Kendinden sonrası için neden Ünlüce'yi istedi

Büyükerşen: "Evladım Eskişehir'i Ünlüce'ye emanet ediyorum"

Şenay Bilik Yıldırım

Eskişehir- Eskişehir'i evladı olarak gördüğünü belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, "Eskişehir'i Ayşe Ünlüce'ye emanet ediyorum" şeklinde konuştu. 25 yıldır Eskişehir büyükşehir belediye başkanlığını sürdüren Yılmaz Büyükerşen 5 dönemin ardından, 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlerde aday olmayacağını açıkladı ve Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce'nin aday gösterilmesini sağladı. Ünlüce’nin iyi bir bürokrat olmasının yanında hakimlikten gelen adalet duygusuna çok güvendiğini ifade eden Büyükerşen, “Ayşe Ünlüce’nin, adalet, hukuk ve vicdani tarafını gördüm, belediyenin olduğu kadar vatandaşın da hukukunu gözeten biridir.” dedi. 25 yıldır edindiği birikim ve deneyimlere dayanarak, kadınların ve gençlerin her alanda aktif ve önde olması gerektiğini dile getiren  Büyükerşen, “Bu şekilde anneme olan borcumu da ödeyebileceğimi düşünüyorum.” diye konuştu.

IMG_0122

ESKİŞEHİR EVLADIM İÇİN GÜVENİLİR BİR VASİ İSTEDİM

CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel kurultay sürecinde Eskişehir’e geldiğinde "Yılmaz Büyükerşen'in istemesi durumunda, adaylığını onaylar mısınız" diye sormuştum, "Yılmaz hoca istedikten sonra bize laf düşmez. Önünden geçmeyiz" demişti, peki siz başvuru yaptığınız halde neden aday olmadınız, CHP’de değişen yönetim mi bunun nedeni?

Aslına bakarsanız, ben geçen dönemde de aday olmayacaktım, ama halk çok istedi parti bastırdı ve olmak durumunda kaldım. Bu seçimde de aday olmamaya çok önceden karar vermiştim, ancak Genel Başkan Özgür Özel’in adaylık başvurumuzu yapmamızı istemesi üzerine ben, Ataç ve Kurt aynı gün başvurumuzu yaptık, bunu bir prosedür olarak gördüm, zaten adaylık düşünmüyordum.

Nabi Avcı: Öğrenciler hem şanslı hem şanssız Nabi Avcı: Öğrenciler hem şanslı hem şanssız

Yeni genel başkanımız Özgür Özel, bana karşı çok saygılıdır, kurultay ertesinde Bülent Ecevit anmasında elimi öpmüş, son derece özenli davranmıştı. Hatırlarsınız bir televizyon konuşmasında da; “Yılmaz hoca bozkırdan örnek bir şehir yarattı, Eskişehir, hocanın evladı” demişti. Kendisine aday olmayacağımı ilettiğimde de benden bir isim istedi. Ben de madem Eskişehir benim evladım, ona güvenilir bir vasi bulmadan bırakamam dedim ve benden sonrası için liyakatli bir isim belirledim. Genel merkez sonuçta benim istediğim ismi aday olarak gösterdi, bu da arada bir sorun olmadığını gösteriyor, zaten. Ayşe hanım çok isabetli bir seçim oldu, umarım tüm kadınların yüz akı olur.

IMG_0037

Sayın Ekrem İmamoğlu’nun da en son Sözcü gazetesine verdiği beyanatı da bana karşı olmadığını gösteriyor zaten. Dolayısıyla böyle bir sorun yok, olsa ben hoca olduğum için lafımı esirgemem, doğru bildiğimi söylemede tereddüt etmem. Sayın İmamoğlu, “Arzumuz Yılmaz hocanın desteği ile Türkiye’de bir kadın belediye başkanına daha sahip olmaktır.” diyor, Sözcü’deki açıklamasında, dolayısıyla bu konuların da konuşulması artık gereksiz diye düşünüyorum,

Ancak sürecin başında Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın sizden sonra aday olacağı konuşuluyordu, sonrasında Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un da büyükşehir adaylığı için adı geçmişti, sonra Ünlüce adında nasıl karar kılındı ve bu durum diğer iki başkan için sorun yaratmadı mı?

Aslında benden sonrası için düşündüğüm ilk isim Ahmet Ataç’tı, ilk kez DSP’den başkan adayı gösterildiğimde merkez ilçe için Ahmet Ataç ile birlikte yola çıkmıştık, sonra ben 3 dönem DSP’den 2 dönem de CHP’den aday oldum, zaten Kazım Kurt bizden sonra geldi, 2 dönemdir bizimleydi, dolayısıyla öncelikle Ataç’ı düşünmüştüm, ancak Kazım Kurt da büyükşehir adaylığı konusunda çok istekliydi,  bu konuda aralarında bir uzlaşı sağlansaydı biri aday olabilirdi, ancak olmadı.Ataç ve Kurt’un benim aday olmadığım bir seçimde aday olmak istemeleri de doğal tabi, ancak merkez ilçelerimiz de çok önemli ve her iki ismin de kendi ilçelerinden aday olarak Ünlüce’yi desteklemelerinin daha doğru olacağına kanaat getirdik. Partide bölünmelerin olmaması için de, Eskişehir için de daha isabetli bir karar oldu.

CUMHURİYET KENTİNDE KADIN BAŞKAN ÖRNEK OLACAK

Ayrıca CHP genel olarak kadın ve genç kontenjanını dolduramıyordu ve Eskişehir gibi çağdaş bir  Cumhuriyet kentinde güzel bir örnek olsun, bir büyükşehirde daha kadın belediye başkanı olsun dedik, Ünlüce’nin başarılı olması ve seçilmesi diğer kadınlara da cesaret verecektir. Ünlüce hukukçudur, çok yetenekli, çok adaletli hak hukuk adaleti temin için mücadele etmiş biridir, bu anlamda benim aklım ve vicdanım rahat. Adaylar belirlendikten sonra diğer iki belediye başkanımız da Ünlüce’yi sonuna kadar destekleyeceğini açıkladı ve çalışmalar başladılar bile. Seçim süresince Ayşe Ünlüce ile birlikte hareket edeceğiz, sahada onunla çalışacağız.

IMG_0023

Ayşe Ünlüce ismi ilk kez ne zaman belirdi, onu seçmenizin nedeni neydi?

Ayşe hanımla 2005 yılından bu yana belediyede birlikte yıldır çalışıyoruz, bu süre zarfında, hukuk bilgisi, çalışkanlığı,  dürüstlüğü ve özellikle adalet duygusu ile takdir ettiğim biriydi. Ayşe hanımın adalet duygusunu şöyle anlatabilirim; zaman zaman bazı durumlarda belediye vatandaşla karşı karşıya gelir; istimlak yapıyoruz, bir tutar belirlenir, Ayşe hanım'ın, “Bugünkü ekonomik koşullarda bu meblağ adil değil, bu miktar ile vatandaş arsasını alamaz deyip yeniden komisyona gönderilmesini istediği durumlar yaşadık. Ayşe Ünlüce hakimlikten geldiği için bazen belediyenin öngördüğü cezaların ağır olduğunu söyleyerek itiraz ederdi, düşünün; “Bu adil değil, izin verirseniz bu kişiyi çağırıp belediyeye dava açmasını isteyeceğim.” dediği bile olmuştur. Dolayısıyla Ünlüce, hem uzun yıllar içinde belediyenin işleyişi, çalışmaları, yetki alanları konusunda uzmanlaştı hem hukuk bilgisi ile sık sık maruz kaldığımız denetlemelerde belediye için çalıştı. Bu anlamda adaylık konusunda en liyakatli ismin Ünlüce olacağına inandım ve genel merkezce de bu önerim kabul edildiği çok çok memnunum.

ÜNLÜCE, VATANDAŞIN HUKUKUNU GÖZETEN BİRİDİR

Belediye başkanlığı büyük bir sorumluluk, işin içine siyaset de giriyor bir bürokrat olan Ünlüce, sizce başarılı olacak mıdır?

Sevgili Ayşe Ünlüce, çok iyi bir bürokrat olmasının yanı sıra belediyeciliği çok iyi öğrendi. Bir çiftçi çocuğudur, köylü bir aileden geliyor, çok iyi bir eğitim görmüştür, ağır ceza hakimi olmuş biri, kökleri Eskişehir’de olan Eskişehir’de büyümüş biridir. Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz eşi, çok değer verdiğim Aydın Ünlüce savcı, kendisi ise hakimdi. Hakimlik görevini bıraktıktan sonra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde hukuk müşaviri olmuş, Türkiye Barolar Birliği’nde Eskişehir’i 3 yıl temsil etmişti. Sivil toplum kuruluşlarında özellikle kadın ve insan hakları konularında çalışmalar yürüten biriydi, Fatma Ader’in kurduğu Kadın Platformu’nda, Eskişehir Kent Konseyi’nde yıllarca çalıştı. Belediyede ise 2005 yılında önce hukuk müşavirimiz olarak başladı, arkasından hukuk bilgisi çok iyi olunca, bizim de sürekli denetimden geçtiğimiz  ve hükümetin baskılarına maruz kaldığımız için sağlam bir hukukçuya ihtiyacımız vardı ve bürokrasiye de hakim olması için benden sonra gelen; genel sekreterlik pozisyonuna getirdim onu.

Başkan seçilmesi durumunda Ünlüce’ye desteğiniz sürecek mi?

Elbette, başkanlığından sonra da Ayşe Ünlüce'ye yardım etmeye devam edeceğim...

ŞEHİRLERİN ALABİLDİĞİNE BÜYÜMESİ DOĞRU DEĞİL

Başkanlığınız süresince size getirilen belli başlı eleştirileri sormak istiyorum, kısaca yanıtlar mısınız? Bunlardan ilki kentin "butik bir şehir" olarak kalmasını istemeniz... Bu anlamda sanayinin gelişmesine de engel oldunuz mu?

Bir şehrin büyümesini; kalabalıklaşmak veya bir sürü fabrika açmak gibi görüyorlar. Şehirlerin alabildiğine büyümesi doğru değildir, bakın İstanbul'un insan yoğunluğu 17 milyona ulaştı, İstanbul körü körüne büyütüldü, yüksek kuleler yaptılar nüfus çoğaldıkça , nüfus doğudan batıya göçtü... Bunun yerinde örneğin TOKİ büyük kentlere gökdelen yapacağına küçük kentlere konut yapsaydı sanayi yatırımları da Anadolu'ya gitmeye başlayacaktı, bölgesel kalkınma başlayacak Türkiye'nin bir tarafı zengin bir tarafı fakir olmayacaktı! Bizim Eskişehir'i de korumamız lazım. Bursa'nın gelişmesinden örnekler verirler, buraya sanayi teşviki verildiği için sanayi çok gelişti. Oysa bugün yeşil Bursa'yı sanayi kuruluşları sardı. Burası Osmanlı'nın başkenti idi, tarih vardı, yeşil ovaları ,kaplıcaları kayak yapmak için dağı vardı, şimdi içinden arabaların geçemeyeceği yaşanmaz bir yer oldu. Allah'tan Eskişehir'e vermediler  sanayi teşviki...

Son 2 dönemdir proje üretmediğiniz yönündeki eleştirilere ne diyorsunuz?

Proje vardı da proje için para var mıydı asıl soru bu olmalı. Son 2 senedir ekonomik kriz nedeniyle vatandaşa işsizlere esnafa sosyal yardım yaptık, aşevlerinin kapasitesini arttırdık, yardımlar yaptık.Son 2 dönemdir fazla yatırım yapamadık, ekonomik sorunlar nedeniyle esnaf sıkıntıda biz de kaynaklarımızın çoğunu sosyal yardım harcamalarına ayırdık, kira almadık kaç yıldır, esnaf kazanamıyor ki, nasıl kira alalım?

GÖKTEN MELEKLER İNSE TRAFİK SORUNUNU ÇÖZEMEZ

Eskişehir'de bir trafik sorunu olmadığını düşünmeniz de eleştiriliyor...

Eskişehir'de herkes araba sahibi oldu, bu durumda gökten melekler inse Eskişehir'deki trafik sorununu çözemez. Önce çevre yolunun yapılması lazım. Eski AK Parti Eskişehir Milletvekili Kemal Unakıtan zamanında şehrin ortasından geçen yolu geliş gidiş kısımlarının banket yerlerine asfalt kaplayıp 3 şeride çıkardı çevre yolu yerine. Batçık yaptı ama batçıklar yanlıştır, dünya bu yöntemden vazgeçti. Buna başladınız mı tüm üst geçitlerin altından geçmek lazım çünkü buralarda su birikir, Kentin jeolojik yapısı önemlidir Eskişehir ova; altı su, burada su birikecek arabalar kalacak, yağmurda selde bunlar motorlarla dışarı atılıyor, Porsuk nehrinin yatağı bu altgeçitlerin üstünde çünkü. Unakıtan’ın yaptığı çevre yolu şehrin içinden geçiyor zaten. Yerel yönetimlerin işi değil bu planda var karayollarının yapması lazım...

BÜYÜKERŞEN'İN ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞI

Son soru: Ülkenin her yerinden Eskişehir'e çok sayıda turist geliyor ve "kimlikli bir kent görmek için" geldiklerini söylüyor pek çok ziyaretçi, Peki Yılmaz Büyükerşen şehirciliğini nasıl tanımlamalıyız?

Büyükerşen şehirciliği şudur; yalnız yol arıtma kanalizasyon gibi altyapı hizmetleri demek değildir, bunlara çok para harcanır ama gözükmez, sağlıklı yaşam için bunların olması şarttır ancak insanlar yalnızca evleri ve işleri arasında gidip geliyorlarsa bu kentte mutlu sayılmazlar. Üst yapı dediğimiz de; kültür sanattır, sosyalleşme alanlarıdır, insanlar işten eve gidene kadar kültürel etkinliklere katılmak isterler, caddelerde karşılarlar, parklara giderler, sergileri gezer,  müzeleri gezerler... Alt yapı ile üst yapıyı birlikte dengeli yürütmek gerekir. Beni farklı kılan budur, bir de üniversiteden geldiğim için şuna inanırım bir kentte üniversite varsa şehri geliştirir. Gelişmemiş, geri kalmış  şehirlerde üniversiteler kalkınmanın lokomotifi olur, bu okullarda okuyanlar güzel bir şehir gördüklerinde buradaki yaşamı sevdiklerinde okul bitince de burada kalırlar ve onlar da şehri geliştirirler...

Editör: Mustafa YILDIRIM