Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez: "Eskişehir Beylikova’da 694 milyon ton değerinde nadir toprak elementi keşfimizi açıklamıştık. Beylikova, Çin’deki sahadan sonra dünyanın en büyük ikinci rezerv alanına sahip. Burada ilk etapta yıllık bin 200 ton cevher işleyecek bir pilot üretim tesisi kurmayı planlıyoruz. Tesisimizi inşallah 2023’ün Şubat’ında bitirip devreye alacağız."

Bakan Dönmez, Beylikova’da ilk etapta yıllık bin 200 ton cevher işleyecek bir pilot tesis kuracakları bilgisini vererek, “Tesisimizi inşallah 2023’ün Şubat’ında bitirip devreye alacağız. Buradaki Ar-Ge çalışmalarını tamamladıktan sonra da endüstriyel üretim tesisinin inşaatına hızla başlayacağız. Endüstriyel tesis tam kapasiteye ulaştığında yıllık 570 bin ton cevher işleyeceğiz” diye konuştu.
Eskişehir’in Beylikova ilçesinde 694 milyon ton nadir toprak elementi rezervi keşfedilmişti. 17 farklı toprak elementinin bulunduğu rezerv, dünyada Çin’in 800 milyon tonluk rezervinin ardından ikinci en büyük rezerv olarak kayda geçmişti. Nadir toprak elementleri, fiber optikten uydu haberleşmesine, akıllı füzelerden yakıt hücrelerine kadar 20’den fazla alanda kullanılıyor.
 

Editör: Mustafa YILDIRIM