DEVA Partisi Eskişehir İl Başkanı Av. Resul Ertürk, parti İl Sekreteri Davut Çelik ve Kadın Kolları Başkanı Yağmur Kaşıkçı ile birlikte düzenlediği basın açıklamasında orman yangınlarıyla ilgili önemli mesajlar verdi. Ertürk, Sakarya’dan Eskişehir’in kapısına kadar ulaşan yangınların sadece ağaçları değil, “nefesimizi, suyumuzu, toprağımızı” yok ettiğini söyledi.
“Doğa ortak yuvamızdır”
Ertürk açıklamasında, “Yanan her dalın, kaçan her canlının feryadı bize şunu haykırıyor: Doğa, yalnızca bugünün değil, gelecek nesillerin de ortak evidir,” dedi. 20 Temmuz’da Sakarya’nın Geyve ilçesinde başlayıp Bilecik Bozüyük’e kadar yayılan orman yangınının dumanının Eskişehir’e ulaştığını hatırlatan Ertürk, “Küller, is kokusu evlerimize kadar girdi. Bu acı koku ciğerlerimizi yaktı” diye konuştu.
“Toplum endişeli; bu kaygı giderilmeli”
Seyitgazi ilçesi yakınlarında çıkan yangına da değinen Ertürk, ekiplerin özveriyle çalıştığını belirterek, iklim krizine ve halkın yangın sonrası oluşan “imar” kaygısına dikkat çekti. Ertürk, “Yanan alanların imara açılacağı yönündeki toplumsal endişe büyüktür. Bu kaygı mutlaka giderilmeli” dedi.
“Bir çivi dahi çakılmayacak”
DEVA Partisi’nin bu konuda net bir tutumu olduğunu vurgulayan Ertürk, “Yanan alanlar imara açılmayacak; bir çivi dahi çakılmayacak! O alanlar rantın değil, bilimin ve vicdanın rehberliğinde yeniden yeşerecek” ifadelerini kullandı.
DEVA’nın çevre planından satır başları
Ertürk, partisinin Çevre ve İklim Değişikliği Eylem Planı’na da atıf yaparak şu başlıkları hatırlattı:
-
Orman yangınlarıyla etkin mücadele
-
Erken uyarı sistemleri kurulması
-
Zarar gören vatandaşlara maddi ve manevi destek
-
Yangın bölgelerinde eğitim programları
-
Ormansızlaşmanın önüne geçilmesi
“Yeşil vatanı korumak siyaset üstü bir görevdir”
Ertürk, orman yangınlarına karşı alınması gereken önlemleri şu maddelerle sıraladı:
-
Sigara izmariti, piknik ateşi ve anız yakımına karşı dikkatli olunmalı
-
Şüpheli durumlarda 112 aranmalı
-
Orman köylerine destek sağlanmalı
-
Yanan alanların imara açılmaması için Meclis’te yasal düzenleme yapılmalı
Açıklamasını “Yeşil vatanı korumak siyaset üstü bir görevdir” sözleriyle tamamlayan Ertürk, yangınla mücadele eden tüm görevlilere ve gönüllülere teşekkür ederek, “Biz doğanın sesi, gelecek kuşakların nefesi olmaya devam edeceğiz” dedi.




