Stadyum önünde toplanan grup adına açıklamayı AHPADİ dönem sözcüsü Mehmet Ektaş yaptı. Ektaş, “Burası Atatürk Stadıdır” diye seslenmek için aramızda bulunan siz değerli katılımcıları, basınımızın değerli temsilcilerini; etkinliği düzenleyen demokratik kitle örgütlerimiz Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şubesi, Memleket Sevdalıları Derneği Eskişehir Şubesi, Sivil ve Sosyal Yaşam Derneği ile Adaletin Hukuku ve Parlamenter Sistem İdeali Platformu adına saygıyla selamlıyorum.

Millet, aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, gelenek ve görenek, duygu, kader ve ülkü birliği olan insanların oluşturduğu topluluklardır.

Ancak, takdir edilecektir ki İnsan toplulukları, kalabalıklar kendiliğinden Millet olmazlar. Bir topluluğu millet yapan, bireyleri birbirlerine bağlayan değerler ortak değerlerdir. Dil, kültür, tarih, bayrak, marş, toprak, devlet kurucuları, kahramanlar, büyük fedakarlık ve hizmetleri geçenler her Milletin ortak değer kavramları arasındadır.

Bu bağlamda, Milletimizi de bir arada tutan ve uzun yıllar bir arada kalmamızı sağlayan ortak değerlerimizden biri de Cumhuriyetimizin Kurucusu, mazlum ve tutsak milletlerin esin kaynağı, çağdaşlaşmanın yolunu açan devrimlerin mimarı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'tür.

Atatürk'süz bir Türk Milleti düşünülemez.

Stadyumlar ise, spor müsabakalarının yapıldığı sahalardan çok daha fazlasıdır toplumsal hayatımızda. Stadyumlar, spor, konser, miting gibi kitlesel etkinliklerle yurttaşların bir araya geldiği, birlik ve beraberlik ruh ve heyacınının yükseltildiği yerlerdir. İnsanlık tarihinin en eski ama en büyük binalarının anfitiyatrolar, arenalar olması bundandır.

İlimizde, 1952 yılında inşası tamamlanan ve hizmete açılan stadyumumuza Atatürk Stadyumu ismini veren düşünce, çok anlamlı, anlamlı olduğu kadar da işlevsel bir amaç gütmüştür.

Ortak değerimiz Atatürk adının, birlik düşüncesinin içselleştirilmesine ve geliştirilmesine hizmet eden stadyuma verilmesi olgunlaşmış ve bilinçli bir Milli düşünce anlayışının dışa vurumudur.

1952 yılında inşa edildikten sonra Eskişehir Atatürk Stadyumu olarak tescil edilen ve şehrimizin arması şanlı Eskişehirsporumuz ve hemşerilerimizle bütünleşen, her birimizin eşsiz anılara sahip olduğu Atatürk Stadyum, hizmet verdiği 2016 yılına kadar ülkü ve kader birliği yapan, vatansever Eskişehir halkının kimi zaman sevinçlerini, kimi zaman hüzünlerini paylaştığı, hep bir ağızdan marşların, bağımsızlık, özgürlük, sloganlarının atıldığı, kucaklaşmaların yaşandığı büyük evi olmuştur. 2016 yılında ise bugün önünde durduğumuz stadyum hizmete alınmış, şehir merkezinde bulunan stadyum ise yıkılmıştır.

Ancak, bu yer değiştirme sırasında ne hikmetse Atatürk adı kaldırılarak stadyum   İlimizin ve milletimizin hiçbir anısını, kültürünü, değeri çağrıştırmayan ruhsuz ve kişiliksiz bir adla “Eskişehir Yeni Stadyumu” olarak tescillendi.

Kurtuluş Savaşını, Türkiye Cumhuriyetini, laik devleti, başta hukuk olmak üzere laik devrimleri, özgürlük ve bağımsızlığımız hazmedemeyen dış mihraklar ile onların içimizdeki hain işbirlikçilerinin hedefi, her zaman Atatürk olmuş, her fırsat bulduklarında Atatürk’e saldırmışlar, Atatürk’ün ismini her yerden ve aslında Türk Milletinin hafızalarından silmeye kalkışmışlardır. Stadyumdan Atatürk adının kaldırılması da hemşerilerimizin büyük bölümü tarafından bu alçak düşüncenin bir eylemi olarak algılanmış, büyük tepkiyle karşılanmıştır.

Aradan geçen 6 yıl boyunca yükselen tepkilere rağmen isim değişikliği konusunda adım atılmadı, geçen yıl Ekim ayında Sayın Nabi Avcı tarafından söz verilmesine rağmen sözler de tutulmadı. 

Konunun aydınlığa kavuşturulması, söz verildikten sonra herhangi bir kurum ya da kişi nezdinde girişimde bulunup bulunulmadığının belirtilmesi, girişimde bulunulmuşsa Atatürk isminin stadyuma verilmesini engelleyenlerin kimler olduğunun ve gerekçelerinin açıklanması yönündeki sorular da cevaplanmamış, sessiz kalınarak konunun birkaç gün içinde tekrar unutulacağı, gündemden düşeceği hesabıyla hareket edilmiştir. Ancak hesaplarında yanılmışlardır. İşte biz bugün buradayız, konunun takipçisiyiz, sorun çözülmezse yine burada olacağız.

Hukuk alanında yerleşik bir sözü hatırlatmak istiyorum. Sükut ikrardan gelir. Yetkililerin sessizliği, suçlamaları kabul ettikleri anlamına mı gelmektedir. Eğer ki, Atatürk Onlarında saygı duyduğu ortak milli önder ve değerimizse, soruları cevaplamalı, çözümü ortaya koymalıdırlar.

 Aşağıda ismi yazılı demokratik kitle örgütleri olarak bizler, bu oldu bittiyi kabul etmiyoruz. Stadın gerçek ismi olan Atatürk Stadyumu afişini huzurlarınızda temsili olarak asıyoruz.

            Başta Eskişehir’i temsil eden milletvekilleri olmak üzere, Gençlik ve Spor İl Müdürüne, Gençlik ve Spor Bakanına ve diğer yetkililere sesleniyoruz.

 Stadın gerçek adı olan Atatürk Stadyumu isminin tescillenmesi bir hafta 10 günlük yazışma, evrak işidir. Eskişehir kamuoyunu oyalamayın. Stadın adını tescil ettirin, tescil belgelerini kamuoyuyla paylaşın,  stat ve yön levhalarını değiştirin.

Atatürk’ün anısına ve bizlerin hassasiyetlerine yapılan bu saldırıyı unutmadığımızı, unutmayacağımızı, stadın adının Atatürk Stadyumu olarak tescillenene kadar mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha belirtiyor, hepinizi saygıyla selamlıyoruz.  Anına saygılar, sarı saçlım mavi gözlüm!

Editör: Mustafa YILDIRIM