3 Mart 1924’te kabul edilen, çağdaş, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturan 3 Devrim Yasası’nın 99 yıl önce TBMM’de kabul edildiğini ifade eden ÇYDD Eskişehir Şube Başkan Sevgi Akmen, “Laik eğitimin ve eğitim birliğinin yapı taşı olan Devrim Yasaları, halk egemenliğine dayalı yönetim biçimini destekleyen ve bu şekliyle Cumhuriyetimizin niteliklerini güçlendirerek çağdaş toplumu oluşturan temel değişiklikler olarak yaşama geçirilmiştir. Halifelik kaldırıldı, Öğrenim Birliği Yasası kabul edildi, Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı kaldırıldı.” ifadelerini kullandı.

3 YASANIN HER BİRİ DEVRİM

Üç yasanın her birinin başlı başına bir devrim olduğunu belirten Akmen, “Halifeliğin kaldırılması, ülkemizin laik ve demokratik bir hukuk devleti olmasını sağlamıştır. Hukuk devriminin yapılması, Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesini ve kadın, çocuk hakları ile ilgili önemli kazanımların yaşama geçirilmesini sağlamıştır. Modern devlet yapısında yeri olmayan ve alınan kararların şeriat kurallarına uygun olup olmadığını denetleyen Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı’nın kaldırılması ile de din ve devlet işleri birbirinden ayrılarak ‘Laik devlet anlayışının’ üstün kılınması sağlanmıştır.” şeklinde konuştu.

HER YÖNÜYLE AŞINDIRILDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli olan, demokrasiye ve laikliğe güç veren “3 Devrim Yasası”nın her yönüyle sürekli olarak aşındırıldığını dile getiren Akmen, “Devletin laik niteliğinden ve laik eğitimden verilen ödünler geleceğimiz için büyük bir tehlike ve tehdit oluşturmaktadır, ancak büyük bir kararlılıkla ifade ediyoruz ki, Cumhuriyet devriminden aldığımız güçle ‘Devrim Yasalarına’ sahip çıkmaya devam edeceğiz.” dedi.

Editör: şenay Yıldırım