ESKİ Olağanüstü Genel Kurulu 1’inci birleşimi 1’inci oturumu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda görüşülen 2 konu da oy birliği ile kabul edildi. ESKİ’nin mevcut arıtma tesisinin 3’Üncü etabını gerçekleştirmek için İlbank A.Ş.’den alacağı 24 milyon Euro kredi için mecliste yapılan oylamada kredi için borçlanılması oy birliği ile kabul edildi.

Oylama sonrasında söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Murat Özcan,  konuyla ilgili çok ikilemde kaldılarını kayda geçirerek şunları söyledi: “Bu ikilemin nedeni de şudur: Maalesef daha arıtma ile tanışmamış ilçelerimiz var bu konuda yapmış olduğumuz eleştiriler dururken Büyükşehir Belediyesi’nin ESKİ gündemli İller Bankası aracılığıyla alacak olduğu bir kredi ile şehrimizde yapacak olduğu bir arıtma tesisine karşı çıkmayı kendimize uygun görmedik, fakat bu konuyla ilgili bazı çekincelerimiz var bunları da dile getirmek istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi açısından ve ESKİ açısından ama 24 milyon Euro borçlanmadan bahsediyoruz, dikkatinizi çekerim; ESKİ’yi 500 milyon lira borç yüküne sokacak bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu ESKİ bütçesinin üçte birine denk gelen bir borçtur, yani her yıl ESKi’den 70-80 milyon lira civarında bir kaynağın ayrılması gereken bir borçlanmadan bahsediyoruz. Dolayısıyla da bu borcun ciddi anlamda bir yük getireceği aşikar. Bu borçlanma ilerde yapılacak bir su zammına gerekçe olarak gösterilmemelidir. Yıllardır gelir fazlasını belediyeye aktarmamış olsaydı böyle bir borçlanmaya gerek kalmazdı.”

Bu borçlanmanın yalnızca arıtma tesisi yapımında mı yoksa ESKİ’nin başka işlerinde de mi kullanılacağı sorusunu yönelten Özcan, sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesini istedi ve konunun takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

Daha sonra söz alan ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen ise konunun oy birliği ile meclisten geçmesine teşekkür ederek, projeye ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Bu; Eskişehir’in artan nüfusunun ihtiyacını karşılayabilmek için ESKİ’nin Alpu yolundaki arıtma tesisinin kapasitesinin genişletilmesi işidir, 3. etabın yapılarak, ilave kapasite arttırımıdır. Proje Dünya Bankası tarafından ihale edilerek,  İller Bankası’nın Sürdürülebilir Şehirler 2 Projesi kapsamında yapılmaktadır. 24 milyon Euro bizim tarafımızdan değil, bankaların kurulları tarafından ihtiyaca yönelik belirledikleri bir rakamdır. Sadece proje bazlı bir kredidir ve denetimler Dünya Bankası’nca yapılmaktadır ve başka bir alanda kullanılması olanaklı değildir.

Editör: şenay Yıldırım