Türk Dünyası gazetecilerini Eskişehir’de toplayan Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın destekleriyle muhteşem bir organizasyon gerçekleştirdi.

Türkiye’de olmadığı gibi dünyada da şimdiye kadar böyle geniş katılımlı bir organizasyon olmamıştı.

Türk Dünyasının gazetecileri geldikleri illerden ve ülkelerden selam getirirken, kültürlerini de sergilediler.

Şura kapsamı içersinde mesleki çalışmalar da gerçekleştirildi.

Türk dünyasında basının ve medyanın sorunları gündeme taşındı, bunlara çözüm yolları arandı.

İlki gerçekleştirilen Türk Dünyası Gazeteciler Çalıştayı’nda mesleki konuların yanı sıra Türklerin bulundukları ülkelerdeki durumları masaya yatırıldı.

Görüldü ki bu ülkelerde yaşayan Türk’lerin durumu öyle pek de iç açıcı değil.

İşte bu sorunlar gündeme getirildi ve çalıştay sonrasında yayınlanan deklarasyonlar dünya kamuoyuna duyurulmaya çalışıldı.

Neler mi yer altı bu deklarasyonda;

Türk dünyası medya mensupları arasında iletişim ağı kurularak, karşılıklı bilgi paylaşımı ve işbirliği güçlendirilecek.

Türk dünyası medya mensupları, evrensel insan haklarının savunulması, bölge ve dünya barışına katkı sunulması yönünde çaba sarf edecek. Medyada nefret ve düşmanlık söylemlerinin önüne geçilerek sevgi, iyi niyet ve barış dilinin teşvik edilmesi kararlaştırıldı.

“TÜRK DÜNYASI HABER AJANSI” adı altında bir oluşumun temel ihtiyaç olduğu belirlenmiştir. Bu sebeple bir haber ajansının kurulması ile ilgili temeller atılmış ve üretilen haberlerin dünyaya ulaştırılmasına karar verildi.

Türk dünyası ülkelerinde yaşayanların iletişiminin çok daha sağlıklı ve verimli bir şekilde yapılabilmesi için Türkiye Türkçesi’nin, ortak iletişim dili olarak Türk Dünyası toplulukları tarafından benimsenmesi değerlendirildi. Ayrıca Türkçe’nin farklı lehçelerinin karşılıklı tercümesinin, google başta olmak üzere, internet ortamında yapılmasıyla ilgili olarak girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı.

Ağırlıklı olarak Türki devletleri, Balkan ülkeleri ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen gazetecilerin katıldığı bu çalıştayın sonrasında hoşgörü ve barış duyguları ağır basan deklarasyon için gazetecilerin hepsi “Yunus Emre’nin hoşgörü diyarı Eskişehir’den böyle bir deklarasyonun” yayınlanmasının önemine vurgu yaptılar.

Geçtiğimiz günkü yazımda da belirttiğim gibi Eskişehir bir ilki daha başarıyla gerçekleştirildi.

Kentimizde dört gün boyunca misafir ettiğimiz gazeteciler çok hoş anılarla ayrıldı Eskişehir’den.

Eskişehir’in de tanıtımına büyük katkısı olan bu çalışmaya çok zor şartlar altında gelen meslektaşlarımız vardı.

Örneğin Çuvaşistan’dan gelen iki gazeteci, ülkelerinden 20 saatlik bir tren yolculuğundan sonra Moskova’ya ulaştılar. Oradan uçakla İstanbul’a geldiler. Organizasyon tarafından da otomobiller Eskişehir’e geldiler. Aynı yolu giderken de kat edecekler.

Kendilerine bu zahmete değer mi diye sorduğumda ise “değdiğini” söylediler.