Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Afyonkarahisar’da 22 Ağustos 2025’te düzenlenmesi planlanan ve Eskişehir ile Kütahya’da yaşayan 15 kızıl geyik ile 1 Anadolu yaban koyununun “av turizmi” gerekçesiyle öldürülmesini öngören ihaleye tepki gösterdi. Komisyon adına açıklama yapan Berkay Yılmaz, ekonomik kaygılarla düzenlenen bu tür ihalelerin “katliam” olduğunu belirtti.

Hukuki dayanaklar
Yılmaz, Anayasa’nın 56. maddesine atıfta bulunarak herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu, çevreyi korumanın devletin ve vatandaşların ortak görevi olduğunu hatırlattı. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun yaban hayvanlarının korunmasını amaçladığını, Bern Sözleşmesi Ek-II listesinde yer alan Anadolu yaban koyununun kesin koruma altında olduğunu vurguladı. “Bu türlerin kasıtlı olarak öldürülmesi, alıkonması, elde bulundurulması ve ticareti yasaktır. Türkiye, 1984’ten beri bu sözleşmeye taraf” dedi.

ETO’dan Belçika’ya Vize Kolaylığı Hamlesi
ETO’dan Belçika’ya Vize Kolaylığı Hamlesi
İçeriği Görüntüle

Ekosistem tehdidi
Yılmaz, ihalenin hem ulusal mevzuata hem de uluslararası yükümlülüklere aykırı olduğunu ifade ederek, “Yaban hayatı satılacak ya da ihale edilecek bir meta değil, korunması gereken ortak mirasımızdır” dedi. İhalenin gerçekleşmesinin, geyik türleri başta olmak üzere yaban hayvanı popülasyonunu ve doğal yaşam alanlarını tehdit edeceğini, tüm ekosistemi olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Çağrı ve talepler
Önceki yıllarda da benzer bir ihalenin halkın tepkisiyle iptal edildiğini hatırlatan Yılmaz, “Bu katliama halkımızın gür sesiyle dur diyeceğimize inanıyorum. Siyasileri ve meslek kuruluşlarını tepki göstermeye davet ediyorum” dedi. Yargının emsal kararları dikkate alacağını belirten Yılmaz, 22 Ağustos 2025 tarihli av ihalesinin iptal edilmesini, av turizmi kapsamındaki tüm ihalelerin durdurulmasını ve türlerin yaşam alanlarının korunmasına yönelik bilimsel çalışmalar yapılmasını talep etti.