Dijitalleşmenin hız kazandığı son yıllarda, geleneksel menülerin yerini daha pratik ve daha kullanışlı  alternatiflere bırakmaya başladığını görüyoruz. Restoran, kafe, otel, plaj ve diğer hizmet sektörlerinde giderek yaygınlaşan dijital menüler teknolojik bir çözüm haline gelmiş durumda. Misafirlere menüyü kendi akıllı cihazlarından okutarak kolaylıkla sipariş verme imkanı sunan bu dijital menüler, aynı zamanda hijyenik ve pratik bir sipariş deneyimi sunuyor.

Thermoplan Kahve Makineleriyle Profesyonel Kahve Deneyimi Thermoplan Kahve Makineleriyle Profesyonel Kahve Deneyimi

Dijital menüler, müşterilere yemek ve içecek seçeneklerini, ürünlerin fiyatlarını ve fotoğraflarını gösterir. Geleneksel menülerin aksine, interaktif olması ve ek bilgiler, yemeklerin tanıtım videoları veya müşteri yorumları gibi içeriklere sahip olması dijital menüleri öne çıkaran özellikler arasında yer alır.

Dijitalleştirilmiş menüler, çeşitli şekillerde sunulabilir:

●     Tablet menüler: Bazı restoranlar, müşterilere menülerini gösterirken özel tabletler kullanabilir. Müşteriler, bu tabletler aracılığıyla menüde kolaylıkla gezinebilir ve seçimlerini yapabilirler.

●     Mobil uygulama menüleri: Bazı restoranlar ise dijital menülerini kendi mobil uygulamalarından sunar. Müşteriler, bu restoran uygulamaları sayesinde menülere kolayca ulaşıp siparişlerini verebilirler.

●     QR kodlu menüler: Masalara veya restoranın girişinde yer alan QR kodlar sayesinde müşterilerin cep telefonlarıyla erişim sağlayabilecekleri dijital menülerdir. QR kodun taratılması sonucu açılan ekranda müşteriler, direkt olarak menüye ulaşabilirler. Sektördeki en iyi QR menüler, hem sipariş hem de ödeme almaya imkan sunanlardır.

QR menüler, her türlü bilgiyi kodlayabilen ve akıllı cihazlar aracılığıyla kolaylıkla okunabilen siyah-beyaz kare şeklindeki bir barkod türü olan QR kod teknolojisinin bir ürünüdür. QR menü ve diğer dijital menülerin başlıca özelliği hızlı ve pratik olmalarının yanı sıra hijyenik ve çevre dostu olmalarıdır. Temas gerektirmediği için iyi bir hijyenik alternatif olup kağıt tüketimini azalttığı için de çevre dostudur. Ayrıca daha fazla bilgiye ve görsellere yer verilmesi hem alerjen bilgisini hem de yemek içeriğini gösterdiği için müşterilerin daha iyi karar vermesine yardımcı olur. Kolay güncellenebilir olması işletmelerin menülerinde daha fazla esneklik sağlamasına ve çeşitlilik sunmasına yardımcı olur. Örneğin, mevsimsel veya günlük olarak değişen menüleri kolayca güncellenebilir ve her zaman güncel bir menüye sahip olunabilir. Menüyü değiştirmek için herhangi bir baskı maliyetine ihtiyaç duyulmaması da önemli bir avantajdır. QR menüye sahip işletmeler aynı zamanda müşteri deneyimini de iyileştirir. Menüdeki ürünler hakkında detaylı bilgi vermek, ürün görsellerini paylaşmak veya özel teklifleri tanıtmak müşterilerin daha bilinçli seçimler yapmalarına katkı sağlar. Müşterilerin tercihleri, satın alma alışkanlıkları, en fazla satılan ürünler ve daha fazlası hakkında bilgi sunan bir menü, işletmelerin veri toplamalarına ve bu verileri analiz edebilmelerine imkan tanır. Daha iyi bir hizmet ve gelişmiş pazarlama stratejileri için önemli bir kaynaktır. QR menüler, müşterilerin yaşadığı pek çok problemi çözerek daha keyifli bir sipariş deneyimi sunar. Örnek olarak dil bariyerleri ile mücadele eden müşterilerin, menüyü doğrudan akıllı telefonlarında kendi dillerine çevirebilmelerine imkan sunar. İçerikleri anında gösterebilme özelliği de alerjiler ve diyet tercihleri konusunda dikkatli olması gereken müşterilerin işletme personeline sormaya gerek kalmadan içeriklere ulaşmasını sağlar. İnteraktif bir deneyim sunarak misafirleri daha fazla dahil eder ve onları yalnızca yemek yemek için değil aynı zamanda keyifli bir deneyim için bir araya getirir.

QR dijital menü okutma işlemi oldukça pratiktir. İlk olarak cep telefonları için QR kod tarayıcı uygulaması indirilebilir. Ancak uygulamayı indirmeden de bu işlemi gerçekleştirmek mümkün. Artık çoğu telefon kamerası bir QR kod tarayıcıya entegre olacak şekilde QR kodunu kolaylıkla okuyabiliyor. İhtiyaç olması halinde uygulama mağazasından bir QR kod tarayıcı indirilebilir. Masada veya restoranın girişinde bulunan QR kodu telefonun kamerası veya QR kod tarayıcısı uygulaması aracılığıyla taranabilir. Tarayıcı, kodu otomatik olarak algılayacak ve bağlantıyı açacaktır. Böylelikle QR kodunu okutma işlemi kolayca ve hızlı bir şekilde gerçekleşmiş olur. QR kodu taradıktan sonra, telefondaki tarayıcı otomatik olarak restoranın dijital menüsünü açacaktır ve bu sayede menü görüntülenebilir. Artık, misafirler menüyü inceleyebilir ve tercihlerini yapabilirler.

Sonuç olarak, temassız QR menü, hızla değişen günümüz dünyasında restoran, kafe, otel, bar ve daha birçok işletme için pratik bir çözüm sunar. QR menü, müşterilerin daha kolay sipariş vermesini sağlar, bekleme sürelerini azaltır ve yine müşterilerin ödemelerini de kendi akıllı cihazlarından tamamlamasına imkan yaratır. Basılı menülerin yerini alarak dijital dönüşümü destekleyen bu menülerin yeni normalde hizmet sektöründe önemli bir yere sahip olmaya devam edeceği öngörülmektedir.

Sektördeki en gelişmiş QR menü hizmeti sunan Simpra ile hemen tanışın.

Editör: Mustafa YILDIRIM