Nilüfer Kurumehmetoğlu

Burada kışken hep yazı yaşamak istemişimdir, Uzak Doğu bunun tam yeri, havası sıcak, insanları sıcak… Pis dediler, aç kalırsın dediler, mikroplu dediler, olumsuz her şeyi söylediler. Ama hiç de öyle değildi… Mutlaka gidilmeli, görülmeli, hayatımın en güzel gezilerinden biriydi… Uzak Doğu’ya aşık oldum.

Tayland, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan bir Güneydoğu Asya ülkesi. Sınırları batıda  Burma, doğuda Kamboçya, kuzeyde Laos ve güneyde Malezya ülkeleri. Pattaya son yıllarda plajları ve bitmeyen gece hayatıyla yılda 5 milyon turisti ağırlamakta. Bu ilginin sebebi, sadece şehrin güzellikleri değil tabi. Yıl boyunca sıcaklıkların ortalama 30 derecede olması, şehri her daim gidilebilecek bir tatil güzergâhına dönüştürmekte. Tüm bunlardan ötürü Pattaya halkının geçim kaynağının büyük bir kısmını turizm oluşturuyor. Pattaya, hem etkinlik hem de görülecek yerler anlamında pek çok seçenek sunuyor.

Görülmesi gereken diğer yerler; Khao  Phra Tammak, Mini Siam, Wat Nong Yai, Wat Chong Lom, Baan Sukhawadee, Chaloem Phra Kiat Park, Wat Phra Yai, Wat Khao Phra Bat, Wang Sammutlak  Sien, Yansangwararam, Wang Saen Suk.

Tayland sınırları içinde yer alan Pattaya’da tropikal iklim görülüyor. Hava, Aralık-Şubat ayları arasında sıcak ve kuruyken; Mart ve Nisan aylarında sıcak ve nemli; Mayıs ve Kasım ayları arasında sıcak ama yağışlı. Şehirde sıcaklıklar tüm yıl boyunca ortalama 30 derece civarında.

 PATTAYA’YA NASIL GİDİLİR?

Pattaya’ da uluslararası bir havaalanı mevcuttur. Ancak Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Bangok, Katar, Singapur üzerinden aktarmalı olarak gitmek mümkündür.

PATTAYA’DA NERDE KALINIR?

Her türlü otel bulmak mümkün. Ancak biraz temizliğe, kaliteye ve konfora düşkünseniz tercihlerinizi 4 yıldızlı otellerden başlatmanızı tavsiye ederim. Yıl boyunca sıcak olan Pattaya’ya dilediğiniz zaman gidebilirsiniz.

Pattaya şehir içi ulaşımında çoğunlukla, yerel dilde “sorng –taau.u” diye adlandıran küçük otobüs kullanılıyor. Bunlar,  ring seferler yaptığında 10 Tayland Bahtı karşılığında istediğiniz yerde inip binebiliyorsunuz. Yerel halkın sıklıkla kullandığı motosikletlerden kiralamak isterseniz günlük ortalama 200 Taylant Bahtı ödemeniz gerekecek.

PATTAYA MUTFAĞI

Turistik bir bölgede bulunan Pattaya, yeme-içme sektöründe oldukça gelişmiş durumdadır. Yerel lezzetleriyle Tayland mutfağından örnekleri bulabileceğiniz gibi Avrupa, Amerika, Çin, İngiliz, İrlanda, İtalya ya da Kore mutfağından yemeklerin yer aldığı restoranlar da mevcuttur. Daha çok bitki ve baharatın kullanıldığı yerel yemekler arasından “Som Tam” (Papaya Salatası) “Khao Neow”(Pilav türü), “Yum Pla Dokk fu” (Kızarmış Kedibalığı Salatası) gibi lezzetler tercih edilir.

 BAHŞİŞŞŞŞ

Pattaya’daki mekânlarda bahşiş verme zorunluluğu yoktur ama hesabın yüzde 7-10’unu bırakırsanız çok mutlu olacaklardır.

PATTAYA GECE HAYATI

Hareketli gece hayatıyla bilinen Pattaya’ da eğlence zevkinize göre pek çok seçenek mevcuttur. Güneyinde ve merkez bölgesinde daha hareketli mekânlar yer alırken, kuzey kesiminde daha çok ünlü mekânları bu sokakta bulunmaktadır. The Blue Factory, Club Insomnia, Candy Shoup, Golf Clup uğrayabileceğiniz mekânlardan bazılarıdır.

 PATTAYA’DA ALIŞVERİŞ

Zanaatârlığın fazlasıyla gelişmiş olduğu Pattaya’dan bir şeyler almadan dönmek zor olacaktır. Çünkü ürün çeşitliliğin yanı sıra, adımınızı attığınız her yerde ya bir dükkânla, sokak satıcısıyla ya da bir alışveriş merkeziyle karşılaşacaksınız. Dikkat edilmesi gereken tek konu, giyim ve elektronik ürünlerde karşınıza çıkabilecek olan sahte mallardır. Bakır, bronz, örgü, seramik, gümüş ya da ahşaptan yapılmış hediyelik eşyalar ilgi çekicidir. Yöresel kıyafetlerde ise örme ve dokuma ürünler ile ipek kumaşlar öne çıkıyor. Alışveriş için Asya’nın en büyük alışveriş merkezi Central Festival, Mike AVM, Royal Garden Plaza gibi yerleri seçebilirsiniz. Sokak pazarları ise şöyle: Thepprasit, Soi Buakhao, Made in Thailland, Pattaya pazarı.

İşte böyle dostlar,  farklı kültürleri tanımak, tropikal havayı solumak, kışken yazı yaşamak için uzak doğuyu keşfedin…

Editör: TE Bilişim