Günümüz teknolojisinde hem küçük hem de büyük her ölçekli işletmelerin mevcut ihtiyaçlarını karşılayabilecek pek çok farklı türde depo raf sistemi üretimi yapılır. Son dönemlerde yoğun rağbet gören depo raf sistemlerinden biri de Drive-in depo raf sistemi seçeneğidir. Drive-in kelimesi anlam olarak da içine girilebilir şeklinde çevrilir. Bu depo raf sistemleri de yine aynı bu mantık üzerine dizayn edilir. Aynı zamanda paletli depo raf sistemleri kategorisi içinde yer alır.

Drive-in depo raf sistemi aracılığıyla hacım başta olmak üzere hem şekil hem de tür açısından aynı özelliklere sahip olan ürünlerin düzenli biçimde depolanması sağlanır. Bir işletmede mevcut olan çok sayıda aynı özelliğe sahip ürünlerin depolanıp muhafaza edilmesi açısından son derece ideal bir raf sistemidir. Az ürün çeşitliliği bulunan firmalar da drive-in depo raf sistemlerini güven içinde tercih ederler.

Raf kanallarına tek taraflı şekilde girişi ve çıkışı yapılan bu sistem aynı zamanda içine girilebilir biçimdedir. Bunun yanı sıra, raf kanallarına her iki taraflı şekilde de giriş ve çıkış yapma imkanı sunan içinden geçişli raf sistemi yani drive through de güvenle uygulanabilir.

İçeri girilebilir yani drive-raf sistemi, dondurma ya da frigorifik depo gibi ürünlerin kontrollü bir şekilde ve belli sıcaklık altında depolanması gerekli olan durumlarda yoğun rağbet görür. Bu sistem aynı zamanda depo hacminin de en faydalı biçimde kullanılabilmesine olanak tanır.

Drive-in Raf Sistemi Hangi Depolar İçin Uygundur?

Drive-in raf sistemleri, genel olarak homojen yapıdaki ürünlerin depolanabilmesi için dizayn edilir. Bu raf sisteminde depo edilen ürünler ya ilk önce alınır ya da en son şekilde alınır. Bu durumda da farklı ebatlara ve içeriğe sahip olan ürünlerin depolanması mantıksız bir hareket olur. İşletmelerin drive-in depo raf sistemine farklı içeriklere ve özelliklere sahip olan ürünleri koyması daha sonra ihtiyaç duyduğu sürünü depodan çıkarabilmek noktasında başka malzemeleri de çıkarıp tekrar yerleştirmesine sebep olabilir.

Drive-in depo raf sistemlerinin kullanım alanları son derece geniştir. Bu depo raf sistemleri genel olarak konserve stok depoları, soğuk hava depoları, hammadde depoları, kimya ya da lojistik gibi alanlarda yoğun rağbet görür. Paletli şekilde bir raf sistemi olarak bilinen Drive-in depo raf sistemi FİLO ve FİFO olarak 2 gruba ayrılır. Bu gruplar, depo edilen ürünlerin ne sırada çıkması gerektiği kıstas alınarak isimlendirilir. Temesist ile bu raf sistemlerinin her iki çeşidine de kolay bir şekilde ulaşım sağlamak mümkündür.

Drive-in Raf Sistemi Avantajları Nelerdir?

Drive-in raf sistemleri pek çok açıdan avantajlar sunar. Bu nedenle son dönemlerde drive in raf sistemlerine pek çok yerde denk gelmek mümkündür. Sistemin sunduğu avantajlardan kısaca bahsetmek gerekirse;

●       Drive-in raf sisteminde mevcut olan rafların arasındaki koridor oranı son derece az olacağından depolama verimi büyük ölçüde artırılmış olur.

●       Bu sistemler, depolama alanını %85 oranına kadar kullanma olanağı tanır. Bu noktada mevcut alanı en verimli şekilde değerlendiren depo raf sistemlerinden biri olarak kabul edilir.

●       Firmaların sahip oldukları tüm depolama alanlarını en başarılı ve verimli şekilde kullanabilme şansı verir.

●       Aynı türe ait pek çok ürünü son derece sistematik bir şekilde muhafaza etme imkanı tanır.

●       Mevsimlik olarak kullanılan ürünlerin depolaması noktasında yoğun rağbet görür. Bu alanda da verimli bir deneyim yaşatır.

●       Ürünlerin hem girişlerini hem de çıkışlarını son derece kolay bir şekilde denetleme olanağı sağlar.

Raf sistemleri konusunda daha fazla bilgi edinmek ve size özel çözümleri öğrenmek için Temesist uzmanlarını her zaman arayabilirsiniz. Alanında lider olan firmanın kaliteli raf çözümleri ile işlerinizi kolayca yoluna koyabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM