Türkiye 'de kanunda belirtilen tutarlarda yatırım yapan yabancılar Türk vatandaşlığı için başvurma hakkına sahiptir.için bakanlık tarafından belirtilen şartlara uygunluk durumu olmalıdır. Doğum ile birlikte kazanıldığı gibi vatandaşlık sonradan da şartlara uygunluk şeklinde kazanılabilir.

Uygunluk Belgesi İçin Şartlar

1. En az 500.000 dolar veya karşılığı tutarında Türk lirası sabit sermaye yatırımı yapan yabancılar uygunluk belgesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü 'ne uygunluk belgesi için başvurabilir.

2. En az 250.000 dolar veya karşılığı tutarında Türk lirası taşınmaz tapu ile sahip olunması, tapu üzerine taşınmaz şerhi koydurulması halinde yabancı yatırımcı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden uygunluk belgesi için başvurabilir.

3. En az 50 çalışanlı istihdam yatırımı yapan yabancılar Aile: Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü 'ne başvurarak uygunlu belgesi talep edebilirler.

4. Türkiye 'deki bankalarda en az 500.000 dolar veya karşılığındaki Türk lirası tutarındaki mevduatı 3 yıl tutma koşulu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanlığı'ndan uygunluk belgesi talep edebilir.

5. Devlet borçlanma araçlarından en az 500.000 dolar veya karşılığı Türk lirası tutarında satın almış ve 3 yıl süre ile satmaması şartı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı 'na başvurarak uygunluk belgesi talep edebilir.

Bu uygunluk belgelerinin alınmasından sonra İkamet izni için gerekli şartlar ve evraklar sağlanır.

İkamet İzni Alınması

1. 6458 sayılı kanunun 31. maddesi j bendinde bulunan ikamet izni evraklarının hazırlanması.

2. Yerleşim yeri İl Göç İdaresi Müdürlüğü 'ne bu evraklar ile başvuruda bulunulur.

için hukuki destek almalarını da önermekteyiz.  Alanında başarılı bir avukat ile tüm işlemlerin – sürecin yerine getirilmesi her zaman daha iyi sonuçlar vereceğini de unutmamalısınız.

Vatandaşlık Başvurusu

Hazırlanan tüm bu evraklar (uygunluk belgesi ikamet izni) ile yerleşim yeri İl Nüfus Müdürlüğü 'ne başvuru yapılır Müdürlük tarafından dosya düzenlenerek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü 'ne gönderimi yapılır. Tüm işlemlerle ilgili önemli bir hatırlatma kurumlara teslim edilen belgelerden herhangi birinin eksik olması, belirtilen kurallara uymaması halinde başvurunuz ret edilerek yok hükmüne geçer.