Ses emilimi; akustik bir ortamdan geçerken ses enerjisinin başka bir forma dönüşmesiyle oluşur. Bu dönüşümü sağlayıp ortamdaki gürültüyü azaltmak için akustik paneller kullanılmalıdır. Aşırı gürültü ve yankılanmanın boyutunun belirlenip buna göre bir akustik çalışma yapılmalıdır. Panel adetleri, kalınlığı ve yerleşimi alacağınız akustik verim için son derece önemlidir. Akustik panellerin en yaygın kullanım alanı duvar yüzeyleridir. İstenilen ebatlarda, şekillerde ve renklerde üretilebilen akustik duvar panelleri her mekanın tasarımına uygun hale getirilmektedir. Dekoratif görünümlü Akustik Duvar Panelleri ortamda etkili yankı yalıtımı sağlayan ürünlerdir.  Akustik paneller geniş renk, doku kartelasına sahip modellerdir. Ortamlarınızda perdelerinize, mobilyalarınıza, eşyalarınıza uyum sağlayacak doku, renk modellerini tercih edebilirsiniz. Üçgen, oval, kare, dikdörtgen, beşgen, altıgen modellerinde standart olarak üretilmekte olup dilediğiniz desende müzik grubunun, firma logosunun deseninde cnc kesim olarak üretilebilmektedir.

Akustik panel tercih etmek için sadece yalıtım göz önünde bulundurulmaz. Panellerin her biri dekoratif bir yapıya sahip olduğu için ortam akustiği ile birlikte estetiğe de dikkat edilerek uygulanır. 3 boyutlu tasarımlar ve dijital baskılı kumaş kaplı paneller gibi özel imalat gerektirebilecek akustik malzemelerimiz sizlerin tercih ettiği modellerde yapılabilir. Akustik Duvar Panelleri yankı yalıtımında aktif olarak kullanılmasının nedeni kumaş kaplı paneller içerisindeki materyaller ses geçişlerini engelleme konusunda büyük katkı sağlamaktadır. Ses izolasyonu ve yankı yalıtımı birbirinden farklı ürünlerin kullanılması sonucu verim vermektedir. Bu nedenle yan duvarlardan ulaşan seslerin engellenmesi istenildiğinde ses izolasyon süngerlerinin ve ses kesici bariyer gibi materyallerin kullanımı sağlanması gerekmektedir. Sonrasında dilerseniz bu ürünlerin üst katmanını akustik duvar panelleri ile kapatarak ortamdaki ses karmaşasını sönümleyebilirsiniz.

Akustik paneller, akustik süngerler gibi hafif yapısı olmaması nedeniyle ürünlerin uygulaması sırasında çift taraflı akustik bantların ve mastik kullanılması önerilmektedir. Ürünlerin doğru bir şekilde uygulama sonrası duvarlarınızdan tavanlarınızdan sarkma düşme gibi bir durumu oluşturmayacaktır. Akustik Duvar Panelleri kullanım amacına bağlı olarak içerisinde kullanılan materyaller daha düşük bütçelere ulaştırabilinmesi açısından taş yünü cam yünü gibi materyallerin kullanımı sağlanarak üretilebilmektedir. Fakat stüdyo, kafe, bar gibi ortamlarda içerisinde akustik sünger kullanılarak üretilen ürünlerin kullanılması önerilmektedir. Müziğin yoğun olduğu ortamlarda müzik kalitesini arttırmakta büyük katkı sunan akustik duvar panelleri ile stüdyolarda kayıtlarınızı, kafelerde, restorantlarda müşterilerin ses karmaşasından kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz. Ses yalıtımı yapılmayan evlerde, çalışma alanlarında daha fazla dikkat kaybı oluştuğu ve çalışma sürelerinin daha uzun ve verimsiz olduğu gözlemlenmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi açısından ekonomik bütçelere uygun her çeşitte akustik yalıtım ürünleri bulunmaktadır. Alanınıza en uygun akustik yalıtım materyalleri hakkında bilgi edinmek için Turkish Acoustic firması ile iletişime geçebilirsiniz. Turkish Acoustic tarafından üretilen akustik yalıtım materyallerinin ses emilim değerlerinin, alev ilerletmezlik değerlerinin yer aldığı sertifikasyonlara web sitelerinden ulaşabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM