Bir hosting hizmeti türü olan Dedicated Server, sunucunun tek bir müşterinin kullanımına sunulmuş olmasını ifade ettiğinden İngilizcede ‘Adanmış’ anlamına gelen ‘Dedicated’ sıfatı ile nitelendirilmiştir. Pek çok sunucu hizmeti türünde aynı yerde birden fazla müşterinin barındırılması söz konusudur.

Ancak Dedicated Server hizmetinde tek bir müşteri kendi web sitelerini, uygulamalarını, verilerini saklama ve kullanma gibi dilediği herhangi bir işlemi kendisine özel olarak adanmış olan server içerisinde yapabilmektedir. Uzaktan bir bilgisayar kiraladığınızı ve bunu sadece sizin kullandığınızı belirterek de bir başka şekilde bu hizmet türünün açıklayabiliriz. Bu içeriğimizde Dedicated Server’ın ne işe yaradığı ve ne gibi avantajlar sağladığından söz edeceğiz.

Dedicated Server Ne İşe Yarar?

Dedicated server ile;

●       Web site verilerini barındırma

●       Yüksek güvenlikli veri depolama ve yedekleme

●       Oyun sunucuları kullanma

●       Uygulama çalıştırma ve geliştirme

Otomatik Kapı Motoru İle Konfor ve Güvenliği Bir Arada Sunuyor Otomatik Kapı Motoru İle Konfor ve Güvenliği Bir Arada Sunuyor

●       Sanal özel ağ kullanımı (VPN)

●       E-Posta sunucuları çalıştırma gibi birtakım amaçlarla tercih edilmektedir.

Bunların dışında daha yüksek performansa ihtiyaç duyan, sunucu üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyen, özelleştirme konusunda daha özgür hareket etmek isteyen ve mahremiyete önem veren kişiler de Dedicated Server hizmetinden yararlanmayı tercih edebilirler. Teknik bilgi gerektiren bu tip sunucular daha çok profesyonel kişiler içindir.

Dedicated Server Hizmetinin Avantajlı Yönleri

Dedicated Server hizmetinden yararlanmak birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Bu avantajları detayları ile alt başlıklar halinde inceleyelim.

Yüksek Güvenlik

Dedicated Server kullanıcıları paylaşımlı hosting kullanıcılarında olduğu gibi kaynakları diğer hosting müşterileri ile paylaşmadıkları için güvenlik konusunda daha az risk altındadır. Örnek olarak paylaşımlı hostingte hacklenen bir site olduğu zaman sunuculara kadar sızılırsa sunucuda bulunan diğer sitelerdeki bilgilerin de çalınma olasılığı ortaya çıkar.

Ancak paylaşımlı hostingte firmalar tarafından yüksek güvenlik önlemleri de alındığı için bu durum genellikte hostingin içindeki müşteriler arasında acemilerin olması ve kendi site güvenliklerini riske atan eylemlerde bulunmasından ileri gelir. Böyle durumlardan uzak durmak isteyen ve kendi güvenliğini sağlama konusunda yeterli teknik bilgiye sahip olan kişiler Dedicated Server hizmeti kullanmayı talep edebilirler.

Yüksek Performans

Özellikleri güçlü ve tamamen müşterinin kendi kullanımına sunulan sunucu bilgisayarları daha yüksek performans gösterecektir. Paylaşımlı hostingte makinenin özellikleri kullanıcılar arasında bölünürken; Dedicated Server’da tüm özelliklerin kullanımı tek bir müşteriye aittir. Bu durumda kişi üstün performans elde etmiş olur.

Veri Yedekleme Avantajı

Veri yedekleme ve veri kurtarma gibi eylemler her ne kadar diğer hosting hizmetlerinde de yer alsa da Dedicated Server’da daha avantajlı bir veri yedekleme durumu söz konusudur. Kişiler verileri yedeklerken ve kurtarmak isterken çok daha az zamanda hızla sorunlarını çözebilirler.

Kaynakları Özelleştirebilme Olanağı

Dedicated Server hizmetinin en güzel yanlarından biri de özelleştirme olanağıdır. İhtiyacınıza yönelik olarak kullanacağınız işletim sistemini, güvenlik unsurlarını, bilgisayarın RAM ve bellek kapasitesi gibi herhangi bir durumu ekleme çıkarma gibi tüm yönetim unsurları kişinin kendi emrine bırakılmıştır.

Tüm kaynakların özel olması ve kişinin kendi projelerini yönetirken bu kaynakları yalnızca kendisinin kullanması aynı zamanda performans düşüklüğü riskini ortadan kaldırarak avantaj sağlamaktadır.

Detaylı bilgi için https://www.aysima.com/dedicated-server.php adresinden yararlanabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM