Bulgaristan’da 24 Mayıs’ın Bulgar Eğitim, Kültür ve Slav Yazısı Günü olarak kutlandığını anlatan ERBALDER Yönetim Kurulu Başkanı Neziha Bilen, “Bulgarlar için 24 Mayıs yılın en aydınlık günlerinden biridir; manevi yükselişin, bilim ve kültürün hayatımızdaki yerini, eğitimcileri ve toplumun aydınlık yüzünü daha da önemseten bir gündür.” diye konuştu.

"Harfler Bayramı" olarak da bilinen Bulgaristan Alfabesi, Kültür, Edebiyat Bayramı ile Aziz Kiril ve Metodiy Günü münasebetiyle Ankara Bulgaristan Büyükelçiliği tarafından resepsiyon verildi. Eskişehir Rumeli Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği olarak aldıkları davete katıldıklarını dile getiren Bilen, “Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçiliğinin ev sahipliği yaptığı resepsiyona Büyükelçi Sayın Anguel Tcholakov ve çok sayıda davetli katıldı.” dedi.

Açılış konuşmasını yapan  Büyükelçi Tcholakov günün önemini açıkladı, Slav alfabesini geliştiren Aziz Kiril ve Metodiy Kardeşler hakkında bilgi verdi.

Tcholakov, söz konusu bu özel gün nedeniyle, Bulgaristanlı öğrenciler tarafından Hatay'daki depremzede öğrencilere konteyner hediye edileceğini duyurdu. Tcholakov, “Yaşadığımız bu zor günler bize, dünyanın dayanışma içerisinde olabileceğini, birbirimize yardım edebileceğimizi, insan olduğumuzu ve din, etnik köken fark etmeksizin aynı değerleri paylaştığımızı gösterdi" dedi.

Büyükelçi Tcholakov, kültürel işbirliğinin ülkeler arasındaki diyaloğun gelişmesinde çok etkili olduğunu ifade ederek, bu konuda katkı sağlayan Eskişehir Rumeli Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği’ne Başarı Belgesi takdim etti. Kutlama programında ERBALDER Balkan Müziği Çocuk Akordeon Orkestrası’nın ve Balkanika Halk Oyunları Topluluğu’nun muhteşem performansıyla yer aldı.   

Neziha Bilen nazik daveti, sıcak misafirperverliği için Büyükelçi Anguel Tcholakov’a, gösterdikleri özel ilgi ve samimi yaklaşımları için Ankara Bulgaristan Başkonsolosu Aleksandır Vasilev’e ve  Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Svetoslav Kirkov’a, programda gösterdikleri üstün başarı için başta eğitmenler Aydın Yavaş ve Abdullah Şen olmak üzere  minik müzisyenlere ve Balkanika dansçılarına ve bu etkinlikte de sonsuz destek veren yönetim- yürütme kurulu arkadaşlarına, her zaman varlığı ile bize güç veren çok kıymetli Bulgarca Kursu öğretmeni Osman Yılmaz’a ve tüm gününü etkinliğimize ayırarak çocuklara büyük destek ve moral veren velilere gönül dolusu şükranlarını ve saygılarını sunduğunu aktardı.

Editör: şenay Yıldırım