Eskişehir’in kültür ve sanat yaşamına önemli katkılar sunan Odunpazarı Belediyesi, bu yıl 9’uncusunu düzenleyeceği Uluslararası Ahşap Heykel Festivali ile sanatseverleri yeniden ahşabın büyülü dünyasında buluşturmaya hazırlanıyor. 12-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, uluslararası sanatçıları, genç heykeltıraş adaylarını ve binlerce ziyaretçiyi Odunpazarı Meydanı’nda bir araya getirecek.

Odunpazarı’nda Halk Merkezi kursiyerlerinden renkli defile
Odunpazarı’nda Halk Merkezi kursiyerlerinden renkli defile
İçeriği Görüntüle

Her yıl farklı ülkelerden sanatçıların katılımıyla gerçekleşen festival, bu yıl da uluslararası niteliğini koruyor. Festivalde Güney Kore’den heykel sanatçıları Weongeun Kim ve Gyuyoung Lee’nin yanı sıra Türkiye’den Yeliz Cantekin (Düzce), Soner Özdemir (Eskişehir) ve Umut Berke Özcan (Edirne) eserlerini festival süresince ziyaretçilerin gözleri önünde üretecek. Sanatçılar, ahşabı işleyerek ortaya çıkaracakları özgün eserlerle Odunpazarı’nın açık hava sanat atmosferine yeni izler bırakacak.

Festival yalnızca profesyonel sanatçıları değil, genç sanatçı adaylarını da üretim sürecinin bir parçası haline getiriyor. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencileri, festival boyunca sanatçılara asistanlık yaparken, aynı zamanda “Adalet ve Özgürlük” temalı ortak bir eser üzerinde çalışacak. Böylece festival, kuşaklar arası sanat deneyiminin paylaşılmasına da olanak sağlayacak.

Bir hafta boyunca Odunpazarı Meydanı’nı adeta açık hava sanat kampüsüne dönüştürecek festival, yalnızca heykel üretimiyle sınırlı kalmayacak. Meydanda kurulacak yeme-içme ve hediyelik eşya stantları, çocuklara yönelik interaktif oyun alanları ve fotoğraf çekim noktaları ziyaretçilere gün boyu keyifli vakit geçirme imkânı sunacak.

Festival programı kapsamında sahne etkinlikleri de sanatın farklı disiplinlerini bir araya getirecek. Açılış günü gerçekleştirilecek seremoninin ardından Odunpazarı Belediyesi Kültür Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü Ritim Topluluğu sahne alacak. GO Sanat’ın Sirtaki gösterisi, DJ performansları ve Pınar Işık konseriyle festivalin ilk günü renkli görüntülere sahne olacak.

Takip eden günlerde Hint dansından tangoya, halk oyunlarından Latin danslarına uzanan gösteriler; Eskişehir Polifonik Korolar Derneği konseri, Trojen, Revize Grubu, Furkan The Band, Flash Back ve Tamer Tural konserleriyle devam edecek. Festival kapsamında ayrıca “Vizontele” ve “Karabela” filmleri açık hava gösterimleriyle izleyiciyle buluşacak.

Festivalin sonunda ortaya çıkan eserler, 19 Haziran’da Ahşap Eserler Galerisi’nde açılacak sergiyle sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Bir hafta boyunca ahşabın sanatla buluşmasına tanıklık eden ziyaretçiler, festivalin üretim sürecini tamamlayan eserleri yakından inceleme fırsatı bulacak.

Uluslararası Ahşap Heykel Festivali, dokuzuncu yılında da sanat üretimini kamusal alanla buluşturan yapısıyla Odunpazarı’nın kültür-sanat kimliğini güçlendirmeyi sürdürürken, Eskişehir’i bir kez daha uluslararası sanatçıların buluşma noktası haline getirecek.