Bu hastaların atak halinde özenle karşılanması ve sakinleştirilmeleri de oldukça büyük önem arz ediyor. Alzheimer hastalarının sinirlerinin nasıl yatıştırılabileceği ve onlara bu şartlarda nasıl davranılması gerektiği hakkında, Alzheimer Doktoru Süreyya Ataus bilgiler veriyor.

Alzheimer Hastalarını Anlayınız

Alzheimer hastalarının bakımını yapan kişi ve kişiler, doğal olarak kimi zaman mental olarak oldukça zorlanırlar. Bu hastaların yoğun tepkisel dönemlerinde onları sakinleştirmek, oldukça zor olabileceği gibi, hastaya bakanların fiziksel olarak dahi şartları zorlanabilir. Bu noktada öncelikle hastayı anlamak gerekir. Öyle ki, Alzheimer hastası, verdiği tepkilerin neredeyse tamamını bilinçdışı olarak verir. Eğer hastanın  bu durumunu kanıksarsak, onlara yaklaşım noktasında en azından mental olarak daha rahat olabiliriz.

Hasta Artık Tanıdığınız Kişi Değil

Alzheimer hastaları, hastalık ilerledikçe karakterlerinde ciddi değişimler yaşarlar. Esasında buna karakter demek de doğru olmaz. Hasta, önce hafızasınız, daha sonra muhakeme yeteneğini kaybeder ve karşılaştığı her şey onun için ürkütücü hale gelebilir. Örneğin; karanlık, ani sesler ve hareketler, tanımadığı kişiler ve alışkın olmadığı ortamlar vb. hemen her durum onlar için bir panik nedeni olabilir.

Hastaya bakanların kimi zaman hastanın bu bilinç dışı davranışlarını kabullenmeme durumundan kaynaklı olarak kendi sinirleri de zorlanır ve hastaya yaklaşımları değişir. Örneğin; Alzheimer hastası olan annenizin, size çok sert tepkiler vermesini “annem beni sevmiyor” olarak algılamak, son derece yanlıştır. Unutmayınız ki, hastalık onun beyin fonksiyonlarını gün geçtikçe yok etmekte ve algı mekanizması bir süre sonra yok olmaktadır. Bu nedenle onu yargılamak yerine, onun artık sizin bildiğiniz ve tanıdığınız eski kişi olmadığını kabullenmek durumundasınız.

Yabancı Bir Bebekle İletişim Kurduğunuzu Farz Edin

Sizi tanımayan, sizinle herhangi bir ilişkisi bulunmayan bir bebek, size doğrudan güven duymaz. Bu durumda bebeğin reaksiyonları şiddetli ve ters olacaktır. Alzheimer ve Demans hastalarında da durum yaklaşık olarak böyledir. Bu hastalarda bebeklerden farklı olarak sanrılar ve psikolojik rahatsızlıklar da olabileceğinden, yaklaşımınız daha yumuşak olmalıdır.

Alzheimer hastası herhangi bir sinir atağı veya panik durumu yaşarsa, öncelikle çok sakin görünün ve aynı yumuşaklıkta bir ses tonu ile ona seslenin. Tıpkı bebeklerde olduğu gibi, onlara şefkatle yaklaşın ve size güven duymasını sağlayın. Birkaç dakika önce sizin kim olduğunuzu biliyor ise de, şu an durum tam olarak böyle olmayabilir. Bu nedenle özellikle atak hallerinde ve her seferinde kendinizi yeniden tanıtmanız ve güven sağlamanız gerekebilir.

Hastayı Dinleyin

Alzheimer hastasının stres seviyesi yüksek iken ona cevap vermek veya söylediklerini çürütmeye çalışmak doğru değildir. Hastayı dinlemeli ve onu anladığınızı hal ve hareketlerinizle göstermelisiniz. İçinde bulunduğu durumu son derece yavaş bir şekilde izah etmeli ve güvenli bir ortamda olduğunu ona inandırmalısınız. Bu hastaların panik ve sinir halleri, güvensizlik hissinden kaynaklanıyor olduğundan, bu sorunu ortadan kaldırmak ilk hareket olmalıdır.

Onları dinlemeden, iyi niyetle de olsa söylediklerini reddetmek, hastanın sinir seviyesini arttırabilir. İnandığı şeyin doğru olmadığını söylemek yerine, ona destek olmak için orada olduğunuzu ve sizin onu koruyacağınızı ona hissettirebilirsiniz.

Konfor Durumundan Emin Olun

Sinirli davranışlar sergileyen Alzheimer hastası, dile getiremediği bir sorun nedeniyle konfor kaybı yaşıyor olabilir. Hastalar çoğu zaman bu sorunun dahi farkında olmazlar. Örneğin; karnı aç veya susuz kalmış bir Alzheimer hastası, içgüdüsel olarak saldırganlaşabilir. Hasta bezi kullanan hastaların, bezlerinin kuruluğu, ortam ısısı ve aydınlatmasının uygunluğu gibi hususlar da, bu hastaların sinir seviyelerinin azaltılmasında son derece önemli etkenlerdir.

Kalabalıktan Uzak Durun

Kalabalık ortamlar, Alzheimer hastaları için son derece korkutucu ortamlar olabilir. Çok yakınlarını dahi tanımakta güçlük çeken bu hastaların, tanıyamadığı çok sayıda kişi ile birlikte olması, güvenlik endişesini ortaya çıkarabilir ve hasta agresif hale gelebilir. Bunun önüne geçmek için mümkün olduğunca az kişinin bulunduğu ortamlarda yer alın

Sabredin

Alzheimer hastasına bakım yapan kişi ve kişilerin, ciddi bir sabır seviyesine sahip olmaları gereklidir. Maalesef, hastanın yaşam evresi boyunca size muhtaç olma durumu vardır ve sizin bunu yönetebilmek için sakin ve sabırlı olmanız gerekir. Bu noktada uzman hekimlerden destek alabilir ve süreci daha efektif yönetebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM