Ticaret İl Müdürü M.Reşat Bağcı Yeni Tüketici Yasası’nın getirdikleri hakkında bilgi verdi. Bankaların komisyon aidatları ve kart ücretlerinin bu yasa ile iade edileceğini belirten Bağcı, tüketici başvurularinin parasal limitleri yükseldiğini         bu limitler dahilinde verilen tüm kararların bağlayıcı olduğunun altını çizdi. Bağcı şöyle konuştu:

Tüketiciler ayıplı mal ve hizmetlere ilişkin 2.000 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde yani ilimizde ise 2.000 TL ile 3.000 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetine, 3.000 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarda ise doğrudan Tüketici Mahkemesine başvuru yapacaklardır.

TAKSİTLİ SATIŞ

-Taksitli satışlarda mutlaka sözleşme yapılacak ve bir nüshası tüketiciye verilecektir.

-Tüketici hiçbir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeden 7 gün içerisinde sözleşmeden dönebilecektir.

-Burada tüccar ve esnafların önemle dikkat edeceği bir husus 7 günlük cayma hakkının mutlaka hazırlayacakları taksitli satış sözleşmelerinde yer almasını sağlamak olacaktır.

KREDİ KARTLARI

-Tüketiciler istedikleri takdirde, bankalar tarafından yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil edilmeyen bir kredi kartı sunulması zorunlu olacaktır.

-Taksitli kredi kartı ödemeleri 3 aydan fazla süreli ise kredi kartı sözleşmesi tüketici kredisi hükmünde değerlendirilecektir.

TÜKETİCİ KREDİSİ

-Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.

ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞI

Maketten satışta denilen bu satışlarda;

-Tüketicilere ilk defa 14 günlük cayma hakkı,

-Bina arsasına yapı ruhsatı alma zorunluluğu,

-Konut satışının tapu siciline tescili ile satış vaadi sözleşmesinin düzenlenme şeklinde noterden yapılması zorunluluğu,

-Konutların 36 ay içerisinde teslimi,

-Bu sürede teslim edilmezse konut tamamlama sigortası zorunluluğu,

-Tüketiciye konutun tesliminden önce isterse kredi masraflarını ödemek kaydıyla sözleşmeden dönme hakkı getirilmiştir.

MESAFELİ SÖZLEŞMELER

-Tüketici, yükümlülükleri hakkında sağlayıcı veya satıcı tarafından bilgilendirilir.

-Bu sözleşmelerde de Cayma süresi 14 güne çıkarılmıştır. Eğer cayma hakkı konusunda tüketici bilgilendirilmemiş ise bu süre otomatik olarak 1 yıl olur.

-Mesafeli sözleşmeler içerisinde finansal sözleşmelere ilişkin (kredi, sigorta, bireysel emeklilik, yatırım ve ödeme ile ilgili) hizmetler ayrı başlıklar altında olmasına rağmen bu sözleşmelerde de:

 

--Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyi Ön bilgilendirme yükümlülüğü,

--Satıcı ya da sağlayıcı tarafından gerek yazılı gerekse elektronik veri ortamında hazırlanan sözleşmeler bir nüshasının tüketiciye verilme zorunluluğu,

--Tüketicinin 14 günlük cayma hakkı,

--Tüketicinin sözleşmeden dönme hakkı bulunmaktadır.

PAKET TUR

-Paket turun başlamasından sonra, sözleşmede önemli bir yükümlülüğü yerine getirmeyen veya getiremeyeceği tespit edilmesi halinde, tüketiciye sözleşmeden dönme hakkı getirilirken sağlayıcının ücret talep etme hakkı sona erer.

-Ticari iş gezisi ve turları da bu yasa kapsamında değerlendirilecektir. 

-Devre mülk ve devre tatil diye bildiğimiz hizmetler yeni yasada devre tatil ve uzun süreli tatil sözleşmesi ismiyle adlandırılmıştır.

-Burada devre tatile konu taşınmaz için inşaat ruhsatı almadan ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yapılamaz.

-Bu hizmetlerde ön bilgilendirme formu verilmesi zorunlu olacak,

-Sözleşmelerde tüketicinin kendi el yazısı ile sözleşme tarihini atması ve imzalaması şartı olacak. Mutlaka sözleşmenin bir nüshası tüketiciye verilecek,

-Tüketicinin 14 günlük cayma süresi olacak,

-Devre tatile ait taşınmazın teslim olmasında önce belirlenecek masrafların ödenmesi kaydıyla tüketicinin sözleşmeden dönme hakkı olacak.

İŞ YERİ DIŞINDA KURULAN SÖZLEŞMELER

Kapıdan satış da dediğimiz iş yeri dışında kurulan sözleşmelerde;

-Cayma hakkı 14 güne çıkarılmış,

-Cayma hakkı tüketiciye bildirilmemiş ise bu sürenin vadesi 1 yıl olacaktır.

ABONELİK SÖZLEŞMELERİ

- Satıcı veya sağlayıcının yazılı ya da elektronik veri üzerinde hazırlanan sözleşmelerin bir nüshasının tüketiciye verilme zorunluluğu,

- Süresi biten sözleşmelerin tüketiciye sorulmadan ya da haber verilmeden otomatik olarak uzatılamaz olması,

-Tüketici süresi belirsiz ya da 1 yıldan fazla süreli sözleşmelerde herhangi bir cezai şart ödemeden ve gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkına sahip olacaktır.

SATIŞ SONRASI HİZMETLER

-Satış sonrası hizmetlerde yeni yasa ile herhangi bir değişiklik olmamasına karşın tüketiciler açısından tekrar hatırlatmada fayda görüyorum.

-Üretici veya ithalatçılar, ürettikleri veya ithal ettikleri mallar için kullanım ömrü süresince, satış sonrası bakım ve onarım hizmetlerini sağlamak zorundadır.

-Bir malın yetkili servis istasyonlarındaki tamir süresi, 20 iş gününü geçemez. Bu süre motorlu araçlarda 30 iş günüdür (İş günü hesabında pazar ve resmi tatil günleri hesaba katılmaz).

-1 yıl içerisinde 4 sefer, garanti süresince 6 sefer arıza yapan ürünlerde tüketici seçimlik haklarını kullanabilir.

-Herhangi bir üretici veya ithalatçıya bağlı olmaksızın faaliyette bulunan servis istasyonları da verdikleri hizmetten dolayı tüketiciye karşı sorumludur.   

 

Editör: TE Bilişim