Verimli bir hizmet türü olan e-ticaret entegrasyon çalışması, siteler arasında iletişim ve veri aktarımı sağlar. Hem web sitenizden hem de seçilen pazar yerinden alınan veriler eş zamanlı olarak işlenir. Entegrasyon işlemiyle web siteleri daha geniş kitlelere ulaşma fırsatı elde eder. Bu hizmette pazar yeri bir aracı görevi görür ve ürün satışlarının artırılmasına katkıda bulunur. Markanın daha fazla bilinir hale gelmesini de sağlayan bu hizmet kapsamında tüm alışverişler en güvenli şekilde gerçekleşir.

Yapacağınız entegrasyon reklam ve pazarlama çalışmalarınızı da önemli ölçüde ileriye götürecektir. İş süreçlerinizi daha kolay hale getirecek olan entegrasyon ile stok takibini otomatik olarak güncelleyebilir, rakip analizi ve ARGE çalışmalarınıza hız kazandırabilirsiniz. Rakiplerinizin uyguladığı fiyat politikasına göre yeni bir politika geliştirebilirsiniz. Ayrıca kargo fişi ve fatura oluşturma süreçleriniz de pratik olacaktır. Tüm bu hizmetler sayesinde e-ticaret sitesi fiyatları ekonomik bir hal alacaktır. Fiyat ve hizmet detaylarının kullanıcıya özel belirlenmesi sizi gereksiz maliyetlere karşı koruyacaktır. Bu avantajları elde edebilmeniz için uygulamanız gereken entegrasyon süreçleri şunlardır:

1. Pazar Yeri Seçimini Doğru Yapın

E-ticaret entegrasyon işleminde tercih edebileceğiniz pazar yeri sayısı fazladır. Trendyol, Çiçek Sepeti, Amazon, N11, Hepsiburada, Gittigidiyor en çok talep gören siteler arasındadır. Bunlar arasından sizin için en iyi olanı seçerken komisyon oranları, satış potansiyeli, kargo fiyatları, ürün temin süresi, aktif müşteri sayısı ve satıcı destek hattı gibi verileri incelemenizde fayda vardır. İşletmenizin pazar yeri yönetimini doğru şekilde yapması verimliliğin yüksek olmasını sağlayacaktır. Bu sitelerde mağaza açan işletmeler ürünlerini tüketicilerle buluşturma şansı yakalayacaktır.

2. Entegrasyon Türünü Belirleyin

Entegrasyonlar hizmet alanına göre kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Fiyat karşılaştırma, kargo, ERP yani kurumsal kaynak planlama, muhasebe, pazarlama ve sosyal medya ve pazar yeri entegrasyonları sıklıkla tercih edilir. Bunları yaparken entegrasyonun çift yönlü olmasına dikkat etmelisiniz. Yapacağınız tek yönlü entegrasyon bazı işlemleri manuel olarak yapmanıza neden olabilir.

3. Entegrasyon Yönetimini İhmal Etmeyin

Entegre edilmiş görevleri tek bir çatı altında birleştiren entegrasyon yönetimi e-ticaret verimliliğinizi artıracaktır. E-ticaret sitesi fiyatları ile ilgili araştırma yaptığınızda yönetim sürecinin maliyetlerinizi doğrudan etkilediğini görebilirsiniz. Bunu en uygun şekilde sürdürebilmek için önce ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve ona göre seçimler yapmalısınız. Gerekli hallerde farklı sistemlerden yararlanabilirsiniz. Kalite, maliyet, zaman, insan kaynakları, tedarik, risk ve iletişim gibi süreçlerin her biri ayrı ayrı önemli olacaktır.

4. Kategori Eşleştirmeleri Yapın

E-ticaret entegrasyon sürecinde kullanıcılar ürünlerini siteye yüklemek istediklerinde kategori eşleştirmelerini tamamlamalıdır. Pazar yeri entegrasyonları ile bu işlemler hızlı bir şekilde tamamlanır. Ürün eşleştirildikten sonra satışa hazır hale gelir. Yazılımların çift yönlü olması sayesinde mağazanızda bulunan ürünleri pazar yeri ile karşılıklı bağlayabilir, mağaza yönetiminizi tek bir platform üzerinden yapabilirsiniz. Ürün ve stoklarınızla ilgili bilgileri eksiksiz olarak aktarmanız gerekecektir. Ayrıca iptal ve iade yönetimini de yaparak her duruma karşı hazırlıklı olmalısınız.

5. Fiyat Yönetimini Unutmayın

Genellikle işletmeler için e-ticaret sitesi fiyatları maliyetlere göre belirlenir. İşletmeler fiyat belirlerken entegrasyon sonrası süreci de dikkate alarak hesaplamalarına kargo ve komisyon oranlarını da dahil ederler. Her pazar yerinin aynı fiyat politikasını uygulamaması yönetimin farklılaşmasına neden olur. İşletmeler yaptıkları entegrasyon ile güncelledikleri fiyatları anında diğer pazara aktarabilirler. Tüm işlemler otomatik şekilde gerçekleşir. İstediğiniz üründe fiyat değişimi yapma olanağınız vardır. Fiyat güncellemelerini e-ticaret siteleri aracılığıyla yapabilirsiniz. İşlemlerinizin eksiksiz ve verimli olması için Kobisi desteğinden yararlanabilir, aktarım sürecine hız kazandırabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM