Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı ve izleyen iki yıllık bütçe 8 milyar 860 milyon olarak belirlendi. Konuya yönelik konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Yasal prosedür nedeniyle usulen düzgün bir biçimde hazırladıkları için teşekkür ediyorum. Stratejik plana uygun ve daha önceden de belediye uygulamaları dikkate alınarak hazırlanmış gerçekçi bir plan. Büyükşehir’e hayırlı olmasını diliyorum. Biz kararlı iktidarlı bir şekilde programa uygun gideceğiz ama gidişatın nasıl olacağı konusunda şüphelerimiz var.” şeklinde konuştu.

Şehrin sorunlarını çözecek yatırım yok

Bütçeyi değerlendiren Ak parti grup başkanvekili Murat Özcan, “2018 yılının hesaplarını görüşmemize gerek yok halk bunu sandıkta görecek demiştim. 2024 yılı ile ilgili bütçesi ile ilgili fazla eleştiriye gerek yok anlamı yok. Önümüzde seçim var. Eskişehir’imizin sorunlarını çözebilecek çok fazla yatırım göremiyoruz. Biz şehrimizin beklentilerini karşılama noktasında eleştirimizi yapıyoruz. Geçen sefer eleştirdiğimiz 12 tane 0 çeken yatırımın bazılarını yine gündeme getirirler diye tabela çakmışsınız, çivi çakmışsınız. 2017’de tarihi bir hata yaparak, en kötü stratejik yatırımla araç aldınız. En azından yarısını elektrikli araç olarak kullanmalıydınız. Şikâyet almamak için bazı köylerde asfalt çalışmaları var. Hamam müzesi var. Beyaz merdivenler var. Bunların dışında ne var söyleyin bilelim” diyerek bütçeyi eleştirdi.

Yıllık bütçeniz Gülşen’e verdiğiniz paradan az

Özcan, “Yatırım konularında bazı incelemeler yaptığımızda halk için önemli, sizin için önemsiz konular var. Engelli kardeşlerimizle hizmetler, kadınlarla hizmetler doğru dürüst göremiyoruz. Buraya bütçe diye koyduğunuz rakam sanatçıya benzer bir kadına 4 buçuk milyon verdiniz. Bütçe Gülşen’e verdiğiniz paradan az.” dedi. getirdiğiniz kaibaresini Eskişehir unutmaz. Bu yakışmadı.

 Komisyonlarda doğru bilgiye erişemiyoruz

Meclislerde bazı önergelere cevap alabildiklerini ancak birçok önergelerinin geçiştirildiğine dikkat çeken Özcan, “Komisyonlarda bilgi alın diyoruz, komisyonlarda da bilgi alma ağımız kesildi. Burası büyükşehir meclisi muhalefet grubu olarak en azından kişisel bilgi edinme hakkımız var diye düşünüyoruz. Bunu sizi haksız yere eleştirmemek için yapmak istiyoruz. Sağlam bilgilere erişirsek eğer size doğru bilgilerle muhalefet etmiş oluruz. Sizi doğru veri ve bilgilerle eleştirmek istiyoruz bu yüzden doğru bilgi edinmek istiyoruz.” şeklinde konuştu. 

Seçime yönelik bütçe konuşmalar yapılıyor

Murat Özcan’ın eleştirilerine cevap veren CHP grubundan Mustafa Önder, “Kırsal mahalle yolları için hedef konulmuş, uzunda bir liste var. İnönü, mahmudiye, Mihalıççık, Seyitgazi, Alpu burada çalışmalar yapılıyor. Akaryakıttan ziyade doğaya yararlı olmalı. Gelir bütçeyi hayal dediler, neye göre hayali. Bütçe hazırlama tekniğini biliyor olmamız gerekiyor. Bütçeler tahminle hazırlanır, hayali denilmez. Özcan’ın adaylığını kutluyor, yolunda başarılar diliyorum. Seçime yönelik bütçe konuşmaları yapılıyor. Eskişehir 22 yıl önce çamura basan, porsuğun yanından geçemeyen, turisti internetten Antalya’da, İzmir’de izleyen bir kentken cumartesi pazar günleri araçlarla turist akıyor.” dedi.

Eskişehir bunu unutmaz

Murat Özcan’ın “Sanatçıya benzer bir kadına 4 buçuk milyon verdiniz.” Sözüne tepki gösteren Önder, “Sanatçıya benzer bir kadına 4 buçuk milyon verdiniz getirdiniz ibaresini Eskişehir unutmaz. Bu yakışmadı.”

AK Parti’li Durmuş EBB’yi göreve çağırdı

Kentpark ve sualtı dünyasında  muhteşem gösteriler Kentpark ve sualtı dünyasında muhteşem gösteriler

Belediye Meclisinin 09 Kasım 2023 tarihli meclis kararıyla, Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2024 YILI BÜTÇESİ için, alınan çoğunluk kararına katılmadığını belirten AK Parti grubu 2024 yılı bütçe planına yönelik değerlendirmelerini paylaştı. Ak Parti Grubu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 2024 Yılı Bütçesi'nde yer alan rakamların yetersiz olması nedeniyle, Plan Bütçe Komisyonu Raporu'na ve bütçe kararnamesinin bazı maddelerine "red oyu" vereceklerini belirtti.

Alternatif yolların açılması elzem

Şehrin en önemli sorununun trafik sıkışıklığı olduğunu ifade eden Durmuş, alternatif güzergâhların belirlenerek alternatif yolların açılmasının elzem olduğunu dile getirdi. Durmuş, “Ancak bu konuda belirlenen bütçe yeterli değildir. 2021 yılında İl Başkanlığımız tarafından, çözüm önerisi olarak dile getirilen ve Şehrin güney ve doğu aksında, Seyitgazi yoluna bağlanan Yaşar Kemal Caddesi, aradan geçen koskoca üç yıla rağmen, halâ açılmamıştır. EBB tarafından basın açıklaması yapılarak, bu yol için çalışma yapıldığı, gerekli kamulaştırma işlemlerinin bitmek üzere olduğu ifade edilmiş, ancak geçen zaman içerisinde, bir türlü işler hale getirilmemiştir. Bu konunun acil ve ivedi bir şekilde çözülmesi gerektiğini, bir kez daha hatırlatmak İstiyoruz. Bu yolun 2024 yılında yapılacağı söylense de pek inandırıcı değildir.” şeklinde konuştu.

Kırsalda bakım onarım yok

EBB sorumluluğunda bulunan kırsal mahallelerdeki ana yollarda da sıkıntıların büyük olduğunu söyleyen Orhan Durmuş, “Köylerden mahalle statüsüne kavuşan kırsal mahallelerin anayollarına, uzun yıllardan beri hiç bakım ve onarım yapılmamıştır. Muhtarlardan aldığımız bilgilere göre, 2012 yılından bu yana tamir ve bakım yapılmadığı yönündedir. Dolayısıyla belediye mücavir alan sınırlarını genişleten 6360 sayılı yasa, havada kalmıştır. Bu noktada EBB'yi göreve davet ediyoruz.” dedi.

Mezbahası olmayan belediye

Belediyeye ait mezbaha olmamasını da eleştiren Durmuş, “Yine geçen yıl yapılan bütçe görüşmelerinde de dile getirmiş olmamıza rağmen, aynı durum devam etmektedir. Mezbahası olmayan bir belediyenin hayvan kesim ücreti olarak kilogram başına büyükbaş hayvan kesimi için 3 TL, küçükbaş hayvan kesimi için de 2 TL olarak gelir tarifesine ücret koyması, oldukça trajikomik bir durumdur.” dedi.

Bisiklet yolu 3 yıldır bitirilemedi

2024 Yılı Performans Programı için alınan çoğunluk kararına katılmadıklarını belirten Ak Parti grubundan Orhan Durmuş, şu değerlendirmelerde bulundu; “2022 yılı faaliyet raporunda, "İdarenin Amaç ve Hedefleri" belirlenirken, "Alternatif Kent İçi Ulaşım İmkânları Geliştirilecek" hedefiyle, Stratejik Plana ve Yatırım Programına dahil edilen ve planlanan bisiklet yolları, maalesef üç yıldır bitirilemedi. Bisiklet yolları yapımı projesi, çok gecikmiştir. Şimdiye kadar çoktan tamamlanmış olması gerekiyordu. Ancak, henüz ortada yapıldığı söylenen kısa bir mesafeden başka bir şey yok. Yatırım programına koymakla, işlem tamamlanmıyor. Bu durumu eleştiriyoruz.” dedi.

Hayvan barınağı olmaması büyük eksikliktir

2021 yılında tamamlanması öngörülen “Sağlıklı kent ortamı korunacak” başlığı altında yer alan hayvan barınağı ve hayvan mezarlığı projesinin yapılmadığına dikkat çeken Durmuş, “2021 Temmuz ayında, TBMM'de çıkarılan yasayla, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu güncellenerek, büyükşehir belediyelerinin, 31/12/2022 tarihine kadar, hayvan barınağı kurmaları, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması için, en son gerçekleşen bütçe gelirinin, binde üçü oranında bütçe ayırmaları gerektiği hükümleri konulmuştur. Diğer taraftan, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. Maddesinin "m" fıkrasında bu husus, amir hüküm altına alınmıştır. EBB'nin "hayvan barınağı" olmaması, büyük bir eksikliktir.” diyerek eleştirdi.

Hayvan barınağı nerede

Daha önceki yıllarda Performans Programlarında hayvan barınağının yüzde 25’inin 2022 yılında yapılacağını yazdığını belirten Durmuş, bu zamana kadar kurumlarla yazışmalardan başka bir şey yapılmadı dedi. Durmuş, “Şimdi de bu programda, 2023 yılında yüzde 25'inin yapılacağı ve 2024 yılında da aynı şekilde yüzde 25'inin yapılacağı öngörülüyor. Yani toplamda 2024 yılı sonunda ancak yarısının tamamlanacağını anlıyoruz. O da eğer yapılırsa! Bu durum 5199 sayılı kanuna aykırılık teşkil etmektedir. Şimdi burada soruyorum, Hayvan barınağının yapımına başlanıldı mı? Yüzde kaç oranında tamamlandı?” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM