Odunpazarı Belediyesi’nin Ocak ayı meclis toplantısı 2'nci birleşim 1'inci oturumu Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt başkanlığında gerçekleştirildi. Meclisin gündeminde Alpu’da kurulması planlanan Termik Santral yer aldı.

Gündem dışı söz alan CHP grup sözcüsü Mahmut Süzen yaptığı konuşmasında Eskişehir’in kıymetli olduğunu belirtti. Kentin güzel yanlarını sıralayan Süzen, “Bugün Türkiye Mimarlar, Mühendisler Odaları Birliği’nin Çevre Mühendisleri Odası bir harita yayımladı bu haritada ender görülen yeşil yerlerden biri Eskişehir” diye konuştu. Alpu’da yapılması planlanan Termik Santral’in vereceği zarları anlatan Mahmut Süzen, “Burada sen - ben, AK Parti – CHP, Ayşe - Fatma yok. Bu bölgelerde termik santrale karşı olanlarda yaşayacak. Taraftar olanlarda yaşayacak. Zehir ayrım yapmayacak, herkes bu zehri soluyacak” dedi.

Daha sonra söz alan CHP’li Gülten Seber ise Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinden yayımladığı, ‘Bluğ Çağı’ konusunda eleştirilerde bulundu. Seber, “Bir anne, bir baba bu uyarılardan etkilenerek, 9 yaşında ki çocuğunu evlendirirse, bunun vebalini hepimiz ödemek zorundayız. Şuan da Türkiye Laik, Demokratik, bir cumhuriyettir. Yasalarımız çağdaş bilgeye dayanmaktadır. Eğer biz şeraitle ilgili bir ülkede yaşasaydık, bunları da tartışmak zorunda olurduk. Bu nedenle diyorum ki Diyanet işine baksın. Ülkemizde mezhepler var, farklı inançlara sahip insanlar var. Diyanet bu insanların beraber yaşaması için programlar yapsın” dedi.

Ardından söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Özkan, Alpu ve Termik santral konusunda ve Diyanet İşaleri Başkanlığı konularında bir değerlendirme yapmak için söz aldığını dile getirerek, “Dereyi görmeden paçayı sıvamak’ diye bir halk tabirimiz var. Son günlerde gündeme düşen termik santral konusuyla ilgili CHP’lilerin ellerine güzel bir fırsat geçti. Bunu seçimlere kadar götürerek anlatacaklar, anlatacaksınız. Şimdi çağın getirdiği teknolojiler ve bunların getirdiği imkanlar var. Bir servet ve Ülkemizin malı olan maden burada yatıyor. Eğer uygun şatlarda insan sağlığına zararı olmayacak şekilde işletilirse birçok insana da istihdam sağlayacak. Ülkemize bir katma değer sağlayacak. Madenlerimiz işletilecek ve ülkemiz kazanacaktır. Bugün yapılacaktır ya da yapılmayacaktır Bakanlık çalışmalarına devam ediyor. Hemen yapılacak diye bir şey yok ama dereyi görmeden de paçayı sıvamak gerekmez diye düşünüyorum” dedi. Önder, Diyanet İşleri Başkanlığının ‘Bluğ Çağı’ konusunda yayımı hakkında camilerde verilen hutbe ile bilgilendirme de bulunarak, “Diyanet İşlerinin, Allah’ın emirlerine ‘Bluğ Çağı’ ile ilgili emirlerine uyma ile ilgili Kadın ve Erkeklerde meydana gelen değişikliklerden bahsederek 9-12 kız çocukları için,11-12 yaş erkekler için açıklamasıdır. Burada hangi aklı evvel bunu yayımladı ise, ‘Diyanet 9 yaşında evliliğe müsaade ediyor’ diye yanlış anlama ve değerlendirme ile bir konu ortaya çıkıyor. Böyle bir şey yoktur. Devlet kişinin evlenme çağına geldiğinde Türkiye Devleti’nin resmi kayıtlarında 18 yaştır. 9-11-12 yaşında kimsenin çocuğunu evlendirdiği yoktur. Bu konuda da Diyanet İşleri Başkanlığının da töhmet altında tutulmasının da yanlış olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Öte yandan Alpu da yapılması planlanan Termik Santral konusunda söz alan Sedat Halaç ise tüm enerji santralleri kaldırılması ve kapatılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Doğaya sahip olmanın bir bedeli var. Madem ki bedeli var, rüzgar güllerini kurarsınız, güneş panellerini kurarsınız, ‘Arkadaş varsa güneş çalışacağız, yoksa yan gelip yatacağız. Ancak bir şeyin bir karşılığı bedeli vardır. Akşam enerji gerektiğinde elektrik kesildiğinde yakıp lambayı sohbet edeceğiz.kapatacağız TV’lerimizi. Yani bir şeyin bedeli var, hem enerji isteyip hem ‘efendim kirletiyor’ demeyeceğiz. Kirletecek tabii. Doğaya dokunduğunuz anda kirlenir. Bunu minimuma indirmek mecburiyetindesiniz. Yapmamız gereken budur, karşı çıkıp bedeline razı olursak ve bunu kabullenebilirsek bende karşı çıkarım. Niçin karşı çıkmıyoruz, bedelinin ödeyelim ama en iyi teknoloji ile. 10 kuruşa mal edeceksek 15 kuruş olsun ama bu ülkeyi kirletmeyelim. Bu yatağanda da böyle olsun, Akkuyuda da böyle olsun diğer yerlerde de böyle olsun. Karşı koymanın da karşılığını verelim” şeklinde konuştu.

Gündem dışı konularla ilgili bir açıklamada bulunan Odunpazarı belediye Başkanı Kazım Kurt ise şunları kaydetti: “Türkiye bir hukuk devletidir. Bunun dışında kim ne derse desin hikayedir. Boşuna tartışmanın anlamı yoktur. Türkiye kanun devleti ise Termik Santralle ilgili bir toplantı yapıldı Eskişehir’de. Artık Alpu Ovası tarım dışında kullanılamaz. Burası toprak kuruluna göre korunması gereken tarım alanıdır. 10 kişilik heyetten 6 kişisi tarım dışı kalsın istemiş 4 tanesi tarım dışı kullanamazsınız demiştir ve yasanın istediği üçte iki çoğunluk bulunamamıştır. Artık burada termik santrali tartışmamızın abesle iştigal olduğunu düşünüyorum. Hiç kimsede bu karardan sonra ‘ben bu kararı tanımıyorum ve bu karara rağmen Termik Santrali yapıyorum’ dememelidir. Öncelikle Tarım Kurulunun Pazartesi günü alınan karara hukuken itiraz etmesi gerekir. Aksine ‘biz bunu yaparız, siz ne yaparsanız yapın’ diyemez hiç kimse, çünkü bu iş bitmiştir; nokta. Artık Alpu’da Termik Santrali tartışıyor olmamız ya da yapılması konusunda inşası konusunda adım atıyor olmak hukuku tanımamaktır. Bu da doğru bir hareket değildir. Biz bu kararı sonuna kadar savunuruz. Bu karar kalkarda termik santralin yapılıp yapılmaması tartışmaları devam ederse orada da herkes hukuki yollarla hakkını arar.”

Daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gerçekleştirilen meclis toplantısında 10 adet gündem maddesi görüşüldü. Görüşülen gündem maddelerinin komisyon raporları okundu. Okunan komisyon raporları oy birliğiyle kabul edildi

Meclis 2 Şubat 2018 Cuma günü saat 17.30’da bir araya gelmek üzere dağıldı.

Editör: TE Bilişim