Büyük veya küçük kurumlar, “ERP programı nedir?” sorusunu sıkça araştırmaktadır. Firmaların finansal süreçlerini takip etmesi, raporlaması gibi birçok ihtiyaca yardım eden ERP iş faaliyetleri açısından oldukça önemlidir. Günümüzde bu sistem, tüm şirketlerin vazgeçilmesi olmuş durumdadır. Firmalar için kritik öneme sahip olan ERP programı nedir? Ne işe yarar?

ERP Programı Nedir?

“ERP yazılımı nedir?” için ilk olarak kelimenin açılımına bakılmalıdır. Bu noktada ERP, “Kurumsal Kaynak Planlama” şeklinde bir açılıma sahiptir. Daha net açıklamak gerekirse; büyük veya küçük bütün kurumların muhasebe, satın alma, tedarik zinciri gibi iş faaliyetlerinin yürütülmesini sağlar. Aynı zamanda kurumun finansal sonuçlarını planlamaya, bütçelemeye, tahmin etmeye ve raporlamaya yardımcı olan yazılımları da içerir. Yani ERP sistemleri, çok sayıda iş sürecini bir araya getirerek iş süreçleri arasındaki veri akışını sağlamaktadır.

ERP sistemleri, esnek dağıtım seçenekleri, gelişmiş güvenlik, gizlilik, sürdürebilirlik ve az kod kullanılarak özelleştirme imkanı da sunmaktadır. Böylece kurumların ilerleyen süreçte değişikliklere hazırlanmasına ve plan yapmasına yardımcı olur. Yani, ERP hızlı ve büyük ölçekli faydalar sunar. Tüm bu sebepler bir araya geldiğinde ERP programı, kurumlar için önem arz etmeye başlamıştır.

ERP Modülleri Nelerdir?

Firmaların bütün iş faaliyetlerinin takibini sağlayan ERP sistemleri içinde birçok modül bulunur. Bunlar sayesinde firmalar, ihtiyacı olan sisteme sahip olabilir. Böylece gelişimi açısından önemli olan bütün süreçleri rahatlıkla takip eder. ERP modülleri için aşağıdaki sıralamanın yapılması mümkündür:

·         Tedarik Zinciri: Üretim yönetimi, Üretim planlama, Üretim sahasında veri toplama, Satış yönetimi, Satın alma yönetimi, stok yönetimi, kalite yönetimi

·         Finans Muhasebe: Muhasebe yönetimi, Finans yönetimi, E-devlet çözümleri, Hazine yönetimi, Bütçe yönetimi, Sabit kıymetler yönetimi, Maliyet muhasebesi yönetimi

·         İnsan Kaynakları Yönetimi: Personel Bordro yönetimi

·         Proje Yönetimi: Proje yönetimi

·         Raporlama ve Kontrol Yönetimi: Model Mobil ERP, Model BI

·         Yardımcı Fonksiyonlar: Bakım onarım yönetimi, Doküman yönetimi, AR-GE merkezi yönetimi

ERP Ne İşe Yarar?

Kurumların vazgeçilmesi olan ERP sistemi, işletmelerin farklı iş faaliyetlerini yönetmelerini sağlar. Bunu da tek bir veri tabanı altında toplayan bir yapıdır. Böylece işletmelerin kendini geliştirmesi de kolaylaşır. İş faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda ERP programı önemli bir yere sahiptir. İşletmenin ilerlemesi açısından üretimden satışa kadar birçok noktada yardımcı olmaktadır.

ERP, böylece tüm iş süreçlerinin kolaylaşmasını da sağlamaktadır. Çünkü ERP yazılımları, işletmelerin tüm departmanlarını birbirine bağlayan bir yapıyla süreçler arasında uyum sağlar. Raporlamalar sayesinde şirketlerin objektif bir karar almasına yardımcı olur. Ayrıca kaliteli bir şirket yönetimi için bir ERP uzmanı ile çalışmak kurumlar için oldukça önemlidir. Soluto, ERP yazılımı konusunda kurumların faaliyetleri için anlık olarak kolay bir şekilde takip edilmesini sağlamaktadır.

ERP Yazılımının İşletmeler İçin Neden Önemli?

ERP’nin önemi kurumlara göre farklılık gösterir. Çünkü her işletmeyi diğerlerinden ayıran ürünleri, hizmetleri ve süreçleri vardır. Ancak işletmeler geliştikçe benzer sorunlarla yüzleşmek durumunda kalır. Böylece ERP kurumsal kaynak planlama şirketlerin ihtiyaç duydukları süreçleri entegre ederek kaynak planlaması yapmaya yardımcı olur.

ERP sistemlerinin uygulanması zordur ve bu sebeple biraz sabır isteyen bir iştir. Yine, iyi bir planlama ve stratejiyle iş dünyasında başarılı sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. Bu yüzden ERP sistemleri firmanın ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanmalıdır. ERP programı sayesinde firmalar, günlük iş operasyonlarını düzene koyarak ve otomatik hale getirerek daha yalın bir işlem oluşturur. Böylece sorunlar, daha kolay şekilde görülmeye başlar ve bu da işletmenin planlaması, büyümesi açısında önemlidir.

https://www.soluto.com.tr/erp-yazilimi/

Editör: Mustafa YILDIRIM