12 bin kadar olan işsiz gazeteci sayısını da arttırdı.

TASARRUF GENELGESİ GAZETELERİ VURDU:

·         Temmuz ayındaCumhurbaşkanı imzasıyla yayınlanan kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi kapsamında kamu kurumlarına gazete alımının yasaklanması gazetelerin satış ve ilan gelirlerini olumsuz etkiledi. Genelge ile, kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç günlük gazete alımı ve ilan vermesi yasaklandı.

 

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE HALKIN HABER ALMA HAKKI ENGELLENDİ!

CHP’li Çakırözer, açıkladığı rapor sonrasında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Her yıl olduğu gibi bu yılda da gazeteciler 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne baskı ve engellemeler ile giriyor. 2021 yılında her ay açıkladığımız basın özgürlüğü raporlarında gazetelere, gazetecilere, televizyon kanallarına yönelik baskı ve engellemeler arttı. Gazetecilerin nefesi kesildi. Görevini yapan gazeteciler ölümle tehdit edildi. 2021’de erişim engellemeleri yolsuzluk, istismar, kadın cinayetleri, rüşvet gibi birçok gerçeğin üstünün örtülmesi için kullanılırken; gazetecilerin cezaevine girmesi, haber yapmasının engellenmesi kadar haberlere getirilen erişim engelleri de basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkını yok etti. Yazlık, kışlık saraylardan, bürokratların ballı maaşlarından, onlarca vip uçaktan tasarruf yapmayanlar, bir-iki liralık gazeteden tasarrufa gitti. 2022’de halkın haber almasını ve gazetecilerin mesleklerini yapmasını engelleyen her türlü uygulamalar artık son bulmalıdır. Tüm zorluklara rağmen basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı için özveriyle çalışan gazetecilerin mesleklerini yapabilmelerinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

Editör: Mustafa YILDIRIM