Vekil İmam Hatip ve Vekil Müezzin-Kayyımlar’a kadro verilmesinin istendiği açıklamada Eskişehir’de 40 vekil imamın kadro beklediği ifade edildi.

AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan teklif ile Plan ve Bütçe komisyonu görüşmeleri sırasında; Madde 7-633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu’na 14 Haziran 2013 Cuma günü Vekil İmam Hatip ve Vekil Müezzin Kayyım ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kuran kurslarında Öğreticilik yapanların kadroya geçmesi ile ilgili kanun teklifi yapıldığı aktarılan açıklamada, vekil imam hatip ve vekil müezzin-kayyımlar kanundan çıkarılarak sadece vekil Kuran kursu öğreticilerine kadro verildiği, vekil İmam Hatip ve müezzin-kayyımların Torba Kanunu’ndan, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı 2 yetkili tarafından, gece düzenlenen bir operasyonla çıkartılarak, yasada yer almadığı öne sürüldü.

BAKANLARIN AÇIKLAMALARINA YER VERİLDİ

Bunların yerel seçimlerden önce yaşandığının anlatıldığı açıklamada, “Türkiye genelinde 2 bin 500, Eskişehir’de ise 40 vekil imam kadro bekliyor” dendi. İktidar partisi tarafından vekil imamlara verilen bir kadro sözü olduğunun hatırlatıldığı açıklamada; bu sözün dönemin Diyanetten Sorumlu Bakanı Bekir Bozdağ tarafından da defalarca kez dile getirildiği aktarıldı. Yapılan açıklama ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de şu sözüne yer verildi: “72 bin civarında 4/B’li sözleşmeli personel var, bunların kadroya geçişi, ayrıca 23 bin yerel yönetimlerde çalışan sözleşmeliler var, bunların kadroya geçişi ve önergeyle ilave ettiğimiz kamu sözleşmelileri dediğimiz yaklaşık 3 bin 500 çeşitli kamu kurumlarında çalışan kamu sözleşmelilerinin kadroya geçişi şeklinde özetleyebileceğimiz çalışma, şu anda mecliste görüşülen Torba Yasa’nın bitimiyle yürürlüğe girmiş olacak, yaklaşık 100 bin sözleşmeli personel kadroya geçmiş olacak.”

MAĞDURİYETİN NASIL GİDERİLECEĞİ MUAMMA

Yine AK Parti iktidarı tarafından yapılan başka bir açıklamada ise, 4 Mayıs 2005 ile 30 Haziran 2013 tarihleri arasında vekil imam, vekil müezzin ve vekil Kuran Kursu Öğretmeni olarak en az 3 ay görev yapanları da Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosuna aldıklarının açıklandığını öne sürülen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hükümetin verdiği bu söze güvenerek, inanarak bu kadroları bekleyen ve yarı yolda bırakılan binlerce vekil imamın mağduriyetinin nasıl giderileceği ise bir muamma. Onlar ise biran evvel kendilerine verilen kadro sözlerinin tutulmasını istiyorlar. Yazımızı onların görüşleri ile bitirelim. Görev de bulunduğumuz zamanlarda kadrolu İmam Hatip ve Müezzin-Kayyımlar ile aynı mesleği icra eden, aynı nitelikleri taşıyan, aynı işi yapan liyakatli kişileriz buna rağmen aynı özlük haklarına sahip değiliz. Görevlerimizi tam yapabilecek seviyede olduğumuzu da kanıtlamış bulunmaktayız. Fiilen de bu görevleri Türkiye’nin her yerinde taşrada, köyde, mezrada yürütmekteyiz, Fakat Vekil İmam Hatip ve Vekil Müezzin-Kayyımlar yarınlarından emin değillerdir.”

Editör: TE Bilişim