RÖPORTAJ : Gülnaz Demirok
Kamera: Gaziza Bukenova
Esgazete, Eskişehir’in en işlek noktalarında vatandaşlara tek bir soru yöneltti: "Adalet denince aklınıza ne geliyor?" Alınan cevaplar, toplumun adalet kavramına olan bakış açısını ve sistemdeki derin güven kaybını gözler önüne serdi.
Eskişehir sokaklarında halkın nabzını tutan muhabirimiz, vatandaşlara "Adalet" kelimesinin kendileri için ne ifade ettiğini sordu. Gençten yaşlıya her kesimden gelen yanıtlar, adaletin sadece bir "temenni" olarak kaldığına dair ortak bir sitemde birleşti.
"Güçlünün Adaleti mi, Adaletin Gücü mü?"
Röportajda öne çıkan görüşlerden biri, yasaların güçsüzler üzerinde bir yaptırım aracı olarak kullanıldığı yönündeydi. Bir vatandaş, adaletin teoride tüm canlıların haklarını koruması gerektiğini belirtirken, pratikte "güçlülerin adaleti" ile karşı karşıya kalındığını vurguladı. Kanunların pervasızca manipüle edildiğine dair eleştiriler dikkat çekti.
"Hukuk Var Ama Bulması Zor"
Görüşlerini paylaşan bir başka Eskişehirli ise adaleti doğrudan "savunma ve hukuk" ile ilişkilendirdi. Ancak bu kavramların Türkiye'de yeterince karşılık bulmadığını belirterek, "Hukuk maalesef zor bulunan bir şey haline geldi" ifadelerini kullandı. Toplumun genelinde adaletin hem kurumsal hem de siyasi bazda araçsallaştırıldığı inancı hakim.
"Kavram Can Çekişiyor"
Vatandaşlar arasında adaleti "insan olmak" ve "adil davranmak" olarak tanımlayanlar olsa da, bu vasıfların günden güne kaybedildiği görüşü ağırlık kazandı. Bir vatandaşın, "Adalet can çekişiyordu, artık öldü ve gömdük" şeklindeki sert çıkışı, toplumdaki karamsarlığın boyutunu gösterdi.
Adaletin Eksik Olduğu Alanlar: Kadın ve Hayvan Hakları
Röportajlarda adaletin sadece mahkeme salonlarında değil, sosyal yaşamda da eksik olduğu dile getirildi. Özellikle:
-
Kadın Hakları: Kadına yönelik şiddet ve hak ihlallerinde adaletin tesis edilememesi,
-
Hayvan Hakları: Sessiz kulların haklarının korunmasındaki yetersizlikler,
-
Eşitlik ve Güvenlik: Toplumsal huzurun temel taşı olan eşitliğin sarsılması gibi konular en çok şikayet edilen noktalar arasında yer aldı.
Sonuç: Bir Umut Olarak "Adalet"
Vatandaşların çoğu adaleti; güven, huzur ve eşitlik olarak tanımlasa da, Türkiye özelinde bu kavramın uygulanabilirliği konusunda büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Eskişehirliler için adalet, şu an için maalesef "yokluğuyla hissedilen" bir değer olmaktan öteye geçemiyor.





