Birçok ünlünün yanında vatandaşların da sık tercih ettiği dövme, kendine dev bir sektör oluşturdu. Gelişen teknolojinin yardımıyla acısız, sızısız yapılan dövmeler, istenildiği zaman tamamen silinebiliyor. Özellikle yeni üretilen makineler, dövme yaptırmak isteyenler için acı ve sızıyı ortadan kaldırıyor.

Eskişehir’de 'En İyi Best' tarafından en iyi dövme sanatçısı seçilen Arda Ferhat Kalır, bu teknolojiyi müşterilerine uygulamaya devam ediyor. Yeni makinelerin pahalı olduğunu fakat temiz iş çıkardığını belirten Kalır, sektörde gelişen teknoloji sonucu dövmeye olan talebin de arttığını aktardı.

 "Hiç acı da çekmedim ve bunu makinelere bağlıyorum"

Dövme yaptırmak için ilerleyen teknolojiyi tercih ettiğini belirten Rüştü Akbıyık, acı ve sızı olmadan isteğine kavuştuğunu dile getirdi. Akbıyık, "Daha önceden yaptırmamıştım. Aslında teknolojinin biraz daha ilerlemesini bekledim. Önceden yaptıran arkadaşlarıma ben özeniyordum. Sonrasında teknoloji ilerledi ve makineler yenileşti. Daha az acı çekeceğimi düşünerek dövme yaptırdım. Düşündüğüm gibi de oldu. İleride dövmemden sıkıldığımda sildirmeyi de düşünmüştüm. Kolay sildirmek için de teknolojinin ilerlemesi gerekiyordu. O yüzden şimdi yaptırıyorum. Geçmişte yaptıran arkadaşlarım çok acı çekmişlerdi. Ben acı ve sızı çekmedim. Yeni makineler gerçekten güzel. Benim dövmem 4 seans sürecek ve Moğol dövmesi yaptırıyor. Dirsekten omzuma kadar çıkacak. Kolum geniş olduğu için böyle bir dövmeye karar verdim. Hiç acı da çekmedim ve bunu makinelere bağlıyorum" dedi.

  "5 saatte yapılan bir dövmenin süresi 1 saate indi"

Dövme sektöründe yaşanan gelişmeleri anlatan Dövme Sanatçısı Arda Ferhat Kalır, "Dövme son 5 yılda Türkiye ve dünyada fabrikasyon olarak akıma başladı. Yeni mühendisler ve iş adamlarının girişimleriyle teknoloji üretilmeye devam ediliyor. Eski bobinli makinelerin yerine motorlu makineler çıktı. Bobinli makinelerde yaşanan akım kaybı gitti artık. Motorlu olduğu için iğne esnekliği değişmiyor ve sabit bir vuruş ile dövme yapılıyor. Bu da acı oranını yüzde 50 kesti diyebilirim. Sabit vuruşlu makineler biz sanatçıları da fazlasıyla rahatlattı. Artık dev bir sektör haline geldik. Gün geçtikçe sektör yaygınlaşmaya da devam ediyor. Dövmeyi seven insanlar artık bu gelişen teknolojiye ayak uyduran stüdyoları seçiyorlar. Çünkü 5 saatte yapılan bir dövmenin süresi 1 saate indi. Bunun sebebi de kartuş iğneler ve makinelerin daha kaliteli olmasıdır. Dolar bazlı çalıştığımız için kurlar bizi de biraz etkiledi. Biz bunları müşterilerimize yansıtmadık. Amerika ve Almanya’dan bu ürünleri getirdiğimiz için boyalar ve iğnelerin fiyatı arttı. Zaten makine her zaman alınmıyor. Bir kez alınan makine uzun zaman iş görüyor fakat boya ve iğneleri sürekli almamız gerekiyor" diye konuştu.

"Sektörde bir diğer gelişme medikal bantlar oldu"

Teknolojinin artık dövme sildirmeye imkan sağladığına değinen Kalır, "Artık dövme serserilikten çıktı ve sanat akımına kapıldı. İnsanlar sanat gözüyle bakıyor ve merdiven altı stüdyoları kimse tercih etmiyor. Ne kadar çok açılsa da, insanlar vücudunu ve tenini seviyor. Profesyonel bir şekilde dövme sahibi olmak istiyorlar. Zaten amatör makinelerle, boyaların kalitesiz olduğu yerlerde yaptıranlar ise sildirmek ya da kapattırmak istiyorlar. Açıkçası çok kötü yapılmış bir dövmeye biz girmek istemiyoruz. Sildirmeye yönlendiriyoruz. Teknoloji dövme sildirmeye de artık olanak veriyor. Uzman doktorlar eşliğinde bu işlem yapılabiliyor. Dövme 4 mevsim yapılabiliyor ama büyük dövme yaptıracak insanlar için sonbahar daha ideal. Güneşten tahriş olma sorunu ortadan kalkar ya da denize gidecek insan için sıkıntı oluşturmaz. Sektörde bir diğer gelişme medikal bantlar oldu. Duş ve havuzu dövme sonrasında yasaklıyorduk. Bu bantlar sayesinde yara, kabuk ve renk solması sorunları ortadan kalkmış oldu" şeklinde konuştu.         

Editör: TE Bilişim