2006 yılından beri TOEFL IBT test merkezi olan Önder Dil Eğitim Merkezi’nin bunu başarıyla sürdürdüğünü belirten Köksal, “Bizden sonra başka yerler de sınav merkezi oldu ancak hepsi kapattı, bu anlamda biz hem ilkiz, hem de tekiz.” şeklinde konuştu.  Sınav merkezi olmanın belli gereklilikleri olduğuna ve bunları sağlamanın kolay olmadığına dikkat çeken Köksal, “Bu sınavın başına bir sınav müdürü, bir gözetmen atamak zorundasınız. Onların çok iyi İngilizce bilmesi, Amerika ile diyaloğunun olması, bilgisayara hakim olması, sınavın özelliğini bilmesi, sınava katılanların sorularına yanıt vermesi gerekiyor. Ayrıca sınavda olabilecek teknik sorunlara müdahale edilmesi için teknik bir elemanın da olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.  

TOEIC (TEST OF ENGLİSH FOR INTERNATİONAL COMMUNİCATİON)

Sınav sisteminin kopya çekmeye asla izin vermediğini anlatan Mustafa Köksal,  “Sınavda kişinin biyometrik fotoğrafı çekiliyor ve sınav odası sürekli kamera ile gözleniyor ve merkezde kayıt ediliyor, sinek bile girse o görülüyor.” diye konuştu. TOEFL IBT’nin yanı sıra Önder Dil’de TOEIC sınavını da uzun zamandır yaptıklarını aktaran Köksal, “TOEIC sınavı için TOEFL’in kardeşi diyebiliriz, TOEFL’da 4 beceri; dinlediğini anlama, okuduğunu anlama, konuşma becerileri ve yazma becerileri ölçülür. TOEIC (Test of English for International Communication) sınavında ise meslek gruplarının ihtiyaçlarına göre bu ikiye bölünüyor.” şeklinde konuştu.  

GRE (GRADUATE RECORD EXAMİNATİON)

Önder Dil Merkezi’nin 2021 yılının Eylül ayından itibaren ise GRE (Graduate Record Examination) sınav merkezi olduğunu dile getiren Köksal, sınavın içeriğini ise şöyle anlattı: “Bizim Türkiye’deki ALES Sınavı’nın bir benzeri olarak tanımlanabilir. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve diğer ülkelerde (Türkiye dahil) İngilizce eğitim veren üniversitelerdeki mühendislik ve sosyal bilimler başta olmak üzere (tıp ve hukuk hariç) yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilmek için girilmesi gereken bir sınavdır.” Eskiden insanların GRE sınavı için yurt dışına gittiklerini anlatan Köksal, şimdi ülkenin her yerinden insanların sınava girmek için Eskişehir’e Önder Dil’e geldiklerini söyledi.

Sınavların talep doğrultusunda yapıldığının bilgisini veren Mustafa Köksal, başvuruların internetten üzerinden yapıldığını aktardı.

Editör: Mustafa YILDIRIM