“Eskişehir’imizin değerlerinden olan lületaşı, yıllardır usta ellerde farklı kültürlerin etkileşim kurmasını sağlıyor. Bu topraklardan dünyaya açılan lületaşı, onu çıkaran, işleyerek hayat veren ellerde şehrimizin kültürel zenginliği olarak geleceğe taşınıyor.” Diyen Süllü teknoloji ve sanayileşme ile azalan tecrübeli ellerin çoğalması gerektiğine vurgu yaparak, sektörün daha fazla ülkeye ulaşması için gelişen şartlara uyarlanacak alt yapıların geliştirilmesi ve gelir kaynağı olmaya devam etmesinin şehir için önemine değindi.

KÖMÜRÜN KARASI DEĞİL, LÜLETAŞI’NIN BEYAZI

“Ülkemizde Eskişehir Taşı, Aktaş, Beyaz Altın gibi adlarla da bilinen, yabancı dillerde Almanca’da “denizköpüğü” anlamına gelen “meerschaum” sözcüğüyle anılan sepiyolit madenini kömür karasına boyatmamak için Eskişehirliler, Alpu Ovası’nda çevre mücadelesi verdi. Bu toprakların binlerce yıllık yaşam hikâyesine tanık olmuş lületaşı madenlerimizin yok olmaması için verdiğimiz mücadele, ustaların ellerinde şekillenen lületaşının binlerce yıllık tarihsel yolculuğunu geleceğe taşımak içindir.” diyen CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının hukuk mücadelesi sonucu projenin askıya alındığını belirterek yeniden gündeme gelme ihtimaline karşın hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi.

Milletvekili Süllü, Lületaşı’nın yurt içinde ve yurt dışında daha fazla insana ulaşması ve yeni ustalar yetiştirilmesi için çabalarından dolayı Dernek Başkanı Emre Mangaltepe’yi kutlayarak Lületaşı ustaları ile dayanışma içinde olmaya devam edeceğini söyledi.