KAYNAK: MANŞET GAZETESİ

HABER: ŞENAY YILDIRIM

 Kasım 2018 tarihinden itibaren Eskişehir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanlığı’na getirilen Cengiz Kalkan, odanın içinde bulunduğu maddi sorunları nasıl aştıklarını ve üyelerinin güvenini yeniden kazanarak, onların gelişimi için nasıl bir yol izleyeceklerini Manşet Gazetesi’ne anlattı.

Önce sizi kişisel ve mesleki anlamda tanıyabilir miyiz?

2002 yılından bu yana Kal Dekor ve Mobilya’yı kurduk, dekorasyondan, tadilat ve mobilyaya pek çok alanda çalışıyoruz, anahtar teslim tüm işleri yaparak bu sektörde geniş çaplı işler yapıyoruz, bu işin mutfağından geldik, ben çıraklık okulu mobilya dekorasyon mezunuyum, kalfalık ve ustalık belgelerim var, babamın yolunda ilerledim.

Odanıza kayıtlı kaç firma var?

370 civarı bizim odamıza kayıtlı, 1000’e yakın ETO’ya kayıtlı üyemiz var, toplamda 1500 civarında faaliyet gösteren firma var diyebiliriz.

Öncesinde de yönetim kurulundaydınız ancak başkan olunca sorumluluklarınız artmıştır, ilk tespit ettiğiniz sorunlar nelerdi, neler yaptınız?

Biz odayı sorunlarla birlikte devraldık çok sorunumuz vardı; üye aidatlarından tutun, odanın borç yüküne parasal sorunlarımız büyüktü, öncelikle oda için maddi kaynak yaratmak için kolları sıvadık…

Ne yaptınız bunun için?

Göreve geldiğimiz 9 ayda takvim kampanyası yaptık, takvim bastırarak buna reklam aldık, firmalar takvimde kendi kartvizitlerinin yer alması için para verdiler, odanın yaşaması için destek oldular, bu takvimleri Evleniyoruz Fuarı’nda halka dağıtma olanağı bulduk, üyelerin de kendini tanıtması için iyi oldu, herkesin evine kartvizitlerini yollamış olduk. ETO’ya bağlı üyelerimizin desteği oldu bir yemek organize ettik Dayanışma Gecesi’nde biletleri satarak odaya gelir elde ettik, odamız yaşasın adı ile bir bağış kampanyası düzenledik, böylece icra dosyamızı kapattık.

Mesleki sorunlara gelirsek, odaya bağlı üyelerin nasıl eksikleri var, beklentileri neler?

Son zamanlarda hammaddelere gelen zamlardan dolayı maliyet fiyatlarını çıkarmakta zorlanıyoruz, kaçak çalışanlarla yeteri kadar mücadele edemiyoruz, bunu tespit etmek ve önlemek çok zor, bizim sektörde yıllarca çalışıp sonra başka bir işe girmiş ancak belli bir firmaya bağlı olmadan kendi mesai saatleri sonrasında bizim yaptığımız işi yapanlar var, bunlar vergi, sigorta, stopaj gibi maliyetleri olmadığı için daha düşük rakamlara iş yapabiliyorlar, kaçak çalışanların önüne geçmemiz gerekiyor.

Bunun yasal bir yaptırımı var mı?

O an için yakalayabilirsek evet, bunun için vergi denetmenleri ve müfettişler ile bu kaçak çalışanları iş üstünde tespit etmemiz gerekiyor, topyekun mücadele etmemiz gerekiyor, üyelerimizin de böyle bildiği kişiler varsa bize şikayet etmeliler, bu ispiyonculuk değildir, insanlara da seslenmek istiyoruz, kaçak çalışanlarla iş yapmasınlar, profesyonel firmaları tercih etsinler.

Merdiven altı işletmeler sizi etkiliyor mu peki?

Etkiliyor tabi, Eskişehir’de 100’e yakın gözlemlediğimiz merdiven altı işletme var, ancak bunlarla ilgili de maalesef bir çözüm bulamıyoruz.

Ekonomik kriz her sektörde dillendiriliyor, sizin alanınızda bunun yansımaları neler?

Bizim üretimlerimiz hep Türkiye’de yapılıyor, ancak ham maddeleri dışardan ithal ediyoruz. Özellikle suntalem burada yapılıyor ancak bunda kullanılan hammaddeler yurtdışından ithal ediliyor, bu ürünlere yüzde 100-120 dolaylarında zam geldi, dolayısıyla bu zamlar bizim maliyetlerimizi etkiledi. Bu durum; bazen kendi kârından özveride bulunan firmaların olmasına neden oldu ve firmalar kazançlarından fedakârlık edince de sigorta ve vergi borçları dağ gibi büyümeye başlıyor, sadece çark dönsün günü kurtarayım derken kendilerine ve sektöre büyük zarar veriyorlar. Eskişehir’deki mobilyacıların yüzde 90’ı borçlu, oda aidatlarını da yüzde 90 alamıyoruz, maddi sıkıntıları çözebilmek için ilk ve en fazla birlik beraberliğe ihtiyacımız var. Odaya küskünlükler var…

Üyeleriniz odaya, size inanıyor mu?

İnandırmak için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz, öncelikle parasal sıkıntılarımızı çözüp ayakta kalabilmeliyiz, bu bizim eksikliğimiz diye düşünüyorum, onları inandırmak da bizim elimizde… Üyelerimize yeterince ulaşamadık, göreve gelmem kısa bir süre önce oldu, bugüne kadar maddi sorunlarla uğraştık ancak bundan sonra üyelerimizle daha çok fikir alışverişi ve işbirliği yapacağız, onlara kredi konularında yardımcı olacağız, öncelikle düşüncelerini değiştirmek için çalışacağız, projelendirme ve AR-GE’nin önemini doğru anlatacağız. Mobilyacıların sorunlarını çözebilmemiz için; seçilmişlerimizin, hükümetimizin, yerel yönetimlerimizin bize destek olması gerekiyor, mobilyacılık sektörünün desteklerden daha kolay yararlandırılması gerekiyor, bu alana yatırım yapılması gerekiyor. Örneğin; halkımızın mobilya alışverişi için şehrimizde gidebileceği yerlerde park sorunu yaşıyor bunu aşmak ve küçük esnafıda içinde barındırabilecek bir mobilya avm si istiyoruz

TÜM ÜYELERİMİZİN GÜCÜNE İHTİYACIMIZ VAR

1990’larda mobilya ile anılıyorduk, şimdi İnegöl dünyaya açıldı, geçmiş günlerimize dönmek için çalışmalıyız, öncelikle tüm üyelerimizi bilinçlendirmek istiyoruz, KOSGEB’in desteklerini iyi anlatmak, dersler vermek istiyoruz, önce güven tazeleyip birlik olmamız gerekiyor, çünkü öbür türlü biz etkinlik yapsak bile katılım sağlayamıyoruz. Yaz sezonu bizim hareketli sezonumuz o yüzden kış aylarında üyelerimizle odada buluşup fikir alışverişinde bulunarak, ETO’ya bağlı bize bağlı üyeleri ayırt etmeksizin ortak çözümler, ortak faaliyetler yürütmek istiyoruz, tüm üyelerimizin gücüne ihtiyacımız var. Eskişehir’deki tüm meslektaşlarımızla faaliyet sürdüreceğiz, ETO’nun fuar alanını kullanarak geleneksel bir Mobilyacılık Günleri düzenlemek istiyoruz biz burayı çok rahat doldurabiliriz, Evleniyoruz Fuarı’nda bunu yapabileceğimizi gördük

Eskişehirli firmalar tasarım ve üretim noktasında nasıllar?

Tasarım konusunda bilinçlenmek, eğitilmek gerekiyor, odamızın bünyesinde bir iç mimar çalıştırmak istiyoruz, böylece tüm üyelerimizin daha az maliyetle bu konuda bizden destek alabilmelerini sağlamış olacağız. Üyelerimize daha fazla katkı sağlamak amacındayız, üyelerimiz kendilerini geliştirdikçe, tasarım ve Ar-Ge konularında ilerledikçe maddi anlamda da daha iyi noktalara gelecekler. Sektörel anlamda kendimizi yenilemek zorundayız. Ben başkan olarak başka bir sektörde hizmet veremem benim gibi üyelerimiz de bu sektörden ekmeğini kazanacak, inananlarla bu sektörü yeniden ayağa kaldıracağız, üyelerimizin bize güvenmesini; etkinliklerimize ve eğitimlerimize katılmalarını istiyoruz.

Hükümetten bekleriniz nelerdir?

Çok beklentimiz var, KDV oranlarının düşük olması işlerimiz canlandırmıştı ancak yüzde 8’lerden 18’e çıktığı için işler yeniden durağanlaştı, esnafın ayakta kalması için yüzde 8’den devam etmesi gerekiyordu. Özellikle küçük esnafın buna çok ihtiyacı var, bu konuda yazışmalarımızı yaptık, henüz geri dönüş olmadı, özellikle KOSGEB desteklerinden çok daha fazla yararlanmak istiyoruz bu konuda müdür beyle görüştük, Ekim sonu Kasım ayı başı gibi yeni programlar, koşullar hakkında üyelerimizi bilgilendirici eğitimler düzenleyeceğiz, sanayi yerlerimizin yeniden düzenlenmesi gerekiyor BAKSAN konusunda Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile görüştük.Başkanlarımız bize her türlü desteği verebileceklerini rapor ve proje hazırlayarak onlara sunmamızı istediler. BAKSAN konumu itibariyle bizim çok değerli, oraları biraz daha mağazaların yer aldığı showroomların olduğu yerlere dönüştürmek istiyoruz, başkanlarımız buranın altyapı sorunlarının olduğunu, komple yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini bize ilettiler, bizden bu konuda rapor istediler, bu rapor doğrultusunda ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. Daha önce Karagözler köyü mobilyacıların tarafına taşınması gündeme gelmişti, biz buranın da bir Mobilya Center gibi düzenlenmesini istiyoruz, böylece Eskişehir pazarına hareket gelecektir, aynı şey EMKO’da da yapılabilir, böylece Eskişehir’in iki yakasında bir mobilya pazarımız olacaktır, böylece yoldan geçeni de çevirebiliriz, içeriye ve dışarıya pazarımızı genişletebilirsek, üyelerimiz de maddi anlamda rahatlayacaklardır. EMKO ve BAKSAN’ın da daha çok mobilyacıların yer alabildiği noktalar olması istiyoruz, mobilyacılara ait bir sanayi sitesi istiyoruz.

Çalışmalarınızı sürdürürken, destek görüyor musunuz?

Destekler var, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanımız, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımız Ekrem Birsen destek oldu, ETO Başkanımız Metin Güler ve ETO’ya bağlı üyelerimiz destek verdi, ESO’da mobilya kümelenmesi oluşturulmuş ve bu konuda ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş’tan destek sözü aldık, ortak faaliyet yürütmek ve odayı ayağa kaldırmak için birlikte çalışmak istiyoruz, tabi önce içimizdeki eksiklikleri tamamlamak, üyelerimizi bilinçlendirmek istiyoruz, önce birlik sağmalıyız.

Son sözleriniz…

Size çok teşekkür ediyorum, bize kendimizi anlatma olanağı sağladığınız için. Üyelerimize seslenmek istiyorum; sektörümüzün daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum, üyelerimizin sorunları ile yakından ilgileneceğimizi ve çözüm noktasında birlikte olacağımızı söylemek istiyorum, pek çok üyemiz, küçük sorunlara takıldığı için büyük resmi görmüyor maalesef, onlarla birlikte büyük resme hep birlikte bakmak istiyoruz.