Eskişehir Kıymetlidir Platformu’nca yapılan açıklamada; Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde yapılmak istenen altın gümüş madeni arama projesine ilişkin ÇED başvuru sürecinin sonlandırılması kararının yerel seçimle ilgili olduğunu söylendi.

Platform adına açıklama yapan Diş Hekimleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Cenk Ataç, “ÇED başvurusu sürecinin sonlandırıldığı duyurusunun yapılmasını, aldığımız bilgiler neticesinde yaklaşan yerel seçimlere borçlu olduğumuzu düşünüyoruz.” dedi.

Doğaya zarar vermeden yapılan madenciliğe karşı olmadıklarını belirten Ataç, şunları söyledi: “Güzel şehrimizde yapılmaya çalışılan altın madeninin rutin faaliyetleri sebebi ile projenin yapılacağı bölgeyi tekil değil, bütünsel değerlendirmek zorundayız. Sakarya Vadisi, ülkemizin narenciye ihtiyacının yüzde 20'sini, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerimizin sebze ihtiyacının ise yüzde 90’ını karşılamaktadır. Mihalgazi, Sarıcakaya ilçelerimiz ve mahallelerinde seracılığın gelişmesi için yeni teşvikler yapılırken, bu proje hem Sakarya Nehrini hem de bölgedeki tarımsal üretimi bitirecektir. Bölgede hayvancılık faaliyetleri de zarar görecektir. Toprağın, bitkilerin kaldırılması ve toprağın taşınması sırasında oluşacak toz partikülleri insanlar kadar hayvanlarda da solunum yolu ile ilgili hastalıklarda önemli artışa sebep olacaktır. Yani üreticinin et ve süt verimindeki azalmanın yanında, altın madeninin ayrıştırması için kullanılacak siyanürün hayvanlarda kalıntı bırakma durumu da insan sağlığı için ayrı bir risk oluşturacaktır.

Tepebaşı’ndaki çiftliğe AB onaylı sertifikası Tepebaşı’ndaki çiftliğe AB onaylı sertifikası

Daha bir kaç yıl önce Türkiye’nin en verimli ovası Alpu’da kömürlü termik santrali kurulması ve bölgede kömür madeni çıkarılması konusunda yapılan toplumsal ve hukuksal mücadelenin hala hafızalarda olduğunu aktaran Ataç, “Bizler, ülkemizdeki tüm doğaseverlerden, Eskişehirlilerden aldığımız güçle, o mücadeleyi nasıl yürütmüş ve kazanmışsak, Eskişehirliler olarak aynı kararlılığı Sakarya Vadisini yok edecek bu projede de göstermeye devam edeceğiz. Mücadelemizi yılmadan sürdürecek, sürecin takipçisi olacağız.  Doğamızı, çevremizi, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı gözümüz gibi koruyacak, güzel şehrimizin savunuculuğunu yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Editör: şenay Yıldırım