Satın aldığınız ve altın olduğunu düşündüğünüz bilezikler, bileklikler bir süre sonrasında sizi şüpheye düşürebilir. Renginde değişimler olması gibi nedenlerle ‘acaba altın değil mi’ şeklinde bir şüphe oluştuğunda altın bileklik nasıl anlaşılır sorusunun yanıtını da merak etmeye başlarsınız. Size hediye olarak gelen ya da satın aldığınız bilekliğin altın olup olmadığını anlamanın gayet kolay yolları var.

Tüm madenler gibi altının da kendine has bazı özellikleri bulunuyor. Bu özelliklerden biri de manyetik alan oluşturmuyor olmasıdır. Eğer bilekliğe bir mıknatıs yaklaştırırsanız ve çekim oluşuyorsa bu bileklik altın değil demektir. Sahte altınlar çeşitli madenler birbirine karıştırılarak üretiliyor. Çoğu zaman manyetik alan oluşturan madenler de kullanılıyor ve bu nedenle sahte altına mıknatıs yaklaştırdığınızda bir çekim de oluşuyor.

Ancak bilekliğiniz mıknatıs testinden geçebilir. Çünkü bakır da manyetik alan oluşturmayan bir madendir ve mıknatıs yaklaştırdığınızda bakır da mıknatısı tutmaz. Dolayısıyla satın aldığınız bileklik bakır olabilir ve mıknatıs testinden geçtiği için onun altın olduğunu düşünebilirsiniz.

Altının sesi de aslında kendini ele verir. Gerçek altından üretilen bir altın bileklik sert bir yüzeye bırakıldığında tok bir ses çıkarır. İmitasyon olarak tabir edilen bilekliklerin ya da sahte olan altın bilekliklerin sesi ise daha tizdir. Ancak ses kontrolü yaparak d % 100 doğru bir sonuç almanız zor olabilir. Çünkü kullandığınız bilekliğin ağırlığı gibi çeşitli unsurlar da sert bir zemine bırakıldığında çıkardığı ses üzerinden belirleyici olabiliyor. Bu noktada en doğru yöntemin hangisi olduğunu merak edeceksiniz.

Doğru yöntem ise bir kuyumcuyu ziyaret etmenizdir. Kuyumcular basit birkaç inceleme yaparak bilekliğin gerçek altın olup olmadığını size söyleyebilir. Sahte altından uzak durmanın yolunu bilmekte fayda var. Bu yol ise güvenilir platformlardan alışveriş yapmaktır. Maalesef piyasada çok sayıda sahte altın takı bulunuyor. Yanılmamak için Altınbaş internet sitesi gibi güvenilir bir platform üzerinden alışveriş yapmaya özen göstermeniz gerekiyor. Hem uygun fiyatla gerçek altın bileklikler satın alabilir hem de güvenilir olması nedeniyle hiçbir endişe yaşamadan online olarak sipariş verebilirsiniz. Altınbaş internet sitesinde her zevke uygun altın bilekliklerin bulunduğunu da bilmeyenler için aktaralım. 

Editör: Mustafa YILDIRIM