Birleşik Metal İş Sendikası genel başkanları, Mess ile görüşme yapıyor, Eskişehir ve Bilecik'te bulunan sendikaya üye iş yerlerinde ek zam talebiyle ilgili ortak basın metni okunarak 1 saat iş durdurma eylemi yapıldı. İşyerleri arasında; Haier grup bünyesinde bulunan Renta Kurutucu. Renta Pişirici. Renta Bulaşık Makinesi, Bilecik'te bulunan Demisaş ve Accuride bulunuyor.

Birleşik Metal İş Sendikası’nda yapılan açıklamada; yaşanan şiddetli yoksullaşmaya, reel ücret kayıplarına karşı ek zam talepli mücadelenin sürdürüldüğü belirtilerek, insanca yaşanacak bir ücret ve çalışma koşullarının tüm işçilerin en temel hakkı olduğunu söylendi. Tüm işçiler gibi metal işçilerinin de şiddetli bir yoksullaşma içinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada; “Bizlerin bu ücretlerle yaşaması, asgari ihtiyaçlarını karşılaması artık mümkün değildir. Temel tüketim maddelerine ardı ardına yapılan zamlar ve gerçek dışı enflasyon rakamlarına bağlı ücret zamları sonucu alım gücümüz eridi. Yoksulluk sınırının altında bir ücretle, neredeyse açlık sınırında yaşamaya başladık. Bıçak gerçek anlamıyla kemiğe dayanmış durumda.” dendi.

EK ZAM TALEBİ HENÜZ KARŞILANMADI

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu’nca yapılan açıklamanın devamı şöyle: “Zamlar yağmur gibi yağıyor. Tüm mal ve hizmetlere her gün zam yapılıyor. Öte yandan, işçiler yoksullaşırken, patronlar karlarına kar katmaya devam ediyor. Bilançolar sürekli kar yazıyor. En zor koşullarda, en ağır işlerde, gece gündüz, pandemi demeden çalışıyoruz. Onların elde ettiği karı yaratan biziz. Şimdi, bu yarattığımızın bir kısmını istiyoruz. İstediğimiz hakkımızdır ve bu hakkımızı mutlaka alacağız. Resmi enflasyon ya da bir miktar üzerindeki ücret zamlarının kabul edilmesi mümkün değildir. Memlekette TÜİK tarafından açıklanan enflasyona inanan hiç ama hiç kimse yoktur. İnanılmasını beklemek de zaten insan aklıyla dalga geçmek olur. Açlık ve yoksulluk düzeyinde yaşamlarını sürdürmek durumunda kalan işçiler sadece fiziken değil, ruhsal olarak da çöküyor. İşçilerin bu ücretlerle yaşaması, asgari ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değildir. İşçilerin içine girdiği bu cendereden kurtulmaları, biraz olsun nefes almaları için ek zam zorunlu ve kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Yaşadığımız bu ağır yoksullaşma ve reel ücret kayıplarını bir nebze olsun azaltmak için, 2023-2025 döneni toplu iş sözleşmesine kadar biraz olsun nefes alabilmek için ek zam talep ettik. Ancak bu talebimiz henüz karşılanmış durumda değil. Biz, haklı taleplerimizi sonuna kadar savunacağız, haklarımızı almak için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz.

Editör: şenay Yıldırım