CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2020 bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak, Bakan Mehmet Cahit Turan’a Eskişehirlilerin yıllardır giderilmeyen sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması çağrısında bulundu.

Yüksek Hızlı Tren biletlerinde Eskişehir’i uygulanan bilet ambargosunun Eskişehir’e ve Eskişehir’i görmek isteyenlere haksızlık olduğunu aktaran Çakırözer, son 5 yılda 500’ün üzerinde kaza yaşanan Kırka-Seyitgazi-Afyon karayolunun, Eskişehir kısmının da çift şerit, duble yol olarak hayata geçirilmesini istedi. Çakırözer, Yüksek Hızlı Tren setlerini de TÜLOMSAŞ’ta üretilmesi çağrısına bulundu.

ESKİŞEHİR’İ YHT AMBARGOSUNU KALDIRIN

CHP’li Çakırözer Plan ve Bütçe Komisyonu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görüşmeleri sırasında Eskişehirlilerin talep ve sorunlarının bir an önce giderilmesini istedi. Yüksek Hızlı tren setlerinin ESkişehir’de üretilmesi çağrısını yapan Çakırözer, Demiryollarında çalışan geçici işçilerin de kadroya alınması taleplerini yeniledi.

Yüksek Hızlı Trenlerde Eskişehir ve Eskişehir’i görmek isteyenlere yapılan ambargoyu Bakan Turan’a soran Çakırözer, bilet ambargosunun Eskişehir’e haksızlık olduğunu belirtti. Eskişehirlilerin ve Eskişehir’i görmek isteyenlerin YHT’lerde ESkişehir için bilet bulamadığını belirten Çakırözer, “Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul seferlerini yapan yüksek hızlı trenlerde İstanbul’dan Eskişehir’e gitmek isteyen yurttaşlarımız ne zaman bu trenlerden bilet almak istese bir ambargoyla karşılaşmakta. İstanbul-Ankara treniyle İstanbul’dan Eskişehir’e gitmek isteyen bir yolcuya ‘Bilet yok.’ denirken, Ankara’ya, Konya’ya gitmek isteyen yolcuya ise rahatlıkla bilet bulunmakta. Bu durumda da Eskişehir’e gitmek zorunda olan yolcular 30 lira daha fazla ödeyerek Ankara ya da Konya’ya gider gibi Eskişehir’e gitmek zorunda bırakılmakta.  Bu çok büyük haksızlık. Hem Eskişehirli hemşehrilerimize hem de Eskişehir’i görmek isteyen yurttaşlarımızı mağdur etmekte. Bu bilet ambargosundan derhâl vazgeçilmelidir” dedi.

YÜZDE 18 KAR KAMU HİZMET YÜKÜMLÜLÜĞÜ İLE BAĞDAŞMAMAKTA

Sayıştay Raporlarına da dikkat çeken Çakırözer, “Raporlarda ‘Yüksek hızlı trene ilişkin maliyetin üzerinde gelir elde edilmesi kamu hizmet yükümlülüğüyle bağdaşmıyor.’ tespiti yapılmakta. Sayıştay, yüzde 18 kâr edilmesini kamu hizmet yükümlülüğüyle bağdaştırmamaktadır. Biliyorsunuz, yüksek hızlı tren garı yap-işlet-devret modeliyle yapıldı. Bu gara döviz üzerinden yolcu garantisi verildi. Her yolcu için 1,5 dolar+KDV. Ankara Garı çıkışlı tüm yolcuları kapsıyor. Sayıştay raporlarına da yansıyan yüzde 18’lik kâr bu yolcu garantisi zorunluğu nedeniyle mi elde edildi” diye sordu.

YÜKSEK HIZLI TREN SETLERİNİ TÜLOMSAŞ ÜRETİLMELİDİR

Yüksek hızlı tren setleri Eskişehir’de üretilmesi konusunu da gündeme getiren Çakırözer, hem TÜLOMSAŞ’ın hem de Eskişehir’deki sanayiciler ve emekçilerin setleri üretecek güce sahip olduğunu aktırdı. Çakırözer, “Eskişehir, ilk Türk otomobili Devrim’in, ilk Türk buharlı lokomotiflerden Karakurt’un üretildiği yer. Yüksek hızlı tren setleri TÜLOMSAŞ tarafından üretilmelidir, demir yolları emekçilerimiz tarafından üretilmelidir. Çünkü bunun için, en uygun platform, lokomotif üretim tecrübesi olan kuruluş TÜLOMSAŞ’tır. TÜLOMSAŞ, ülkemizin tek lokomotif üreticisi firması olması nedeniyle YHT üretimi için ideal bir kurumdur. Sadece TÜLOMSAŞ değil… Eskişehir’de sanayicilerimiz, Eskişehir’in diğer bileşenleri, demiryol emekçileri, hepsi bu konuyu yapmaya kararlıdırlar” diye konuştu.

Çakırözer demir yolu işçilerinin sıkıntıları da dile getirerek, geçici işçilerin tamamen kadrolu yapılması ve KİT’lerde çalışan demir yolcuların kadrolu hâle getirilmesi çağırısında bulundu.

TARİFELİ UÇAK SEFERLERİ NEDEN BAŞLATILMIYOR

Çakırözer, uzun yıllardır Eskişehir’in gündeminde olan ve hala başlatılmayan tarifeli uçak seferlerinin neden başlatılmadığını da Bakan Turhan’a sordu. Çakırözer, “Yıllardır hem bu komisyonda hem Genel Kurul’da gündeme getiriyorum. Eskişehir’in bir havalimanı var. Sayın Cumhurbaşkanı, Bakanlar, Başbakanlar gelir, Eskişehir’de konuşmalar yaparlar. Türk Hava Yollarının ne kadar başarılı olduğunu Eskişehir’de överler ama Türk Hava Yollarının Eskişehir’e uçmadığının farkında değiller. Maalesef, havaalanımız var ama bir türlü buranın işler hâle gelmesi konusunda desteğinizi alamıyoruz. Eskişehir’de artık tarifeli uçak seferleri başlatılmalı” dedi.

EN FAZLA ÖLÜMLÜ KAZA YAŞANAN YOLA 5 YILDIR KULAKLAR TIKALI

Bütçe görüşmeleri sırasında Eskişehir’in ölüm yollarını da gündeme getiren Çakırözer, Kırka-Seyitgazi-Afyon yolu, Sarıcakaya yolu ve Alpu-Beylikova-Mihallıçcık yolunun bir an önce bitirilmesini istedi.

Seyitgazi-Kırka-Afyon yolu üzerinde son 5 yılda 500’ünüzerinde kaza yaşandığına dikkat çeken Çakırözer, “Bu yolun Afyon’dan Eskişehir’e olan kısmı duble yol, kaymak gibi, iki gidiş, iki geliş. Gazlıgöl’ün oradan sonra Kırka -SeyitgaziEskişehir tarafı dar, virajlı ve çok sayıda kaza yaşanmakta.  Buraya “ölüm yolu” deniyor. Sadece bu yıl 53 kaza oldu. Eskişehir’in tüm karayolları arasında en fazla ölüm yaşanan yol bu yol. Ama ben beş yıldır milletvekiliyim, benden önce de muhtemelen on yıllardır söyleniyor ama maalesef bu yolun yapılması için kulaklar tıkalı. Muhatap bulamıyoruz” dedi.

YOLLAR SEÇİM VAADİ OLARAK KALMASIN

Seçim döneminde sözü verilen, temeli atılan yolları da hatırlatan Çakırözer, “ Seçim zamanı sözler veriliyor ama seçim bittikten sonra maalesef en ufak bir hareket yok. Sayın Cumhurbaşkanının defalarca sözünü verdiği, temelini attığı Sarıcakaya yolu. Yine hemen yerel seçimlerden önce ‘Yapıyoruz.’ diye başlandı yine bir başka ölüm yoludur. Eskişehir-Alpu-Beylikova-Mihalıççık yolu. Bu yollar sadece bir seçim vaadi olmasın, temeli atılıp gerisi gelmeyen yol olmasın. Bunlar bitirilsin ki yurttaşlarımız ölmesin, kazalar yaşanmasın” diye konuştu.