Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ayşe Ünlüce, Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu 'Yeni Bir Sabah' programına konuk oldu. Ayşe Ünlüce'nin Eskişehir'e yönelik gelecek vizyonu, siyasi geçmişi ve şehirdeki dönüşüm süreçleri hakkında önemli açıklamalarda bulunuldu.

Programda İsmail Küçükkaya, geçmişe dönerek Ayşe Ünlüce ile olan tanışma anısını paylaştı. Küçükkaya, "Her konuğum için heyecanlı ve özenliyim, ancak bugün yıllar öncesine dayanan bir tanışma anısına geri dönmek beni heyecanlandırıyor. Dün, Ankara'da Canan Güllü ve Tezcan Karakuş Candan ile bir araya geldik. Canan Hoca, benimle FOX’ta yayın yaparken, Ayşe Ünlüce'den bahsettiğimizi hatırlattı. Canan Hoca, Ayşe Ünlüce'nin geleceğin yıldızlarından biri olacağını söylemiş ve Büyükerşen mucizesini ileriye taşıyarak Eskişehir'e daha fazla katkıda bulunacağını vurgulayarak Yılmaz Büyükerşen’in yanında yetiştiğini ve ondan bilgi donanımı aldığını, aynı zamanda da çok daha farklı bir özerk zihin yapısına sahip olduğunu.” ifade etmişti.

“Genel sekreterlik dönemi beni başkanlık için hazırladı”

Ayşe Ünlüce, programında, Eskişehir'deki son 25 yılda yaşanan büyük dönüşümü ve belediyede üstlendiği önemli rolü anlattı. Ünlüce, "Her zaman söylenir ya büyük duayenler yerine birini yetiştirmezler diye, ancak Eskişehir için bu konuda önemli bir değişim yarattık. Yılmaz Hoca ile 8 yıl boyunca çok yakın bir çalışma fırsatı buldum. Bu süre zarfında mimarlık, şehircilik, kamu yönetimi ve personel yönetimi gibi geniş bir yelpazedeki konularda bilgi edinerek, Eskişehir'in dönüşümüne daha etkin bir şekilde katkıda bulundum" dedi. Ünlüce, son 4,5 yıldaki genel sekreterlik görevinin, kendisini başkanlık için hazırladığına inandığını ifade etti.

Deprem haberleri halkın bilme hakkına vurulmuş darbeydi Deprem haberleri halkın bilme hakkına vurulmuş darbeydi

“Afete dirençli bir şehir yaratma konusunda Eskişehir'deki tüm kurumlarla beraber çalışıyoruz”

Konuşmasının devamında Eskişehir'deki kentsel dönüşüm çalışmalarını ve afet riskiyle mücadelede atılan adımları değerlendiren Ünlüce, "Bizim kentsel dönüşüm ile ilgili 1999’dan beri çok büyük çalışmalarımız var. Mesele ben görüyorum, 6 Şubat’ta yaşadığımız büyük depremden sonra bu çalışmalar hızlandı ama biz bu çalışmalara başlamıştık. Hem kentsel dönüşüm alanlarımız var hem de afet riskli olarak ilan ettiğimiz alanlar var. Bunlardaki çalışmalarımız çok hızla devam ediyor. Afete dirençli bir şehir yaratma konusunda Eskişehir'deki tüm kurumlarla beraber çalışıyoruz. Eskişehir, gecekondulaşmanın olmadığı nadir şehirlerden bir tanesidir. Bir de Porsuk kenarındaki yapılanmalarla ilgili ihtiyaç var. Aslında 19999'dan sonraki yapılan çalışmalarda Porsuk rehabilitasyonu nehrin etrafı güzelleştirdiği kadar, aynı zamanda afetle mücadele rehabilitasyonudur. Mesela, dikkat edin, bu çalışmalar yapıldıktan sonra Eskişehir'de sel diye bir olay kalmadı. Bugün bütün Türkiye sellerde boğuşurken, Eskişehir'de böyle bir tehlike kalmadı. O yatakları genişletilerek afetle de mücadele etmiş olduk," şeklinde konuştu.

“Şehri talan ettirmeyeceğiz, 25 yıldır olduğu gibi rantı önleyeceğiz"

Eskişehir’deki ranta geçit vermeyeceğini söyleyen Ayşe Ünlüce “2016 yılında alınan Büyük Ova kararları sonrasında, buraya termik santral yapılacağı açıklandığında, Eskişehir Kıymetlidir platformu altında büyük bir örgütlenme başlattık. Bu örgütlenme sayesinde, halkla birlikte termik santrale karşı mücadele verdik ve hukuksal süreçleri titizlikle takip ederek önemli davaları kazandık. Aynı şekilde, altın madenleri konusunda da Sakarya Vadisi'nde zarar görecek bir yerde altın madeni kurulmasına karşı çıktık. Nerdeyse İstanbul'un birçok domatesi ve biberi bu bölgeden gelmektedir.

Ancak, orada altın madeni kurulumuyla ilgili gelişmeler, Güneş Enerji Santrali  ve Rüzgar Enerji Santralleri kullanılarak o vadinin neredeyse tamamen yok edilmesine yol açabilecek noktaya gelmişti. Biz, bu duruma karşı çıkarak, bu gelişmelere engel olduk. İlerleyen süreçte, bu konudaki davaları açacak ve yine bu tür faaliyetlere karşı duracağız. Şehri talan ettirmeyeceğiz, ranta geçit vermeyeceğiz.”

“Belediyecilik tecrübesi olan liyakat sahibi tek kişi benim”

Adaylar arasındaki tecrübe farkına dikkat çeken Ünlüce “şehrimizde büyükşehir belediye başkanlığı için 4 aday yarışıyoruz. Diğer adaylardan birçok konuda farklı ve şehir için önemli yönlerim var. Öncelikle hukukçu kimliğim ve belediyecilik tecrübem en önemli farkım. Bu iki önemli farkın Eskişehir’e ve Eskişehirlilere yeni değerler katacağını düşünüyorum. Tek kadın aday olmam da beni diğer adaylardan farklı kılan diğer kimliğim. Şimdiye kadar 3 arkadaşımda siyasi nezaket konusunda bana şimdiye kadar hep olgunlukla davrandılar” dedi.

“Eskişehir’in gelişimini her alanda beslemeye  devam etmek istiyorum”

Eskişehir’i yönetmek için kenti iyi tanımak gerektiğini vurgulan Ayşe Ünlüce “Eskişehir'i çok iyi tanımak, gelecek vizyonunu oluşturmak için önemlidir. Eskişehir, sanayi şehri, üniversiteler şehri,  kültür-sanat şehri ve turizm şehridir. Eğer bu özelliklerden sadece birini besleyip diğerlerini ihmal edersek, Eskişehir gerçek bir gelişme gösteremez. Ben Eskişehir'in gelecek vizyonunda bütün özelliklerini birlikte besleyerek daha önce yaptığımız projeleri sürdürülebilir kılarak devam etmek istiyorum.

Türkiye'de 400'ten fazla organize sanayi bölgesi bulunmaktadır ve en büyüklerinden birisi de Eskişehir'dedir. Güzel bir organize sanayi bölgesine sahibiz ve bu bölgelerle birlikte önemli çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Teknoparklar, ar-ge merkezleri, kuluçka merkezleri ile işbirliği içinde Eskişehir'i daha da güçlendirmek istiyorum.

Eskişehir3 üniversitesi ve genç nüfusuyladinamik şehirdir. Gençlerimizi ve gençlik meclislerimizi iyi tanıyoruz ve gelecekte onlarla daha etkili çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.

Temiz enerji, tarım ve kırsal kalkınma konularında yürüttüğümüz projeleri daha da güçlendireceğiz.  Engelli, kadın ve çocuk dostu bir şehir olma hedefimiz doğrultusunda önemli çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.”diyerek Cumhuriyet'in 100. yılında gerçek bir cumhuriyet kenti olan Eskişehir'e, bir kadın başkanın çok yakışacağını ifade etti.

Editör: Mustafa YILDIRIM